Mathijs-Boersma-Saxion3.jpg
Onderwijs

'Naast het opdoen van theoretische kennis, is het ook heel waardevol om van anderen te leren!'

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Ambitie: dat is wat Mathijs (34) drijft. Na een veelzijdige carrière in de transportsector besluit hij dat hij verder wil studeren. Hij volgde een Associate degree en is nu druk bezig met zijn bachelor deeltijdopleiding Bedrijfseconomie (Finance & Control). In dit interview lees je zijn motivatie, uitdagingen én tips!

Hi Mathijs! Leuk dat we je mogen interviewen. Wie ben je en kun je iets vertellen over je professionele achtergrond?

Ik ben Mathijs Boersma (34), woon in Vorden met mijn gezin (vrouw en twee kinderen). Nadat ik het voortgezet onderwijs had afgerond, heb ik een mbo-4 opleiding Manager Opslag en Vervoer gevolgd. Ik vond dat ik mijn kennis moest uitbreiden, en heb daarna in twee jaar de Associate degree Ondernemerschap & Retail Management (voorheen Small Business & Retail Management) afgerond bij Saxion. Tijdens mijn studies heb ik altijd bij transportbedrijven gewerkt als vrachtwagenchauffeur in de weekenden en avonduren. In deze sector ben ik blijven hangen: ik ben aan de slag gegaan als transportplanner. Een hectische baan waarin ik geleerd heb snel te schakelen en meerdere ballen in de lucht te houden.  

Toch merkte ik dat ik toe was aan meer, en ben van werkgever gewisseld. Dit is nu mijn huidige werkgever Germo Logistiek B.V. te Lochem. Ik kreeg hier allerlei kansen en uitdagingen: het opzetten van nieuwe transportafdeling, administratief het een en ander op orde houden en ik bepaal op week- en maandniveau de behaalde resultaten. In deze rol heb ik allerlei nevenactiviteiten, zo begeleid ik bijvoorbeeld audits voor onze certificeringen, breng ik processen in beeld en ben ik verantwoordelijk voor het inrichten van ons nieuwe transportmanagementsysteem en boekhoudpakket.

Wauw, dat klinkt als een uitdagende en gevarieerde baan. Waarom heb je ervoor gekozen om een deeltijdstudie te gaan volgen?

Na verloop van tijd ben ik steeds meer administratieve taken gaan oppakken. Deze taken passen goed bij mij. Maar ik merk dat ik van afwisseling hou en meer wil én kan bereiken in de toekomst. Om dat te doel te verwezenlijken, heb ik een (recente) theoretische ondergrond nodig. En dat is voor mijn gevoel te weinig aanwezig. Het is daarnaast mijn ambitie om ook verder te groeien op gebied van boekhouding en accounting. De keuze viel daarom voor mij op de deeltijdopleiding Bedrijfseconomie (Finance & Control). De financiële aspecten in combinatie met de praktijk is wat mij betreft het meest interessant! Ik volg de opleiding in deeltijd vanwege het feit dat ik een baan, eigen huis en gezin heb.

In deeltijd studeren met een baan én gezin: dat lijkt me behoorlijk druk! Hoeveel tijd kost het jou om in deeltijd te studeren?

Gelukkig ben ik van mezelf erg secuur en wil mijn werk graag goed afgerond en netjes inleveren. Dit betekent dat ik veel tijd spendeer aan mijn deeltijdopleiding. Ik ben er iedere avond mee bezig. Afhankelijk van de periode van het kwartiel (we hebben vier kwartielen van tien weken waarin je modules moet afronden), besteed ik twee tot vier uur per dag aan mijn studie. Dit is bijvoorbeeld het lezen van een boek, maar ook bezig zijn met analyses/rapporten die ik voor mijn werkomgeving bedenk, schrijf en uitvoer.

Mathijs-Boersma-Saxion.jpg

Met deze opleiding leer je om heel nieuwsgierig aan alle aspecten binnen de onderneming te ‘ruiken’ en door middel van een helicopterview een gedegen advies aan het management te kunnen geven.

Mathijs-Boersma-Saxion3.jpg
Mathijs Boersma, deeltijdstudent Bedrijfseconomie (Finance & Control)

Kun je een voorbeeld geven hoe je de kennis die je leert tijdens je opleiding, toepast in de praktijk?

Tijdens de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan financiële overzichten. In het bedrijfsleven komen deze overzichten regelmatig weer aan bod. Bijvoorbeeld de winst- en verliesrekening geeft belangrijke stuurinformatie, hier ben ik dan ook met mijn collega’s regelmatig over in overleg. Maar ook meer dan financiële aspecten pas ik toe. Zo ben ik dus nu verantwoordelijk voor het implementeren en inrichten van het boekhoudpakket AccountView en hiervoor is het belangrijk dat de processen goed zijn ingericht en dat de rechten die worden toegekend goed zijn verdeeld over de gebruikersgroepen van het programma, zogenaamde functiescheiding. Maar ook leer je veel van het verzamelen en analyseren van informatie en het schrijven van rapporten met de managementadviezen die daarbij horen. Met deze opleiding leer je om heel nieuwsgierig aan alle aspecten binnen de onderneming te ‘ruiken’ en door middel van een helicopterview een gedegen advies aan het management te kunnen geven.

Wat is voor jou de grootste uitdaging van een deeltijdstudie?

Uitdagingen zijn er genoeg tijdens het volgen van een deeltijdopleiding! Zeker als het eind van de periode nadert. Dan krijg je te maken met deadlines en vaak heb je dan al drukke weken achter de rug met het leren of schrijven van rapporten. Mijn tip: op de website van Saxion staat informatie over de deeltijdopleidingen en hier staat ook de studiebelasting weergegeven. Aan de hand van deze studiebelasting heb ik voor mijzelf (en het thuisfront) een planning opgesteld. Mijn vrouw steunt mij hierin en heeft er begrip voor dat ik niet ‘s avonds op de bank zit. Met name het begrip van je partner is noodzakelijk om er een succes van te maken.

Meer weten over deeltijd studeren? Bezoek onze open avond!

Meer informatie
Mathijs-Boersma-Saxion2.jpg

Wat spreekt je het meeste aan van de opleiding?

Je wordt gedwongen om uit je comfortzone te stappen om bijvoorbeeld informatie boven water te krijgen die je voor het rapport nodig hebt. En als je een rapport hebt afgerond, geeft dat altijd een bepaalde kick, zeker als het met een goed cijfer wordt beoordeeld. Mijn propedeuse heb ik zelfs cum-laude gehaald en daar ben ik dan wel trots op! Ook is de opleiding breed opgezet waardoor je over veel onderwerpen de nodige kennis krijgt aangereikt, daar heb je in het dagelijks werk altijd weer voordeel van. Tijdens de opleiding bouw je veel contacten op met andere studenten die ook allemaal werkzaam zijn bij bedrijven/instellingen. Het is altijd leuk om te horen hoe zij bepaalde dingen aanpakken voor de studie en te horen met welke uitdagingen zij in hun dagelijks werk te maken krijgen.

Wat gaan we in de toekomst van je zien?

Door mijn werkervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, ben ik erachter gekomen dat structuur, regelmaat en zelfstandigheid belangrijke ingrediënten zijn voor mijn toekomst. Ik werk er naartoe om binnen afzienbare tijd een (adviserende) boekhoudkundige/accountancy rol te vervullen bij een bedrijf omdat daar mijn interesse ligt. Dat kan bij het bedrijf zijn waar ik nu werk door de kansen en mogelijkheden te benutten en zo door te groeien naar een (nog niet bestaande) functie of bij een ander bedrijf waar deze functie al bestaat. Een en ander is afhankelijk hoe de ontwikkelingen verlopen bij mijzelf en bij mijn werkgever.

En afsluitend: heb je nog tips voor andere deeltijdstudenten om de studie succesvol af te kunnen ronden?

Nou, als je twijfelt: gewoon doen. Naast het opdoen van theoretische kennis, is het ook heel waardevol om van anderen te leren! Daarnaast nog een tip: probeer altijd bij te zijn met de lesstof. Als je eenmaal achterloopt, is het heel erg lastig om nog weer bij te komen. De trein gaat eenmaal verder en om die weer in te halen moet je hard werken. En als laatste: het is belangrijk om steun te krijgen van het thuisfront en van je werkgever. Soms moet je in je privéleven wat laten schieten omdat er bepaalde deadlines gehaald moeten worden. En van je werkgever heb je ook informatie/input nodig. Daarom is het ook belangrijk om vlot te kunnen schakelen met de werkgever zodat je hierdoor geen vertraging oploopt met het schrijven van rapporten (bijvoorbeeld).

Bedankt voor het delen van je ervaring, en veel succes gewenst met het afronden van je studie! 

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

IMG_2144.jpg Onderwijs

‘Toen mijn kinderen gingen studeren, heb ik hun voorbeeld gevolgd’

18 januari 2023
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Tips van een student: hoe maak je de beste (last-minute) studiekeuze?

07 juni 2024
Onderwijs

Voltijd studeren paste niet bij Diede, daarom studeert ze nu naast haar baan in deeltijd