Kimberley Verheij - Social work
Onderwijs

Kimberley: 'Ik hou van een uitdaging en mezelf verder ontwikkelen!’

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Kimberley Verheij (24) studeert Social Work in deeltijd. Na een aantal jaren werken besloot ze om een deeltijdstudie te gaan doen om zich verder te ontwikkelen. Haar mantra? Motivatie is hét geheim van succes! Lees in dit interview meer over haar ervaring en haar tips om een deeltijdopleiding succesvol af te ronden.

Motivatie is een van jouw belangrijkste drijfveren. Kun je vertellen hoe je dit hebt toegepast in je professionele loopbaan?

Nadat ik de mbo-opleiding Sociaal Werk had afgerond, ben ik eigenlijk meteen begonnen met werken in de zorg. Ik ben gestart op een dagbesteding, maar begeleidde ook cliënten ambulant. Eigenlijk is mijn werkverleden erg divers: ik heb met verschillende doelgroepen zoals lichtverstandelijke beperkten, jeugdigen en verslaafden gewerkt. Dit op open, besloten en crisisgroepen. Op dit moment werk ik als sociotherapeutisch medewerker binnen de klinische behandelzetting van Tactus Verslavingszorg.

Dat klinkt uitdagend! Hoe is het om de klinische behandelzetting van Tactus te werken?

Het is ontzettend dankbaar werk. De cliënten die bij ons worden opgenomen voor een behandeling zijn veelal vrijwillig opgenomen. Dit maakt dat de cliënten erg gemotiveerd zijn. Ik vind het mooi om te zien welke veranderingen de cliënten doormaken met behulp van henzelf en ons als personeel. Daarnaast zie ik vaak een grote groei bij de cliënten als ik terugkijk naar het begin van hun behandeling en daar haal ik voldoening uit. Ik doe het samen met de cliënt en sta naast de cliënt, dat vind ik zelf de fijnste manier om te werken.

Je hebt een boeiende baan. Waarom heb je besloten om in deeltijd te gaan studeren? 

Ik liep al een behoorlijke tijd rond met het idee om deeltijd te studeren. Ik hou van uitdaging en ik wilde mezelf graag verder ontwikkelen. Daarnaast had ik een baan, woonde ik op mezelf en wilde niet zomaar mijn baan en huis opzeggen. Daarom was in deeltijd studeren voor mij een perfecte oplossing en koos ik ervoor om de deeltijdopleiding Social Work te gaan volgen!  

Je sociale leven kost wellicht wat tijd, maar dat geeft ook weer energie. Over tijd gesproken: dit is wel één van de grootste uitdagingen tijdens een deeltijdstudie. Goed plannen is echt een must!

Kimberley Verheij - Social Work
Kimberley Verheij

Het combineren van je baan, privé en studeren is best pittig. Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen en hoe los je die op?

Ik ben minder gaan werken. Ik werkte eerst 32 uur en nu 28 uur. Dit geeft mij meer ruimte om in mijn eigen tijd te gaan studeren. Ik moet wel eerlijk zeggen dat mijn sociale leven op dit moment toch echt iets minder aandacht krijgt. Maar ik blijf proberen daarin te blijven investeren en mijn vriendinnen te blijven zien. Je sociale leven kost wellicht wat tijd, maar het geeft ook weer energie. Over tijd gesproken: dit is wel een van de grootste uitdagingen tijdens een deeltijdstudie. Goed plannen is echt een must!

Hoe pas jij de opgedane kennis van de opleiding Social Work toe in je dagelijkse werk? Kun je daar een concreet voorbeeld van geven?

Ik leer veel nieuwe methodieken, zoals gesprekstechnieken, verschillende modellen voor gedragsverandering en cognitieve gedragstherapie. Deze pas ik toe in mijn werk. Doordat ik op school de theoretische kennis opdoe weet ik hoe en wanneer ik bepaalde technieken in kan zetten. Hier komt ook een stukje inzicht bij kijken. Ik weet bij verschillende problematieken welke methode passend is. Een concreet voorbeeld: een cliënt kan moeilijk ontspannen, dan is mindfulness misschien een optie. Samen met de cliënt bekijken we hoe dit het beste werkt voor die persoon.

Wat zou je graag willen doen na je studie Social Work? Wat is jouw ultieme droombaan?

Voorlopig wil ik de komende jaren sociotherapeutisch medewerker blijven. Wellicht zou ik in de toekomst wel door willen groeien bij Tactus, iets in de richting van ambulant, POH of wijkcoach. Deze functies lijken mij leuk omdat je daarbij erg gericht op individuele behandeling. We gaan zien wat de toekomst brengt!

En als laatste: wat zou je een beginnende deeltijdstudent Social Work écht mee willen geven?

Blijf gemotiveerd. Dit is écht het allerbelangrijkste en gaat ervoor zorgen dat je met succes je opleiding gaat afronden. Een inhoudelijke tip: zorg ervoor dat je naast je studie nog tijd voor jezelf overhoudt, zodat je genoeg tijd hebt om op te laden voor een nieuwe school of werkdag.

Dankjewel voor deze inzichten Kimberley en heel veel succes gewenst in de toekomst!

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Van docent tot schooldirecteur: Bas legt met deeltijdmaster Educational Leadership de basis voor zijn droom

02 mei 2024
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?

18 april 2024
Open avond

Hoe kun je het beste oriënteren op een deeltijdstudie?