Eerste lichting Bachelor of Nursing 2020-studenten studeert af bij Saxion
Onderwijs

Eerste lichting Bachelor of Nursing 2020-studenten studeert af bij Saxion

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Onlangs studeerde bij de Saxion Parttime School (SPS) de eerste lichting studenten af volgens het nieuwe Bachelor of Nursing 2020-beroepsprofiel. Joyce Koekenberg is één hen. Ze volgde de opleiding hbo-Verpleegkunde en legde ook nog eens een bijzonder deeltijdtraject af. Joyce vertelt hoe belangrijk haar Saxion-diploma is, op weg naar het verwezenlijken van haar professionele droom: “Als je weet wat je doel is, ben je tot heel veel mooie dingen in staat.”

Het nieuwe functieprofiel van verpleegkundigen staat deze maanden volop in de belangstelling. Net als het wetsvoorstel waarbij beroepskrachten met een groot aantal jaren praktijkervaring getoetst of bijgeschoold moeten worden, om aan het zogeheten NLQF-niveau 6 te voldoen. Saxion-student Joyce Koekenberg (44) besloot twee jaar geleden, met 19 jaar gespecialiseerde verpleegkundige werkervaring en de nodige opleidingen op zak, aan een versneld traject bij Saxion te beginnen. Niet alleen om een toekomstbestendig diploma hbo-Verpleegkunde te halen, maar om een nieuwe stap in haar carrière te zetten.

“Na het volgen van de opleidingen tot ziekenverzorgende en doktersassistente, kwam ik dienst bij Ziekenhuis Groep Twente (ZGT). Daar heb ik de afgelopen 19 jaar met een aantal interne opleidingen al werkend en lerend steeds meer praktijkervaring en vakkennis opgedaan. Ik volgde de verkorte tweejarige opleiding tot mbo-verpleegkundige en specialiseerde me daarna op het gebied van hartbewaking en dialyseverpleegkunde. Je werkt, je leert, je ontwikkelt je klinische blik en doet steeds meer kennis op. Uiteindelijk beschikte ik over een brede basis en werkte ik feitelijk al op het NLQF-niveau 6. Tijdens een interne, eenjarige opleiding bedrijfskunde, kon ik binnen het ziekenhuis ook kennismaken met de managementaspecten van mijn werk. Dat management trok me wel, maar ik merkte dat ik de zorg en begeleiding aan het bed niet los wilde laten. Het was voor mij een hele zoektocht om te ontdekken waar nu werkelijk mijn hart lag en hoe ik mijn bijdrage in de zorg wilde leveren. Uiteindelijk heb ik alles even losgelaten en me weer op mijn werk als gespecialiseerd dialyseverpleegkundige gericht.

Dat gaf ruimte om te ontdekken dat ik wilde solliciteren op een functie als Physician Assistant (PA)-in -opleiding binnen de eerste lijn en dat ik het ziekenhuis voorlopig achter me wilde laten. Een PA in een huisartsenpraktijk neemt laagcomplexe medische taken over van de huisarts en is werkzaam binnen het medische domein. Hij of zij fungeert eigenlijk als de rechterhand van de huisarts. Er is een enorm tekort aan huisartsen, ook in Twente. De werkdruk is hoog. Binnen een huisartsenpraktijk vervult de PA een ondersteunende rol, maar wel met de verantwoordelijkheid om een diagnose te stellen en de bevoegdheid om medicijnen voor te schrijven. Wie zich bijvoorbeeld meldt met hoestklachten, kan vaak ook adequaat door een PA onderzocht en begeleid worden. Die luistert naar de longen, stelt een diagnose, schrijft medicijnen voor en monitort de patiënt tot het moment waarop zijn klachten verdwijnen. De PA kan ook beslissen dat er nader onderzoek nodig is, alles in nauw overleg met de huisarts."

Ik werk straks als Physician Assistant. Mijn Saxion-diploma is de eerste stap.

Joyce Koekenberg

"Om als PA te kunnen werken, heb je een hbo-master nodig. Een opstap om die master te kunnen volgen, vond ik bij Saxion in de opleiding hbo-Verpleegkunde bij Saxion Parttime School. Vanwege mijn werkervaring en vooropleidingen kreeg ik vrijstelling van de minor. Daarnaast koos ik er zelf voor om strategisch te studeren, door bijvoorbeeld in bepaalde periodes meer vakken te volgen. Zo doorliep ik de opleiding uiteindelijk versneld, in twee jaar tijd. Ik koos bewust voor een extra intensief traject, naast mijn fulltime baan in het ziekenhuis. Dat was pittig, maar ik had duidelijk dat aanvullende mastertraject voor ogen, waarvoor ik maar één keer per jaar kon starten.”

Joyce behaalde haar Saxion-diploma met mooie resultaten, rondde haar baan in het ziekenhuis af en start in september als PA-in-opleiding bij een huisartsenpraktijk in Borne. “Gedurende de opleiding werk ik straks twee dagen in de praktijk, volg ik één dag per week lessen en loop ik de andere twee dagen een externe stage. Dat doe ik elke drie maanden op een andere plek, die aansluit op de vakken in mijn opleiding. Mijn werkgever investeert in mijn mastertraject en heeft na tweeënhalf jaar een gediplomeerd PA in huis, die hem juist heel veel werk uit handen neemt.” 

Joyce volgt haar master bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, omdat de PA-variant nog niet door Saxion geboden wordt. “Bij Saxion had ik wel de master tot Verpleegkundig Specialist (VS) kunnen volgen, maar ik wilde zelf juist de overstap van het verpleegkundig naar het medisch domein maken,” legt Joyce uit. “Hoewel ik al veel praktijkervaring en de nodige opleidingen had gedaan, leerde ik bij Saxion vooral hoe ik mijn ervaring en gevoel echt kon onderbouwen met theorie. Ook mijn onderzoeksvaardigheden en kennis van de APA-richtlijnen kon ik hier opdoen en ontwikkelen. Ik vind mezelf inmiddels al meer een kritische zorgprofessional, die trefzeker en krachtig kan communiceren. Mijn blik is op een nieuwe manier verbreed. In deze vervolgstap heb ik enorm veel zin. Niet alleen vanwege het mastertraject, maar ook in hoe we straks in de huisartsenpraktijk het werk onderling gaan afstemmen. Dat is pionieren, want de functie Physician Assistant is er nieuw. Voor mij is dit de stap waarmee alles op zijn plaats valt.”

Kom jij ook in deeltijd bij Saxion studeren?

Open avonden

Wil je verder in je carrière? Of ben je juist op zoek naar verdieping of verbreding? Bezoek dan één van onze open avonden speciaal voor deeltijd. Zet de volgende stap in jouw carrière met een deeltijdstudie die bij jou past!

Kom kennismaken!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Saxion Nieuwsredactie en als Informatiespecialist verbonden aan Saxion Bibliotheek. Schrijven doet ze heel graag. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. In haar vrije tijd is Anne boekenliefhebber, bassist en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Wilma de Groot Onderwijs

Wilma deed voor haar master onderzoek naar compassievermoeidheid in de zorg

10 september 2020
Knotter Coldcase Onderzoek

Unieke samenwerking bezorgt Coldcase-project nominatie voor Computable Award

1 september 2020
Bestuurskunde in deeltijd: ‘Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op’ Onderwijs

Bestuurskunde in deeltijd: ‘Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op’