lerarenopleiding nederlands deeltijd saxion
Onderwijs

'Misschien een cliché, maar je bent écht nooit te oud om te leren!'

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Jacobine Hoogteijlling – van Beek is in juli 2022 afgestudeerd aan de deeltijdopleiding Tweedegraadsdocent Nederlands. In dit interview deelt ze hoe ze deze deeltijdopleiding afgelopen 2 jaar ervaren heeft. Ze had niet verwacht dat ze op haar leeftijd (50+) nog zoveel over zichzelf kon leren. Wat haar betreft is het cliché ‘je bent nooit te oud om te leren’ meer dan waar!

Hi Jacobine! Je hebt de studie Tweedegraadsdocent Nederlands (deeltijd) met succes afgerond. Kun je ons vertellen waarom je hiervoor gekozen hebt?

Ik heb jarenlang (van 1992 t/m 2020) met ontzettend veel plezier in het basisonderwijs gewerkt. Toch merkte ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Op de basisschool begeleidde ik pabostudenten en onderwijsassistenten en ik merkte dat ik dát stukje van mijn werk op een bepaald moment het leukst vond. Ik krijg echt energie van jonge mensen, dus ik wilde heel graag met adolescenten werken. In dat kader wist ik dat het mbo mij het meest aansprak. Daarnaast heb ik altijd al affiniteit met spelling en taal gehad, dus besloot ik dat ik docent Nederlands wilde worden. Door de deeltijdopleiding Tweedegraadsdocent Nederlands te volgen, kon ik werk en studeren mooi combineren en binnen twee jaar afstuderen.

Over combineren gesproken. Wat waren de grootste uitdagingen tijdens je opleiding?

Wat mij enorm heeft geholpen is om de readers van de vakken te printen en van tevoren goed door te lezen. In de readers staat heel duidelijk wat je moet doen en wanneer welk dossier ingeleverd moet zijn. Ik zette de inleverdata met grote letters in mijn agenda en werkte er altijd naartoe om de dossiers het liefst nog een of twee dagen eerder in te leveren. Ook wilde ik koste wat het kost voorkomen dat ik een achterstand zou oplopen, dus ik heb het huiswerk altijd trouw per week gedaan. Dit gaf rust in mijn hoofd. Tijdens het laatste half jaar, waarin we zelfstandig met ons afstudeerproject aan de slag moesten, heb ik ook een strakke planning gemaakt voor mezelf, gebaseerd op de uiterste inleverdatum om voor de zomervakantie te kunnen afstuderen.

En hoe combineerde je werk, studeren en je privéleven?

Werk, studie en privé waren nog weleens lastig te combineren. Als ik ergens voor ga, duik ik er ook helemaal in. En eerlijk: dan verwaarloosde ik mijn gezin wel een beetje. Gelukkig konden zij daar goed mee omgaan en heb ik een lieve man die bij stress en/of veel schoolwerk wat taken van mij overnam. Als er een deadline in zicht was, trok ik me terug op mijn studeerkamer en ging dan keihard aan de slag. De grootste uitdaging was daarin soms een goede balans te vinden. Ik had overigens ook veel mazzel met mijn werk. Ik werkte tweeënhalve dag (het tweede jaar drie dagen), maar die dagen waren niet altijd volgepland met lesuren, dus ik had tijdens mijn werk soms ook tijd om aan schoolopdrachten te werken.

Heb je tijdens het volgen van deze studie lesstof direct kunnen toepassen in de praktijk?

Oeh, dat vind ik een moeilijke vraag! Ik heb veel van wat ik geleerd heb toegepast in de praktijk. Zo was een van mijn POP-doelen ‘leesbevordering’. Ik ben tijdens de opleiding al gestart met het samenstellen van een minibibliotheek voor de afdelingen waar ik werk. Sindsdien start ik al mijn lessen met een kwartier stillezen en bij de eerstejaarsklassen besteed ik vrijwel de hele eerste periode aan leesbevordering. Ook heb ik veel geleerd van mijn afstudeerproject, waarin ik onderzocht hoe ik de motivatie van studenten kan vergroten voor het deelnemen aan de lessen Nederlands. En zo zijn er nog talloze zaken te noemen… 

Wat vond je eigenlijk het leukste aan de opleiding?

Ik vond het heerlijk om weer nieuwe dingen te leren en zelf weer deel uit te maken van een klas (al was een deel van de studie helaas online vanwege corona). Ik heb enorm genoten van de lessen over literatuur (zowel de geschiedenis als de moderne literatuur) en poëzie, ook al doe ik daar op het mbo niet heel veel mee, ik heb er zeker baat bij gehad en zet het ook af en toe in tijdens mijn lessen.

Ik vond de deeltijdstudie Tweedegraadsdocent Nederlands erg leuk en leerzaam. Een verrijking van mijn leven en op werkgebied. Ik had een fijne studiebegeleider, die zeer adequaat en snel op vragen van mijn kant reageerde.

Jacobine.jpg
Jacobine Hoogteijlling – van Beek

Hoe ervaarde je het om bij Saxion te studeren?

Ik vond de opleiding erg leuk en leerzaam. Een verrijking van mijn leven en op werkgebied. Ik had een fijne studiebegeleider, die zeer adequaat en snel op vragen van mijn kant reageerde. Hij heeft mij echt door de studie heen geloodst. Sowieso waren alle docenten heel benaderbaar, waardoor er een gemoedelijke sfeer hing en ik elke week weer zin had om ‘naar school’ te gaan. En als ik zo vrij mag zijn om een tip te geven aan aankomende studenten: probeer vooral overal van te genieten. Het is zo leuk!

Leuk om te horen Jacobine! Wat doe je nu na je studie? En wat gaan we in de toekomst nog van je zien?

Inmiddels werk ik tweeënhalf jaar in het mbo bij de afdelingen Vormgeving & Entertainment en Bouw & Architectuur op Landstede MBO in Harderwijk. En ik heb nog geen seconde spijt gehad! Wat een prachtig vak en wat een geweldige doelgroep. Gezien mijn leeftijd heb ik geen enorme ambities meer. Ik ben al best trots op mezelf dat ik deze studie binnen twee jaar en met een mooi resultaat heb kunnen afronden. Ik hoop tot mijn pensioen in het mbo (het liefst op Landstede) te kunnen blijven werken. De ervaring leert dat daar altijd weer nieuwe taken en uitdagingen op mijn pad komen, dus ik laat me verrassen! 

Trots mag je zeker zijn. Bedankt voor dit interview en succes!

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Twee deeltijd studenten in techniek lab Onderwijs

Wat is het verschil tussen deeltijd en voltijd?

15 februari 2024
deeltijd master educational leadership Onderwijs

Maaike rondde de deeltijdmaster Educational Leadership af: ‘Ik blijf fris van nieuwe dingen leren’

25 januari 2024
Kimberley Verheij - Social work Onderwijs

Een deeltijdstudie combineren met werk en privé: zo doe je dat volgens deze (oud-)studenten