Hans Vossensteyn
Onderzoek

Gaat deze directeur extra onderzoeksgelden binnenslepen?

Wendy van Til
Wendy van Til Leestijd Minuten

Hans Vossensteyn is de nieuwe directeur van de Saxion Research & Graduate School (SRGS). Zijn opdracht? De strategische lijnen op het gebied van onderzoek meer te verbinden in de hogeschool, programmalijnen verder ontwikkelen en om meer tweede en derde geldstromen binnen te halen. We blikken met hem vast een beetje vooruit op de taken die in het verschiet liggen. “Mooie uitdagingen, dat is zeker.”

Hans Vossensteyn is de opvolger van Frans Pol, die onlangs afscheid nam. Deze week start hij met zijn nieuwe baan bij Saxion. Daarvoor was hij 28 jaar werkzaam bij het Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS) van de Universiteit Twente, waarvan tien jaar als directeur. Hij heeft naar eigen zeggen tien jaar lang mee gekeken en helpen uitbreiden van de tweede en derde geldstromen, naast het met (inter)nationale overheden mee praten over hogeronderwijsbeleid. “Een hele mooie periode, maar soms komt er iets moois op je pad en dan moet je die kans pakken.” 

Flinke klus

Als directeur van de Saxion Research & Graduate School bestaat Hans’ portefeuille uit het faciliteren van praktijkgericht onderzoek, masteronderwijs en het promotiebeleid. Hij heeft er duidelijk zin in, want Hans vertelt enthousiast wat hij wil bereiken. “Mijn droomscenario is dat ik over een jaar met de lectoraten concreet in thema’s heb gevat waar we voor staan en zorgen dat iedereen hier achter staat. Dit vertalen we naar onderzoekslijnen en type projecten en onderzoek. Het onderzoeksprofiel versterken, daar ga ik op inzetten. Ik ben extern georiënteerd en denk dat ook van deze kant, uit Europa, meer middelen vrij kunnen komen voor onderzoek in de hogeschool.” 

De hogeschool en universiteit kunnen gezamenlijk ondersteuning bieden aan de regionale arbeidsmarkt. Het is juist heel mooi om samen te werken, dus laten we dat vooral doen en de regio versterken.

Hans Vossensteyn, de nieuwe directeur van de Saxion Research & Graduate School

Meer geld voor onderzoek binnenhalen is zoals gezegd ook een taak voor de nieuwe directeur. Hans: “Maar de lectoraten moeten niet denken ‘Hey, er is een nieuwe directeur voor de SRGS die voor ons allemaal extra gelden gaat binnenslepen’. Dat zou makkelijk voor ze zijn, maar zo zit het niet. Ik wil dat iedereen in mijn team eigenaar wordt van dat deel van de ambities van Saxion. We gaan kijken naar de strategie en dan wat er nodig is om externe financiering binnen te slepen. Duidelijk zijn, verwachtingsmanagement, daar ben ik van. Kijken naar logische stappen en realistische doelen en zo met elkaar extern gefinancierd onderzoek binnen te halen.” 

Promoveren in het hbo

Daarnaast wil hij zien hoe promoveren in het hbo meer vorm kan krijgen. “Daar moet Saxion dan echt nog naartoe groeien. Denk daarbij aan een vorm zoals PDEng, het promotierecht van technische universiteiten. Daarnaast kunnen we kijken hoe de onderzoeksportefeuille aansluit op afstuderen en de masters en of het studentassistentschap interessant is om in te zetten. Bij alles moet gekeken worden hoe we dit in de hogeschool in kunnen zetten.” 

Een kritische noot is er ook al: over de masters van Saxion. “Daar zijn we als SRGS ook voor verantwoordelijk. Is veel masteropleidingen een doel? Willen we er meer starten of gaan we eerst de huidige masters meer body geven?” 

Onderzoekende houding

Van hogescholen met onderzoeksambties wordt soms gezegd dat ze ‘geen universiteitje moeten spelen’… Hans: “Een verschil tussen onderzoek op het hbo en in het wo is er zeker. Zaken zijn praktischer georiënteerd in het hbo en er is meer focus op onderwijs. De arbeidsmarkt heeft behoefte aan praktisch geschoolde mensen. Academisch en analytisch is niet altijd nodig, maar een onderzoekende houding meegeven aan hbo’ers is heel prima. Je moet gewoon bij je profiel blijven. De hogeschool en universiteit kunnen gezamenlijk ondersteuning bieden aan de regionale arbeidsmarkt. Het is juist heel mooi om samen te werken, dus laten we dat vooral doen en de regio versterken.” 

Hoogleraar

Naast directeur is Hans ook hoogleraar Higher Education and Science Management aan de Hochschule Osnabruck. Met de nadruk op is, want dat blijft hij ook tijdens zijn aanstelling bij Saxion. “Ik vind het fantastisch om voor de klas te staan en in overleg is dat heel goed te combineren heb ik gemerkt bij de UT.” 

Wendy van Til

Wendy van Til

Wendy van Til duikt graag de diepte in, analyseert en coordineert de verhalen op Saxion.nl. Ze is gepassioneerd brainstormer, advocaat van de duivel, storyteller, bulletjournaller, wereldburger en avonturier. Tips? --> nieuws@saxion.nl 

Gerelateerde artikelen

Onderzoek aansluiting onderwijs op wensen arbeidsmarkt Onderzoek

Onderzoek aansluiting onderwijs op wensen arbeidsmarkt

18 juli 2018
Bibliotheek.jpg Persbericht

Kennis over robots voor iedereen in speciale bibliotheek

13 juni 2018
dave_foto_UToday.png Persbericht

Prof. Dave Blank adviseur onderzoek Saxion