Mischa Oosten
Onderwijs

Mischa haalde alsnog zijn diploma: ‘Het laatste jaar bij Saxion heeft me mentaal sterker gemaakt’

Vlak voor de zomer nam een gelukkige Mischa Oosten (42), in het bijzijn van zijn vriendin en zoon Luca (8) zijn Saxion-diploma in ontvangst: twaalf jaar nadat hij startte aan de Hospitality Business School. Mischa deelt zijn bijzondere verhaal. Over de keuzes die hij maakte, zijn onzekerheden, maar ook over de ontdekking dat werken in het onderwijs misschien wel eens zijn ware roeping zou kunnen zijn. “Ik heb het afgelopen jaar bij Saxion heel wat overwonnen.”

Niet elke studieroute loopt in een rechte lijn van A naar B. Het hoeft ook niet, zo bewijst het verhaal van Mischa Oosten. Soms kost het tijd om te ontdekken wat je met een studie wilt bereiken of waar uiteindelijk je hart ligt. Dat geldt zeker voor Mischa, die er na de Middelbare Hotelschool voor koos om eerst te gaan werken: “Na het halen van mijn mbo-diploma zag ik dat klasgenoten doorstroomden naar het hbo, maar zelf kon ik die motivatie niet opbrengen. Studeren vond ik best lastig door mijn dyslexie. Ik was ook wel klaar met de schoolbanken, had niet echt een reden of doel om verder te studeren.” Nadat hij een aantal jaren in hotels werkte, kreeg Mischa toch behoefte aan verdieping. “Ik woonde inmiddels in Amsterdam en had een overzichtelijke functie bij een prestigieus hotel. Zoekend naar een aanvullende opleiding, kwam ik terecht bij Hotelmanagement bij de Hospitality Business School van Saxion, die ik in deeltijd kon volgen. Ik startte in 2010. Een duidelijk doel had ik nog niet met de opleiding, maar ik rolde goed door de eerste drie jaren heen. Eigenlijk haalde ik alle vakken in één keer. Ook fijn: de opleiding was ook goed te combineren met baan.”

De stekker eruit

Alles veranderde in 2013, toen Mischa aan zijn afstudeerjaar bij Saxion zou beginnen. Hij zag als een berg op tegen zijn afstudeerscriptie. “Ik had het nog steeds naar mijn zin in het hotel waar ik werkte en kreeg daar ineens de mogelijkheid om een grote stap te zetten en manager te worden. Het leek me een mooie kans en ik dacht: ik doe het gewoon. Inmiddels noem ik het de grootste fout van m’n leven,” aldus Mischa. Het klinkt als een erg strenge reflectie op het verleden. Waarom? “Omdat ik van een stabiele werk- en studiesituatie terechtkwam in een baan die me meestal zestig uur per week kostte. Precies in de periode waarin ik met m’n afstudeerscriptie aan de slag moest. Ook kregen mijn vriendin en ik onze zoon Luca. Alles gebeurde tegelijkertijd en mijn afstudeerscriptie sneeuwde compleet onder. Het schooljaar daarop schreef ik me opnieuw in, maar ook toen lukte het me niet om af te studeren. De druk was zo hoog, dat ik in korte tijd van de stress tien kilo afviel. Op een gegeven moment ben ik met die baan en de opleiding gestopt. Ik heb er zelf de stekker uitgetrokken.”

Ik dacht: als ik écht een stap wil maken, moet ik die eerste drie opleidingsjaren een vervolg geven door alsnog af te gaan studeren. Waarom ga ik Saxion niet bellen?

Mischa Oosten
HBS-student Mischa Oosten besloot alsnog zijn Saxion-diploma te halen

Maatwerkprogramma

Na een aantal drukke en onrustige jaren, met verschillende banen en verhuizingen, streek Mischa met zijn gezin in Enschede neer. De plek waar hij geboren was. “Er ontstond meer balans. Ik werkte nog wel in de horeca, maar de uiteindelijke kentering kwam door corona. Alles kwam tot stilstand en ik dacht: als ik écht een stap wil maken, moet ik die eerste drie opleidingsjaren een vervolg geven door alsnog af te gaan studeren. Waarom ga ik Saxion niet bellen?” Mischa liet het even bezinken, maar pakte toch de telefoon en kwam in contact met de studieloopbaanbegeleider van de Saxion Parttime School. Binnen een week had hij antwoord op zijn vragen: zijn studiepunten bleken nog geldig. Wel moest hij enkele aanvullende vakken vullen. Een maatwerkprogramma, waarmee hij in september 2021 kon starten, zorgde ervoor dat hij, in deeltijd, alsnog op kon stomen naar zijn afstudeerscriptie.

Meer balans

“Ik dacht: dit ga ik doen. Er is nu niets meer dat me zal tegenhouden een hbo-diploma te halen. Het was best een zwaar jaar, maar omdat ik meer balans in mijn leven had en gestimuleerd werd door mijn omgeving, ging het goed.” Tijdens zijn afstudeerjaar kreeg Mischa steeds sterker het gevoel dat de wereld van het onderwijs hem aansprak. “Toen ik in september 2021 weer bij Saxion instroomde, keek ik met nieuwe ogen naar het onderwijs. Ik vond de cultuur leuk, net als de mogelijkheid om anderen te kunnen helpen in hun ontwikkeling. Of dat nu volwassenen of kinderen zouden zijn. Ondertussen zag ik onze zoon Luca opgroeien, dingen ontdekken en leren. Juist dat deed me inzien dat er voor mij misschien ook wel een rol is weggelegd om voor de klas te staan.”

Een trotse Mischa met Luca, bij de diploma-uitreiking (eigen foto).

Voor de klas

Mischa besloot op onderzoek uit te gaan en keek een keer mee op de school van Luca. Net als op een montessorischool. “Ik ben er echt ingedoken, heb veel gesprekken gevoerd. Met leraren, leerlingen, andere ouders. Ik kwam er achter dat ik vooral affiniteit heb met de bovenbouw van het primair onderwijs. Maar ik ben ook nog wat voorzichtig. Zou dít het dan voor me zijn? Hoe staat het met de werkdruk? Zijn het niet te veel prikkels voor me? Maar toch: de gedachte om als zij-instromer aan de slag te gaan op een basisschool bleef me eigenlijk trekken. En dat is nog steeds zo.”

Zij-instromer in het onderwijs

Ondertussen rondde Mischa afgelopen juli zijn opleiding bij Saxion succesvol af. “Dat wilde ik eerst, om ruimte te maken voor de vervolgstappen. Natuurlijk heb ik daarna met mijn gezin even gas teruggenomen en genoten van de vakantie. Nu kijk ik welke concrete acties ik dit najaar kan ondernemen om straks in het onderwijs te kunnen werken. Verandering is mooi, maar kost ook energie. Ik probeer dat stap voor stap te doen, goed te doseren. Als zij-instromer vind ik het belangrijk een weloverwogen keuze te maken voor het type onderwijs en basisschool dat goed bij me past.”

Het afgelopen jaar heb ik bij Saxion de discipline meegekregen om je echt te richten op je doel. Ik heb ook geleerd welke je de stappen kunt zetten om dat te bereiken. Bijvoorbeeld door de juiste mensen te benaderen, maar ook door open te staan voor feedback.

Mischa Oosten
HBS-student Mischa Oosten besloot alsnog zijn Saxion-diploma te halen

Onzekerheid overwonnen

Wat neemt hij mee uit de afgelopen jaren en zijn nieuwe ervaring met het afstuderen bij Saxion? Mischa: “Het afgelopen jaar heb ik bij Saxion de discipline meegekregen om je echt te richten op je doel. Ik heb ook geleerd welke je de stappen kunt zetten om dat te bereiken. Bijvoorbeeld door de juiste mensen te benaderen, maar ook door open te staan voor feedback. Ik was best een einzelgänger, maar kwam er achter dat ik niet alles alleen hoef te doen. Wat dat betreft heb ik ook de waarde van samenwerking ontdekt. Dat vond ik best een openbaring.” Het heeft een stuk onzekerheid bij hem weggenomen, concludeert Mischa: “Het neerleggen van mijn scriptie in 2013 is best een klein trauma voor me geweest. Ik dacht steeds stelliger: het lukt me niet, ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg. Dat heb ik nu wel overwonnen. Het laatste jaar bij Saxion heeft me mentaal sterker gemaakt. Ik geloof veel meer in mezelf.”

Meer levenservaring

Staat er inmiddels een andere Mischa, dan degene die destijds misschien wel in één keer dat diploma had weten te behalen? “Ja. Ik ben een stuk verder, heb meer levenservaring en weet beter wie ik ben en wat ik wil. Tijdens één van mijn bezoekjes aan de basisschool van m’n zoon kreeg ik een tekening van één van de kinderen. Met een héle lange meester erop: dat was ik. Ik ben twee meter. Mocht ik straks voor de klas gaan staan, dan komt er ook écht wel iemand binnen.”

Wil jij ook in deeltijd studeren?

Bekijk het aanbod!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Pop-up restaurant for Ukraine Event

Meet & eat met Oekraïne

25 november 2022 Deventer Deventer Schouwburg
Twee deeltijd studenten in techniek lab Onderwijs

Wat is het verschil tussen deeltijd en voltijd?

08 november 2022
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?