Juliet Lohuis.JPG
Studentenleven

HRM-student Juliët reist als volleybalster de hele wereld over

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Juliët Lohuis speelt als professioneel volleybalster bij Allianz MTV Stuttgart én in het Nederlandse nationale team. In 2018 speelde zelfs de halve finale in het WK. Ze zit in het laatste jaar van haar studie Human Resource Management en met het combineren van studie en sport heeft ze het druk, daarom neemt ze wat meer tijd voor haar studie. De focus ligt nu op de sport, maar haar studie is belangrijk voor de toekomst.

Hoi Juliët! Een professionele volleybalcarrière combineren met school, hoe doe je dat?

“Ik zit inmiddels in mijn laatste jaar van mijn studie en afgelopen juli heb ik mijn vierdejaarsstage afgerond. Toen duidelijk werd dat in maart mijn volleybalcompetitie werd afgelast vanwege corona, ben ik direct op zoek gegaan naar een stageplek in Nederland. Binnen twee weken liep ik stage bij DS Smith. Dat was behoorlijk schakelen voor mij. Ik was gewend om twee keer per dag te trainen, fysiek dus. Ik had onwijze bewegingsdrang en ik vond het lastig om me acht uur lang te focussen op een beeldscherm. Mijn stageperiode was onwijs leerzaam en ik heb de stage af kunnen ronden met een mooie 8. Zo was corona geluk bij een ongeluk. Momenteel moet ik nog een klein aantal vakken afronden en vervolgens afstuderen.”

In 2018 haalde je onder meer de halve finale van het WK in Japan, hoe heb je dit ervaren?

“We zijn vierde geworden op het WK in Japan. We speelden vier weken lang heel veel wedstrijden en leefden echt in een bubbel met het team.  Op dit WK bereikten we dus de halve finale en na het WK moest ik rechtstreeks terug naar mijn club, omdat de competitie begon. Tijd om te herstellen en alles te verwerken was er dus vrijwel niet. Maanden later realiseerde ik me pas wat we precies hadden bereikt.”

Wilde je altijd al professioneel volleyballen?

“Sinds dat ik jong ben, vind ik het superleuk om te volleyballen, maar het besef dat ik goed en beter was dan andere leeftijdgenootjes kwam toen ik werd geselecteerd voor de volleybalschool in Oldenzaal. Zo merkte ik hier dat de aandacht wel eens wat meer op mij lag en dat er meer van me verwacht werd. Ik dacht dan soms: oke, fijn dat je mij deze tip geeft, maar dit teamgenootje doet het eigenlijk een stuk minder goed, waarom vertel je mij dan hoe het moet? Een korte tijd daarna besefte ik dat het eigenlijk iets positiefs was. Ik vond en vind het super om beter te worden, hard te trainen en uitgedaagd te worden. Toen ik 10 was, was mijn droom om in het eerste team van Pollux te spelen. Als je dan eredivisie speelt, ga je verder kijken en wilde ik graag bij Münster spelen. Toen ik hier speelde, keek ik weer verder en zo speel ik nu in Stuttgart, een Duits topteam. We spelen hier om de prijzen en tevens internationaal in de Champions League.”

Elke week tijd maken voor studie is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Het contact dat ik heb met mijn leraren geeft mij veel motivatie. Ik ben erg dankbaar dat er aan me gedacht wordt en ik voel me ondersteund als ik dit nodig heb.

HRM-student en volleybalster Juliët Lohuis over het combineren van studie en topsport

Welke studie volg je bij Saxion en waarom deze studie?

“Ik studeer Human Resource Management – om precies te zijn de specialisatie Human Resource Business Management – in Deventer. Ik ben hier vijf jaar geleden mee begonnen en ik wist eigenlijk toen, zoals waarschijnlijk velen, niet precies wat ik wilde. Ik vond het leuk om met mensen te werken, maar vond psychologie toen iets te zacht. Daardoor kwam ik uit bij HRM.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Dat weet ik nog niet precies. Ik verheug me ook wel eens op een baan zonder volleybal, stabiliteit! Maar op dit moment vind ik volleybal nog veel te leuk. Eerst mijn studie afronden en dan ga ik verder kijken naar eventueel een masteropleiding.”

Zou je kunnen kiezen tussen je studie en volleybal?

“Dat vind ik een lastige vraag! Ik zou het onwijs zonde vinden om mijn studie nu op te geven, omdat ik zo ver ben gekomen. Een keuze zou ik niet kunnen maken, maar mijn studie opgeven is voor mij geen optie, dan doe ik er liever wat langer over.”

Hoe ervaar je het om professioneel sporter én student te zijn?

“Wij hebben een rumoerige tijd op dit moment in Stuttgart. Ondanks dat we bovenaan staan in de competitie, gaat niet alles soepel. Zo zijn ook wij getroffen door corona en hebben we al een aantal weken in quarantaine doorgebracht. Afgelopen week hebben we wedstrijden gespeeld in Istanbul voor de Champions League. In zo'n periode vind ik het extra lastig om me met studie bezig te houden en dit gaat dan ook niet altijd soepel. Een planning helpt mij hierbij. Ik ben me ervan bewust dat volleybal niet het beroep is dat ik tot mijn vijftigste ga uitvoeren. De focus ligt dus wel op het volleybal, maar ik vind mijn toekomst ook erg belangrijk. Elke week tijd maken voor studie is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Het contact dat ik heb met mijn leraren geeft mij veel motivatie. Ik ben erg dankbaar dat er aan me gedacht wordt en ik voel me ondersteund als ik dit nodig heb. Af en toe verlies ik mezelf in het volleybal en vergeet ik bijna dat ik ook nog studeer. Toch weet ik, met soms wat extra tijd, het studiepad terug te vinden. Samen met mijn academie plan en organiseer ik mijn studie, zodat ik het kan combineren.”

Waar ben je het meest trots op?

“Lastige vraag. Ik vraag me wel eens af hoe mijn leven eruit had gezien als ik niet zou hebben gevolleybald en het antwoord is daarop: totaal anders. Door volleybal heb ik zoveel nieuwe mensen leren kennen en is mijn wereld een stuk groter geworden. Het vele reizen, het alleen zijn, het harde werken, ik denk dat niet alleen op volleyballend gebied je je ontwikkelt, maar ook op persoonlijk gebied.”

Ook studie en topsport combineren?

Lees meer over onze topsportregeling!
Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

HRM-praktijklab sociaal ondernemen (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

HRM-praktijklabs brengen theorie en praktijk succesvol samen: 'Studenten leren te denken vanuit de arbeidsmarkt’

11 maart 2024
Yvonne Ondernemerschap

Yvonne doet de deeltijdstudie HRM én is ondernemer: ‘Alles wat ik leer kan ik gelijk in de praktijk toepassen’

06 februari 2023
Stef.jpg Onderwijs

Stef loopt stage én werkt bij Aabo en raadt die constructie aan: ‘Het werkt twee kanten op’