Nienke.jpg
Onderwijs

Alumnus Nienke trok de stoute schoenen aan en kreeg daardoor een diverse baan bij Carintreggeland

Maya ter Steege Leestijd Minuten

Alumnus Nienke van Wessel volgde na haar opleiding Verpleegkunde ook de master Health Care and Social Work. Tijdens haar studie liep ze al stage bij Carintreggeland, waar ze na twee jaar werken in het ziekenhuis weer aanklopte. Vijf jaar later werkt ze daar nog. “De master was een heel mooi vervolg op mijn hbo-studie, waardoor ik nu ook heel anders in de wijk sta.”

Hoi Nienke, waarom wilde je Verpleegkunde studeren?

‘Het is natuurlijk heel cliché, maar ik wilde graag mensen helpen en ik vond Verpleegkunde een mooie manier van werken. Ik wilde ook heel graag praktisch aan het werk na het behalen van mijn vwo-diploma. Tijdens mijn studie heb ik stagegelopen bij Carintreggeland, waarna ik na mijn studie in het ziekenhuis ben gaan werken.’

Ben je toen direct doorgegaan met je master?

‘Nee, niet direct, pas twee jaar na mijn studie ben ik mijn master gaan volgen. Eerst ben ik gaan werken als wijkverpleegkundige bij Carintreggeland en verpleegkundige in het ziekenhuis. Werken in de wijk en het ziekenhuis vond ik heel leuk, maar ik wou toch nog iets meer. Ik vind het altijd leuk als er vernieuwingen zijn en de master Health Care and Social Work sloot daar goed bij aan. De opdrachten van de master heb ik ook mooi in praktijk kunnen brengen bij Carintreggeland en vanuit daar zit ik nu in allerlei verschillende projecten waar ik nu mijn blik op werp. Voor mijn meesterproef van de master ben ik in het afschaffen van de minutenregistratie gedoken. Binnen de organisatie wilden we daarvan af. We wilden meer van vertrouwen uitgaan. Dat is nu gelukt!'

Wat vond je van je opleiding?

‘Ik vond hbo-v superinteressant omdat je heel erg verdiepend leert. Je doet superveel kennis op en dan ga je aan het werk. In dat werk kan je dan kijken naar wat je nog qua kennis mist, waardoor ik dus ben gaan kijken naar de master Health Care and Social Work. Dat vond ik echt een ontzettend verbredende master. De master was een heel mooi vervolg op mijn hbo-studie, waardoor ik nu ook heel anders in de wijk sta, maar ook binnen de organisatie verschillende stappen maak. Dus ik zou het iedereen aanraden!’

Hoe ben je bij Carintreggeland terecht gekomen?

‘In mijn stageperiode gaf mijn stagebegeleider aan dat ik met iedereen mee kon lopen. Ik ben toen direct bij mijn manager binnengestapt met de vraag of ik met haar mee kon lopen. Mijn manager zette grote ogen op, die vraag had ze natuurlijk niet verwacht. Met haar heb ik toen meegelopen en daarin heb ik een hele goede ervaring gehad in mijn stage. Toen ik na mijn studie meer wou dan alleen in het ziekenhuis werken en mij aanmeldde voor mijn master, heb ik ook Carintreggeland een berichtje gedaan met de vraag of ze nog mensen zochten. Nou, de volgende dag kon ik al op de koffie komen en lag het contract op tafel. Dus dat was echt heel leuk.’

Toen ik begon met de master heb ik direct de eerste dag al gemist, omdat ik toen al begon met het project om de minutenregeling af te schaffen. Ik mocht die dag namelijk in gesprek met Hugo de Jonge, die toen nog de minister van volksgezondheid was.

Ben jij ook klaar voor de volgende stap?

Bekijk onze masters

Wat zijn jouw taken bij Carintreggeland?

‘Bij Carintreggeland werk ik ongeveer drie dagen in de week bij de cliënten thuis. Zo weet ik ook goed wat er in de wijk omgaat. Daarnaast werk ik de rest van de dagen op kantoor waarbij ik bij verschillende projecten rondom vernieuwingen betrokken ben. Daarbij zijn we ook veel bezig met hoe we alle vernieuwingen zo behapbaar mogelijk door kunnen voeren. Daar komen dan ook veel administratieve taken bij kijken.’

Hoe vind je het om dit werk te doen?

‘Ik vind het echt heel leuk om hier te werken. Vooral de combinatie van aan het bed staan, waardoor je wel weet wat er in de praktijk gebeurt, maar daarnaast dus ook het binnen de organisatie bezig zijn met veranderingen en vernieuwingen in de wijk en hoe we er met elkaar voor kunnen zorgen dat het in de zorg zo dragelijk mogelijk is voor iedereen.’

Hoe was het om te studeren terwijl je al bij Carintreggeland werkte?

‘Dat is wel een grappig verhaal, want toen ik begon met de master heb ik direct de eerste dag al gemist, omdat ik toen al begon met het project om de minutenregeling af te schaffen. Ik mocht die dag namelijk in gesprek met Hugo de Jonge, die toen nog de minister van volksgezondheid was, omdat ze daar graag wilden weten wat onze plannen waren om die minutenregeling af te schaffen. Tijdens mijn master ben ik vervolgens ook de hele twee jaar al bezig geweest met het afschaffen van die minutenregistratie, waardoor ik ook vanuit de organisatie veel met het ministerie gesproken heb, maar ook met Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. Dat was allemaal mede dankzij de master: omdat ik met de master zo diep in die materie ging, kon ik mijn horizon heel goed verbreden, waardoor ik veel ervaring op kon doen.’

Heb je tips om een leuke baan te vinden?

‘Ik zou zeggen: trek vooral je stoute schoenen aan en stuur een bericht naar organisaties die je interessant lijken. Door dat soort kansen aan te pakken denk ik dat mensen je gaan kennen en je steeds meer toffe uitdagingen gaat tegenkomen. Als je dan eenmaal binnen bent bij een organisatie krijg je steeds meer je eigen plekje waarop je je altijd verder kan ontwikkelen.’ 

Maya ter Steege

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Alumnus Marell doet een droomopdracht voor Van der Valk op Curaçao

24 november 2022
Koen.jpg Onderwijs

Alumnus Koen volgde een Honours Programma: ‘Dat was een wereld die voor mij openging’

17 november 2022
Twee deeltijd studenten in techniek lab Onderwijs

Wat is het verschil tussen deeltijd en voltijd?