Proefstuderen
Studentenleven

City Deal Kennismaken: ‘Opdrachten belanden niet op de grote stapel’

Heb je weleens gehoord van het landelijke initiatief City Deal Kennis Maken? Een project waarbij steden onderzoekers, docenten en studenten betrekken bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Ook de gemeente Deventer trad vorig jaar toe tot de City Deal Kennis Maken en werkt nu samen met Saxion aan de ontwikkeling van de stad.

Iets bijdragen aan de samenleving zonder dat je verslag op de grote stapel verdwijnt. Savannah Makkinga is erg positief over het nieuwe project. Ze is tweedejaars student Bestuurskunde / Overheidsmanagement en voert vier keer per jaar een opdracht uit die ze via StadsLAB Deventer krijgt aangereikt. ‘’We mogen zelf een keuze maken uit een lijst van achttien opdrachten. Een aantal hiervan wordt aangeleverd door City Deal, waaronder de opdracht waar ikzelf aan heb gewerkt.’’

Deventer en jongeren

Haar eerste opdracht betrof een adviesrapportage over het opzetten van een jongerenparticipatie project vanuit de Gemeente Deventer. Oftewel: hoe kun je als gemeente jongeren meer betrekken bij politiek? ‘’Samen met mijn groepsgenoten heb ik een adviesrapport geschreven dat vier verschillende vormen van jongerenparticipatie beschrijft.’’ 

Volgens Stadslab-coach Sara Hanna is dit een van de drie vraagstukken waar haar studenten zich over buigen. “Er bestaat ook een groep dat zich bezighoudt met de vraag: wat maakt Deventer aantrekkelijk voor jongeren? Andere studenten voeren een opdracht uit waarbij ze het afvalbeleid van Deventer vergelijken met die van de gemeente Osnabrück. Daarnaast zijn er nog zeventien andere groepjes bezig in StadsLAB.’’ 

Realitycheck 

De grootste winst die er tot nu toe is behaald met dit project? Dat is volgens Hanna nog moeilijk te zeggen. ‘’De studenten zijn nog bezig met de afronding van hun eerste opdracht. Wat ze wel direct meekrijgen, is een realiteitscheck. Opdrachten zijn niet altijd goed geformuleerd en opdrachtgevers zijn niet altijd gemakkelijk te bereiken. Om kunnen gaan met dit soort vaagheden is ook een vaardigheid.’’

‘Je werkt met een echte opdrachtgever’

Bestuurskunde / Overheidsmanagement-student Roel Witteveen werkt aan dezelfde opdracht als zijn studiegenoot. Waar Hanna vooral aanstipt dat de stad dé plek is waar haar studenten hun toekomstige werkgever gaan ontmoeten, zit de winst van het project voor Roel hem in het realistische werkveld. ’Het levert een ervaring op die we hadden gemist als we een opdracht in de schoolbanken moesten uitvoeren, vindt hij. ‘’Het motiveert dat je met een echte opdrachtgever werkt.’’ 

Savannah knikt. Schoolopdrachten voor een cijfer zijn volgens haar vaak verslagen die op een stapel belanden. Er wordt helaas niet veel mee gedaan. Dit is anders, vindt ze. ‘’Daarom ben ik er ook erg positief over. Wel vind ik de looptijd van het project (10 weken) best kort. Daardoor kun je vaak niet meewerken aan de vervolgstap van een opdracht. In ons geval dus het daadwerkelijk realiseren van een vorm van jongerenparticipatie. Wel is het soms mogelijk om dit als tweede vervolgopdracht te doen in een volgend kwartiel.’’

impressie opleiding

City Deal Kennis Maken

City Deal Kennis Maken is een landelijk programma met als doel het tot stand brengen van een versnelling in het oplossen van maatschappelijke opgaven van steden. Saxion en de gemeente Deventer werken sinds 2018 samen met als doel het tot stand brengen van een versnelling in het oplossen van maatschappelijke opgaven van steden.

Gerelateerde artikelen

WP_20190109_17_41_54_Pro.jpg Organisatie

"DEV&TER: Jong voor de toekomst’’ op gemeentelijke nieuwjaarsreceptie

15 januari 2019
Studenten Urban Studies presenteren afstudeerresultaten aan werkveld Onderwijs

‘Het rapport dat ik schreef, is dit najaar verzonden aan de Tweede Kamer’

29 november 2018
Studenten Urban Studies presenteren afstudeerresultaten aan werkveld Onderwijs

Studenten Urban Studies presenteren afstudeerresultaten aan werkveld