Saxion reikt eerste Social Work-diploma uit aan Jasmijn
Onderwijs

Saxion reikt eerste Social Work-diploma uit

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Jasmijn Oude Kempers heeft donderdagavond als eerste Saxion-student het Social Work-diploma in ontvangst genomen. Zij schreef samen met een studiegenoot Christy een scriptie over het virtual reality-concept VRiendje, een VR-bril waarmee een kind of jongere vanuit huis (of een andere locatie) virtueel mee kan doen in de klas.

Jasmijn begon in 2015 met de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), maar nam in het derde jaar een pauze vanwege een burn-out en volgde vervolgens een minor. Toen ze weer wilde beginnen, bestond SPH niet meer en kon ze het derde jaar hervatten bij de opleiding Social Work. Omdat haar studiegenoten nog een minor moeten volgen, is Jasmijn anderhalf jaar na de fusie de eerste die deze studie heeft afgerond. “Ik vind het bijzonder en een eer om als eerste social worker af te studeren en mijn diploma in ontvangst te nemen,” licht ze toe. “Ik heb er erg hard voor gewerkt, dus ik ben ook onwijs trots op mezelf.”

Ze begon ooit aan de opleiding SPH omdat ze een uitdaging zag in het helpen, begeleiden en stimuleren van mensen die dit nodig hebben. “Uiteindelijk heb ik me gericht op het werken met de jeugd, omdat me dat energie en plezier geeft. Bovendien ligt daar mijn kracht en vind ik daar de uitdaging die ik zoek.”

VRiendje

Haar affiniteit met de jeugdzorg kwam goed van pas tijdens het afstuderen, toen Jasmijn samen met studiegenoot Christy Meijerink een scriptie schreef in opdracht van Ambiq, dat onder meer langdurig thuiszittende kinderen helpt door middel van virtual reality (VR). Hun onderzoek richtte zich op het project VRiendje, een VR-bril waarmee een kind of jongere vanuit huis (of een andere locatie) virtueel mee kan doen in de klas. Uiteindelijk leverde dit enkele aanbevelingen op, die gebruikt kunnen worden voor het ontwerpen van een werkkaart.

“We hebben ons allebei gespecialiseerd in de jeugdzorg en technologie speelt hier een steeds grotere rol,” vertelt Jasmijn. “Daarom vonden we het een uitdaging om hier een bijdrage aan te leveren. We zijn trots op ons onderzoek, maar doordat VRiendje nog in de beginfase zit, hebben we de werkkaart zelf niet kunnen ontwerpen. We hebben wel een mooi begin gemaakt en hopen dat de komende jaren dit verder onderzocht zal worden door andere Social Work-studenten en zij een functionerende werkkaart kunnen maken voor de VR-bril.”

"Goed onderwijs maak je samen"

Arjan Zemann, directeur van de Academie Mens & Maatschappij, is trots dat het eerste Social Work-diploma is uitgereikt. “Ik ben trots op Jasmijn en op alle medewerkers van Social Work dat we dit voor elkaar gekregen hebben. De afgelopen jaren is er keihard gewerkt aan de samenvoeging van de twee opleidingen. De brede bachelor Social Work is het mooie resultaat van deze inspanningen. Naast medewerkers van Saxion hebben ook het werkveld en de studenten een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van dit onderwijs. Goed onderwijs maak je uiteindelijk samen.”

“Het leuke van dit onderzoek is dat het helemaal aansluit bij de visie van Saxion,” vult Mascha Assen, docent/onderzoeker aan de Academie Mens & Maatschappij, aan. Zij was tevens de afstudeerbegeleider van Jasmijn en Christy. “Binnen alle opleidingen moet ruimte zijn voor techniek. De toepassing van een VR-bril binnen de jeugdhulpverlening is wat mij betreft echt waar het nieuwe Social Work, evenals ons motto Get ready for a smart world, over gaat.”

Social Work

Aan het begin van studiejaar 2017/2018 werden door heel Nederland de opleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) en Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) samengevoegd tot de opleiding Social Work. Dit omdat professionals in de sociale sector door de actuele maatschappelijke en politieke ontwikkelingen steeds veelzijdigere taken krijgen en de vraag naar bredere inzetbaarheid stijgt. Voor Saxion betekende dit een fusie van de opleidingen SPH en MWD.

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Richard Wielinga benoemd tot lid College van Bestuur Saxion Corporate

Richard Wielinga benoemd tot lid College van Bestuur Saxion

23 april 2024
Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede Corporate

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede

20 april 2024
Apeldoorn - Hoofdlocatie Onderwijs

Saxion start drie nieuwe opleidingen in Apeldoorn