Stephanie-Rensink-1560x780.jpg
Onderzoek

Oud-student doet onderzoek naar schimmel als brandwerende hout bescherming

Je zult maar onderzoek doen bij een lectoraat, een paper schrijven en daardoor mogen spreken op een prestigieuze conferentie in Johannesburg. Het overkwam Stephanie Rensink (25), oud-studente Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek en nu junior onderzoeker bij het lectoraat Sustainable Building Technology & Material.

Na haar studie bij Saxion (afgestudeerd in 2015) doet ze nu een pre-master Microbiologie bij de Radboud Universiteit Nijmegen en daarnaast onderzoekt ze het gebruik van schimmels op diverse houtsoorten als milieuvriendelijke bescherming bij een project van expertisecentrum Tech For Future. Stephanie: “Hout voor buitentoepassingen moet je meestal beschermen tegen het weer en omgevingsfactoren, maar het gebruik van beschermingsmethoden met toxische stoffen mag niet altijd meer. Hierdoor is er een groeiende vraag naar milieuvriendelijke methodes om hout te verduurzamen. Bij het lectoraat willen we inzicht krijgen in de houtcoating waarbij  hout wordt geïmpregneerd met natuurlijke oliën en daarop een laag natuurlijk voorkomende micro-organismen. Het gaat hierbij vooral om de toepassing van het concept in de praktijk. Een van de onderdelen was om te onderzoeken wat de effecten zijn van Xyhlo biofinish houtcoating op het gebied van brandwerendheid en om deze te verbeteren.” 

Award 

Stephanie begon vijf jaar geleden al met onderzoek naar een op schimmels gebaseerde houtcoating tijdens haar studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Onlangs schreef ze een paper over het gebruik van een schimmel als brandvertrager en won de Ron Cockroft Award, die jonge onderzoekers laat deelnemen aan belangrijke congressen in het vakgebied. En daarom mocht ze vorige maand naar de conferentie van de International Research Group on Wood Protection in Johannesburg, Afrika. “Het was spannend en bijzonder om te mogen spreken. Ik heb goede en leuke feedback gekregen van collega’s uit het vakgebied.” 

Tips

Of Stephanie nog tips heeft voor andere studenten? “Jazeker, ik hoop dat mijn verhaal ze inspireert en dat ze ook gaan doen waar hun hart ligt. Ik vind de combinatie van onderzoeken en de toepassing ervan in de praktijk leuk. Het is gaaf om verschillende disciplines, zoals microbiologie en duurzame materialen, te combineren. Hierdoor blijf je nieuwe dingen ontdekken waar je van leert.”

Interessant? Studenten kunnen vanaf september weer deelnemen aan het onderzoek via het 3S project of een stage. Stuur Stephanie een mail voor meer informatie. 

Gerelateerde artikelen

Sander Kattenpoel Oude Heerink Corporate

Van het Mediapark naar Saxion. Sander: 'Voor mij is door werken in het onderwijs een nieuwe wereld opengegaan'

24 september 2021
Britt.jpg Studentenleven

Britt loopt stage bij Hearst en werkt nu voor verschillende magazines

22 september 2021
Saxion en Scania starten samenwerking voor Technische Bedrijfskunde studenten Onderwijs

Saxion en Scania werken samen