Yvonne
Ondernemerschap

Yvonne doet de deeltijdstudie HRM én is ondernemer: ‘Alles wat ik leer kan ik gelijk in de praktijk toepassen’

Elçin Çoraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Yvonne Harleman-Reijerink begon haar carrière in de zorg en is uiteindelijk doorgegroeid naar HR-manager. De zorgfactor vond ze terug in deze functie, gecombineerd met haar passie voor bedrijfskunde. Deze bevlogen ondernemer heeft een bedrijf samen met haar man én is deeltijdstudent Human Resource Management.

Hoi Yvonne, kan je wat vertellen over je bedrijf?

“In 2014 zijn mijn man en ik gestart met Licentie2GO. Dat is naar aanleiding van een aantal frustraties begonnen. Hij had al een eigen bedrijf waarmee hij mkb’ers hielp met software. Destijds was het zo dat je een fysiek pakketje moest opsturen voordat een bedrijf daarmee aan de slag kon. Dat duurde soms wel een week. Vervolgens werd dat geleverd en moest je daarna op internet iets downloaden. Je kreeg alleen de productcode fysiek opgestuurd. Wij vonden dat dat anders kon. De klant moest namelijk ruim twee weken wachten voordat hij daadwerkelijk weer voor zijn eigen klanten bezig kon.”

Jullie vonden dat het digitaler kon?

“Ja, precies. En dat is het eerste idee geweest voor Licentie2GO. Inmiddels zijn wij de marktleider binnen de Benelux en groeiend in Europa. Het afgelopen jaar zijn we ook verdubbeld in personeel.”

Wat verkopen jullie precies?

“Wij verkopen digitale softwarepakketten. Als je het aankoopt, gaat het pakket in een volledig beveiligde online kluis waar jouw licentiecode met de instructiehandleiding op jou wacht. Stap voor stap word je geïnstrueerd hoe je jouw pakket kan downloaden, installeren en in gebruik kan nemen. Het is heel gebruiksvriendelijk.”

Ik ben totaal niet technisch ingesteld. Kun je mij vertellen aan wat voor softwarepakketten ik moet denken?

“Wij bieden Microsoft Office en antiviruspakketten. Maar denk ook aan Adobe-pakketten voor studenten.”

Waar ben jij bij betrokken geweest binnen het bedrijf?

“In 2012 heb ik mijn studie in de zorg afgerond. Na mijn studie was ik zoekende in welke richting ik wilde doorgroeien. Ik begon met het werken in de zorg. Uiteindelijk bleek ik hypermobiel te zijn. In het lichaam zijn er banden die de gewrichten bij elkaar houden en die zijn bij mijn aan de grote kant. Dat betekent dat mijn gewrichten een beetje los zitten. Oftewel, ik kon niet verder in de zorg. Ik was in mijn eentje meerdere mensen aan het verzorgen en daardoor kreeg ik lichamelijke klachten.”

Wat heb je daarna gedaan?

“Toen heb ik besloten om de financiële kant op te gaan. Via een 21+-opleiding bij het ROC heb ik binnen een jaar mijn diploma gehaald. Mijn man heeft altijd gezegd dat hij administratie doen niet leuk vond. Ik vind het heel interessant met cijfers te werken en daarom was ik binnen ons bedrijf verantwoordelijk voor de administratie.”

Ik vind dat ik het naar de mensen toe verplicht ben om ze de beste zorg en kennis te geven. Met een deeltijdstudie kan je het echt direct in de praktijk toepassen.

En inmiddels ben je HR-manager?

“Ja, uiteindelijk heb ik mezelf opgewerkt naar HR-manager, omdat ik de zorgfactor miste. Voor mensen zorgen zit er toch in. De interesse in psychologie, gecombineerd met bedrijfskunde, vond ik terug in deze functie. Ik hou ervan als mensen met een glimlach binnenkomen en dat ze weten dat ze altijd terecht kunnen bij HR. De deur staat hier open voor iedereen en dat weten ze gelukkig ook. We hebben hier een familiecultuur, maar niet die familiecultuur waar je niet tussenkomt. En nu doe ik de opleiding Human Resource Management.”

Je bent al HR-manager, maar toch heb je besloten om aansluitend een studie erbij te doen. Dat vind ik heel knap! Hoe heb je dat besloten?

“Ik ben HR-manager, maar ik vind ook dat ik dat moet uitstralen en dat ik mijn functie moet kunnen uitoefenen met alle kennis en kunde. Hoewel ik vond dat wij het goed in orde hadden, vond ik het niet goed genoeg en heb ik besloten om een deeltijdstudie erbij te doen. Op die manier kon ik blijven werken en alle kennis die ik tijdens de studie leerde direct in de praktijk brengen.”

Wat is de toegevoegde waarde van een deeltijdstudie?

“Je biedt meer aan het bedrijf en ziet het grotere plaatje als je even afstand neemt en in de studieboeken duikt. Ik vind dat ik het naar de mensen toe verplicht ben om ze de beste zorg en kennis te geven. Het allermooiste vind ik dat alles wat je krijgt je per direct in de praktijk kan toepassen. En met een voltijdstudie leer je alle kennis ook, maar duurt het jaren voordat je klaar bent en gaat werken. En dan ben je de helft alweer kwijt. Met een deeltijdstudie kan je het echt direct in de praktijk toepassen.”  

Hoe ervaar je de studie in combinatie met het ondernemen?

“Het is pittig. Ik doe de opleiding in Deventer. Wat ik heel fijn vind aan de opleiding is dat ik met andere studenten zit die ook in het werkveld zitten. We delen ontzettend veel ervaringen met elkaar. Ik heb geen andere ervaring dan wat ik hier doe, dus ik vind het heel fijn om te horen hoe anderen het in deze branche doen. Op die manier krijg ik nieuwe inzichten, die ik ook binnen het bedrijf kan toepassen en die ons weer een stapje verder brengen.”

Zou je deeltijdstuderen aanraden?

“Zeker! Mijn ervaring met deeltijdstudie en ondernemen vind ik echt waardevol. Het is een fijne toevoeging. Mijn medestudenten zijn enthousiast en gemotiveerd, want ze doen het allemaal met een reden. Ze hebben bewust voor deze opleiding gekozen en werken naast hun studie in de branche. Het is superhard werken, maar ik ben nog van de oude stempel: hard werken en later genieten.”

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan dit najaar naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Elçin Çoraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

plaatje_fastforward.jpg Organisatie

Fast Forward Meet & Match-event groot succes: ‘85% van de trainees heeft een vervolggesprek gepland met een bedrijf’

29 maart 2023
Lotte en Merlin en hun bedrijf Helemaal Content Saxion Centrum voor Ondernemerschap Organisatie

Studenten Lotte en Merlin zijn trotse eigenaresses van hun eigen bedrijf Helemaal Content: ‘Twijfels om je in te schrijven bij de KVK? Gewoon doen!’

20 maart 2023
JeroenStage.jpg Onderwijs

Jeroen liep stage als ademcoach: ‘Ik had het niet mooier kunnen dromen’