Saxion en SRON brengen ruimtevaarttechnologie naar regionale bedrijven
Onderzoek

Saxion en SRON brengen ruimtevaarttechnologie naar regionale bedrijven

Leestijd Minuten

Saxion en ruimteonderzoeksinstituut SRON bundelen de krachten in een zogenaamd Lint-lecoraat, dat zich richt op nanotechnologie. Ze doen dit samen met de regionale partners Sensata en Salland engineering. Het doel is gezamenlijk grenzen verleggen in met name Micro Electro Mechanical Systems (MEMs). De samenwerking wordt vandaag bekrachtigd op de Hannover Messe.

De samenwerking past in het streven om de kennisontwikkeling in Oost-Nederland op het gebied van high tech systems en materialen (HTSM) te stimuleren. Sinds oprichting in 2013 hebben ruim 1500 hogeschool-studenten hebben zich al verdiept in hightech onderzoek en is 100fte aan onderzoekscapaciteit geïnvesteerd middels TechForFuture. Samen met de regionale partners slaan Saxion en SRON nu een brug tussen de technologische vraag van het mkb en de onderzoeksprogrammering van de lectoraten om de positie van University of Applied Sciences verder uit te bouwen.

SRON

SRON

SRON is het Nederlands expertise-instituut voor wetenschappelijk onderzoek vanuit de ruimte, gespecialiseerd in hoogwaardig, fundamenteel onderzoek op het snijvlak van wetenschap, ruimtetechnologie en instrumentbouw. Alle partners bewegen zich daarmee op het speelveld van grensverleggende technologie die in uiteenlopende kritische omstandigheden toegepast moet worden. De uitdagingen die in ruimtevaart, luchtvaart en automotive gesteld worden aan Micro Electro Mechanical Systems (componenten en sensoren) worden steeds groter. Betrouwbaarheid, bestand tegen grote versnellingen, extreme temperatuurverschillen, oneindige levensduur zijn daarbij de uitdagingen. Studenten en onderzoekers van Saxion gaan samen met de partners de technologische grenzen verleggen.

Samenwerking

De samenwerking Saxion-SRON-Sensata-Salland Engineering, die onder leiding staat van Saxion-lector Aleksandar Andreski, wordt vandaag bekrachtigd op de Hannover Messe in het Holland High Tech paviljoen. Partners hebben hiervoor €800.000 financiering voor vier jaar toegezegd. Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (onderdeel van NWO) financiert €188.000 uit de regeling Lectorposities bij de NWO-instituten (L•INT). Deze regeling stimuleert het leggen van verbindingen tussen fundamenteel en praktijkgericht onderzoek met als doel innovatie te versnellen en bij te dragen aan de human capital agenda.

Gerelateerde artikelen

Dave Blank Onderzoek

Adviseur Dave Blank verkozen tot APS Fellow: ‘Mooie erkenning voor wetenschappelijke carrière’

15 oktober 2021
Enschede - Stadscampus Studentenleven

Vier Saxion-studenten finalist bij FMN Student Awards 2021

07 oktober 2021
Daan Wigger.jpg Onderwijs

Van vmbo naar hbo met het Toptraject: “Ik kom nu makkelijker mee”