IMG_2144.jpg
Onderwijs

‘Toen mijn kinderen gingen studeren, heb ik hun voorbeeld gevolgd’

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Diana Willemsen – Smallegoor (51) heeft een behoorlijke carrière in de financiële wereld. Wanneer haar kinderen gaan studeren, begint het bij haar ook te kriebelen. Ze besluit om zich verder te ontwikkelen en gaat in deeltijd studeren. Op dit moment zit ze in haar vierde jaar van de hbo-deeltijdbachelor Bedrijfseconomie en deelt ze haar ervaring met ons.

Hi Diana! Zou je ons kunnen vertellen hoe je professionele achtergrond eruitziet?

Natuurlijk! Ik werk al sinds 1990 bij de Rabobank. Destijds ben ik gestart in een werk-leertraject, en heb door de jaren heen verschillende functies mogen vervullen. Door allerlei (interne) opleidingen en trainingen heb ik me als professional mogen/kunnen ontwikkelen. Sinds 2011 ben ik Financieringsspecialist Food & Agri. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het analyseren van bedrijfs-, financiële en structuurrisico’s bij het verstrekken van financieringen. Ik werk nauw samen met de accountmanager, samen stellen we het financieringsverzoek op en leggen dit met een toelichting voor aan een beslissingsbevoegde.

Dat klinkt goed. Wat heeft ervoor gezorgd dat je besloten hebt om toch nog een hbo-deeltijdstudie te gaan volgen?

Eigenlijk werk ik al geruime tijd op hbo-niveau, maar heb ik het bijbehorende diploma niet. Ik vond dat geen fijn idee met het oog op de toekomst en mijn eigen ontwikkeling. Toen mijn kinderen gingen studeren, heb ik hun voorbeeld gevolgd en ben ik gestart met de deeltijdstudie bachelor Bedrijfseconomie. Het schept een heel bijzondere band om samen student te zijn! Grappig detail: mijn dochter studeert ook bij Saxion, en dat is wel heel praktisch omdat we elkaar letterlijk en figuurlijk op weg kunnen helpen.

Studeren en privé lopen dus letterlijk door elkaar! Hoe combineer jij eigenlijk je werk, privé en studie?

Ik ben begonnen met studeren in coronatijd. Een tijd lang waren er geen leuke dingen om naar toe te gaan. Het was daardoor wel écht gemakkelijker om achter je laptop te kruipen want je miste toch geen feestje of andere sociale bijeenkomst. Nu de wereld weer ‘open’ is, merk ik wel dat je het er echt voor over moet hebben om sociale bijeenkomsten over te slaan. Wat ik zelf als de grootste uitdaging zie, is de druk op je werk en wat je voor je studie moet doen. Voor mij is het dan een oplossing om meer te studeren in het weekend dan gepland. Het komt vaak voor dat ik op zondagmorgen om 8 uur achter de laptop zit.

IMG_2122.jpg

Inzichten die je krijgt rond managementinformatie en bijvoorbeeld sturing op kwaliteit, helpen je enorm in de dagelijkse praktijk. Het geeft je inzicht in hoe de organisatie (in mijn geval de bank) stuurt op bepaalde zaken.

IMG_2100.jpg
Diana Willemsen - Smallegoor

Kun je een voorbeeld geven over hoe jij je opleiding toepast in je huidige baan? Heb je een concreet voorbeeld?

Veel vakken van deze deeltijdopleiding gaan over interne administratie binnen een bedrijf. Als financieringsspecialist analyseer ik over het algemeen door accountants opgestelde jaarcijfers. In dat opzicht pas ik niet veel zaken direct toe, maar ik leer daar wel van. Inzichten die je krijgt rond managementinformatie en bijvoorbeeld sturing op kwaliteit, helpen je enorm in de dagelijkse praktijk. Het geeft je inzicht in hoe de organisatie (in mijn geval de bank) stuurt op bepaalde zaken. Hierdoor krijg je meer overzicht en begrijp je zaken beter.

Wat is (of was) voor jou de grootste uitdaging tijdens je studie, en hoe heb je dat opgelost?

Vaak was dat het daadwerkelijk beginnen aan een verslag. Als ik eenmaal gestart ben, kom ik in een bepaald ritme en lukt het me om regelmatig te studeren. Ik moet nu afstuderen maar heb wel een extra uitdaging: ik heb helaas een blessure waardoor ik minder achter mijn laptop kan zitten. Dit maakt het wel lastiger om weer te beginnen. Kortom: in deeltijd studeren vraagt veel tijd en discipline, het zit altijd ‘in je achterhoofd’. Maar het is ook echt wel leuk om te doen en leerzaam. Omdat je elk kwartiel vakken afrondt, kun je de studie goed overzien.

En als je terugblikt op de laatste studiejaren, wat spreekt jou inhoudelijk het meeste aan?

Ik vond het vooral erg leuk om contact te hebben met medestudenten, te leren van hen en hun werkplekken. De vakken die het meeste “indruk” maakten zijn de vakken waar je in de praktijk direct mee aan de slag kon. Ik heb een vak in kunnen zetten voor een vrijwilligersorganisatie, het was mooi om te zien dat ze daadwerkelijk met mijn advies aan de slag konden. Dat is het mooie van deeltijd studeren, je maakt je de theorie eigen door het uitvoeren van een opdracht.

Wat gaan we in de toekomst van je zien?

Ik heb recentelijk een mooie stap kunnen zetten binnen de Rabobank. Dus op dit moment heb ik nog voldoende uitdaging in mijn huidige baan. Ik heb tijdens mijn minor wat meer ‘sociale’ vakken gevolgd. Deze kennis zou ik in de toekomst graag in willen zetten voor een ander. Bijvoorbeeld in een vrijwilligersfunctie als schuldhulpmaatje.

Dat klinkt goed! Ik wens je in ieder geval nog heel veel succes met de laatste loodjes. Bedankt voor het delen van je ervaring Diana!

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan dit najaar naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Mathijs-Boersma-Saxion3.jpg Onderwijs

'Naast het opdoen van theoretische kennis, is het ook heel waardevol om van anderen te leren!'

24 oktober 2022
Zo zorg je voor een succesvolle stageperiode Onderwijs

Van de middelbare school naar het hbo: dit is mijn ervaring

22 maart 2023
Wat zijn microcredentials? Een uitleg Onderwijs

Wat zijn microcredentials? Een uitleg