Daan ten Berge
Onderzoek

2021: dit waren de meestgelezen verhalen over Saxion-onderzoek

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Het afgelopen jaar vertelden vele Saxion-lectoren, -onderzoekers en -studenten met trots en passie over de manier waarop zij met toegepast onderzoek willen bijdragen aan een duurzame, veilige en rechtvaardige wereld. Welke verhalen sprongen eruit? Bijvoorbeeld dat van Daan ten Berge (foto). Bekijk hier de Top 10 en lees de artikelen over onderzoek die je gemist hebt.

1. Wisselen van baan of branche: waarom het skillspaspoort het traditionele cv gaat overstijgen

Geeft een diploma of cv een goed en compleet beeld van de kennis, ervaring en vaardigheden die iemand in zijn loopbaan heeft opgedaan? Het antwoord op die vraag is meestal ‘nee’. Het skillspaspoort kan over enkele jaren met gebruik van slimme technologie een nieuwe koppeling leggen tussen mens, onderwijs en arbeid. Daarmee faciliteert zo’n paspoort een leven lang ontwikkelen en het wendbaar houden van medewerkers op een sterk veranderende arbeidsmarkt. Jouke Post en Stephan Corporaal vertelden over het onderzoek dat Saxion hier met partners naar verrichtte.

2. Daan schreef als student een wetenschappelijke publicatie en liet ziekenhuisprotocollen wijzigen

Daan ten Berge (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek), publiceerde als student een wetenschappelijk artikel. De uitkomsten van zijn stageonderzoek naar storende glucosemeters zorgden er zelfs voor dat er een aantal Nederlandse ziekenhuisprotocollen gewijzigd werden. Daan: "We willen artsen wereldwijd bewust maken van dit probleem."

3. Keuringsdienst van Waarde maakt exclusieve Saxion-shampoo bij Chemische Technologie

Hoe bestaat het dat zoveel verzorgingsproducten in de Nederlandse drogisterijen altijd in de aanbieding zijn? Dat vroegen de makers van het KRO-NCRV-programma Keuringsdienst van Waarde zich ook af. In april dit jaar gingen ze met Chemische Technologie-docent Marloes Nieuwenhuis van Saxion aan de slag om zelf shampoo te maken. Want: wat is de kostprijs van shampoo nu eigenlijk?

4. Diane doet onderzoek naar executieve functies: ‘In coronatijd heb je deze volop nodig’

Doelen formuleren, nadenken voordat je iets doet en zelfreflectie: het zijn stuk voor stuk voorbeelden van executieve functies en zeker in coronatijd kunnen studenten deze vaardigheden goed gebruiken. Docent/onderzoeker Diane Manuhuwa doet vier jaar lang promotieonderzoek naar deze functies en geeft waardevolle tips. “Je executieve functies moeten ervoor zorgen dat je dat leerproces op de rails krijgt.”

5. Nu echt de afvalberg te lijf: Saxion en partners openen Circulair Textiel Lab

Afgelopen februari zetten Saxion en samenwerkingspartners een grote stap in het opschalen van de recycling van textiel afval. In Enschede opent Stichting TexPlus het eerste Circulaire Textiel Lab. “Het lab helpt ons de productie van circulaire kleding op te schalen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de gestelde klimaatdoelen,” zegt Jan Mahy, lector Sustainable & Functional Textiles bij Saxion en voorzitter van Stichting TexPlus.

6. Je bankrekening beschikbaar stellen: Saxion-onderzoek naar de aanpak van Money Muling

Steeds vaker laten jongeren zich verleiden om, tegen beloning, hun eigen bankrekening even beschikbaar te stellen om geld wit te laten wassen door criminelen. Dat maakt ze tot een money mule, ook wel geldezel of katvanger genaamd. Ynze van Houten en Henk van Ee vertelden over deze ontwikkeling en het onderzoek dat Saxion met studenten en samenwerkingspartners doet om jongeren uiteindelijk weerbaarder te maken tegen deze verraderlijke vorm van criminaliteit.

7. Smart Tiny Lab klaar voor gebruik als broedplaats voor bouwkundige innovaties

In juni was het Smart TinyLab klaar voor gebruik. En dat was goed nieuws voor de bouwsector. De eerste roteerbare simulatie- en praktijktestomgeving in Nederland stelt bouwbedrijven namelijk in staat om samen met docent-onderzoekers en studenten van Saxion innovatieve oplossingen voor systeemintegraties te ontwikkelen. Die moeten op hun beurt bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Of zoals bedenker Christian Struck van het Saxion-lectoraat Sustainable Building Technology het zegt: ‘Het Smart TinyLab kan de broedplaats voor bouwkundige innovaties in Enschede worden.’

8. ‘De tijd is rijp om het gedachtegoed rond Positieve Gezondheid te staven met praktijkonderzoek’

Op 1 november startte Sandra van Hogen-Koster als lector Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap. Daarmee bundelen Saxion en Medisch Spectrum Twente (MST) hun krachten. “Zelf herinnerde ik me als verpleegkundig specialist uiteindelijk niet de details over een ziektebeeld, maar juist over de manier waarop je samen stappen naar herstel hebt gezet,” vertelde Sandra. “Dat gaat ook over leiderschap: hoe je er als zorgprofessional mee aan de slag gaat, hoe je dat samen met de patiënt doet, maar óók hoe de patiënt zelf weer de regie over een vitaal en gezond leven pakt.”

9. Elkaar anders vasthouden: hoe sociaal aanraken in de zorg tijdens en na corona mogelijk blijft

Iemands hand even vasthouden, een arm om een schouder leggen: voor zorgmedewerkers is het ‘sociaal aanraken’ in coronatijd niet meer vanzelfsprekend. Ook voor hun cliënten en patiënten kan dat een ingrijpend gemis zijn. Zes Saxion-lectoraten startten, met zorginstellingen en het bedrijfsleven het onderzoek Sociaal Aanraken op Afstand. Kun je technische oplossingen of een andere werkwijze inzetten om aanraking te vervangen, te simuleren of te reguleren? Projectleider Marijke Noome vertelde over dit nieuwe, bijzondere onderzoek.

10. Hiervoor dienen de zwart-gele paaltjes die op het Saxion-terrein te vinden zijn

Misschien heb je ze het afgelopen jaar zien staan rondom het Ko Wierenga-gebouw in Enschede: paaltjes van zo’n 20 centimeter hoog, met zwarte zijkanten en een gele bovenkant. Onder deze zogenaamde straatpotten zitten peilbuizen waarmee het lectoraat Duurzame Leefomgeving samen met studenten Civiele Techniek de grond onderzoekt. “Op basis van deze data gaan we heel veel te weten komen.” Met de resultaten kan Saxion ook bepalen welke planten er in de toekomst op het plein geplaatst kunnen worden, om de biodiversiteit zo groot mogelijk te krijgen.

Onderzoek doen met Saxion

De wereld om ons heen is constant in beweging. Onderzoekers, docenten en studenten bij Saxion werken aan de slimme wereld van morgen. Jij toch ook? Wij helpen je met het stellen van de juiste vragen én gaan samen op zoek naar de juiste antwoorden. Innoveer je met ons mee?

Neem contact met ons op
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles Onderzoek

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles

22 april 2024
Onderzoek

Marjolein den Ouden en Marloes Postel over technologie in de zorg

15 april 2024
Smart glasses in de zorg Promovendus Niek Zuidhof zegt ja 1.jpg Onderzoek

Smart glasses in de zorg? Promovendus Niek Zuidhof zegt ja