Jet (alumnus)
Onderwijs

Jet wil bij Defensie het belang van psychologie laten zien: ‘Het gevoel is zo belangrijk’

Maya ter Steege
Maya ter Steege Leestijd Minuten

Jet is afgelopen zomer afgestudeerd aan de opleiding Toegepaste Psychologie en werkt nu bij het Ministerie van Defensie als Adviseur Leren en Ontwikkelen. Ze ontdekte dat je veel meer kan met je opleiding dan dat je zelf misschien denkt. Haar doel? Om bij Politie en Defensie te laten zien wat de meerwaarde is van psychologie: “Lang niet alle militairen en agenten zijn gewend om over hun gevoel en emoties te praten.” 

Kun je wat meer vertellen over de opleiding? 

“Ik heb heel kort Communicatie gestudeerd, maar kwam er al snel achter dat de commerciële insteek niet iets voor mij was. Ik vond het wel fascinerend waarom mensen reageerden op bepaalde campagnes. Ik heb toen besloten om Toegepaste Psychologie te studeren. De keus viel op Saxion omdat ze een goed programma hebben voor mensen met een functiebeperking. Zelf heb ik namelijk een langdurige rugblessure. Daarin was bij Saxion altijd veel mogelijk. Ook hebben ze binnen Toegepaste Psychologie bij Saxion drie verschillende uitstroomrichting, terwijl dat er bij veel andere scholen maar één is. Ik vond het een fijn idee dat er de mogelijkheid was om ook een andere richting op te gaan als ik erachter zou komen dat ik dat zou willen.” 

Hoe is je interesse in defensie ontstaan? 

“Tijdens mijn opleiding moest ik op zoek naar een minor. Ik wilde graag iets doen met maatschappelijk belang, maar ook met wat meer spanning. Toen ben ik gaan rondkijken in het werkveld van politie en defensie en kwam ik uit bij de minor Politiekunde. Dat had me toch altijd wel een beetje gefascineerd en ik heb stiekem zelf nog steeds de droom om ook als agent op straat te staan. Helaas was ik niet de enige en werd ik uitgeloot. Toen ben ik gaan zoeken naar een stage en die vond ik uiteindelijk bij de Brigade Recherche van de Koninklijke Marechaussee. Tijdens mijn stage ging er echt een wereld voor me open: het was geweldig om in die wereld ondergedompeld te worden en de bezigheden en cultuur te ontdekken binnen Defensie.” 

Heb je de minor Politiekunde nog kunnen doen? 

“Na dat half jaar stage wilde ik inderdaad nog steeds de minor Politiekunde doen. Ik werd toen helaas weer uitgeloot, dus heb ik een balletje opgegooid voor mijn scriptie, zodat ik die eerst kon doen en het daarna weer kon proberen bij de minor. Mijn scriptie werd goedgekeurd en na mijn scriptie werd ik dan eindelijk ingeloot bij de minor Politiekunde. De minor was een hele leuke combinatie van praktijk en theorie, dus ik ben superblij dat ik alsnog de minor heb kunnen volgen!” 

De keus viel op Saxion omdat ze een goed programma hebben voor mensen met een functiebeperking. Zelf heb ik namelijk een langdurige rugblessure. Daarin was bij Saxion altijd veel mogelijk.

Jet (alumnus)
Jet over haar keuze voor Saxion

Hoe ben je toen gekomen bij het werk wat je nu doet? 

“Eigenlijk wilde ik doorstromen naar de verkorte hbo-opleiding tot hoofdagent, omdat ik toch wel heel graag op straat wilde staan. Uiteindelijk is die opleiding helaas dichtgegaan, omdat ze het hele politie-onderwijs aan het herstructureren zijn. Toen ben ik gaan solliciteren bij Defensie en ben ik daar als Adviseur Leren en Ontwikkelen daar terecht gekomen. Het leuke aan deze functie is dat er een heel opleidingstraject omheen zit voor jonge starters. Ik kan nu, naast mijn eigen functie, deelnemen aan een ontwikkeltraject voor jonge, nieuwe medewerkers die zichzelf willen ontwikkelen. Veel mensen bij Defensie zijn wat ouder, maar met dit traject zit ik in een groep met allemaal jonge medewerkers van Defensie, waarmee we samen veel leuke dingen doen.” 

Wat zijn taken waarmee je je nu bezighoudt? 

“Wat ik doe als Adviseur Leren en Ontwikkelen is het adviseren, begeleiden en ontwerpen van leerinterventies. Dat kan van alles zijn. Er kan iemand komen met een ontwikkelvraag die ik kan doorsturen naar een training binnen Defensie die al bestaat. Het kan ook zo zijn dat we een specifieke vraag krijgen, waarvoor we een training willen ontwerpen die daarop aansluit. Dan gaan we met externe trainingsbedrijven zitten om dat traject te ontwerpen. Eén van de voorbeelden van die trajecten, is dat traject waar ik zelf in zit. Daardoor leer ik ondertussen ook heel veel van hoe dat dan werkt in de praktijk.” 

Pas je veel van je opleiding toe in je werk? 

“Ik hoor veel mensen van Toegepaste Psychologie zeggen dat ze niet specifiek de vakken toepassen, maar de vaardigheden die je door de studie heen ontwikkelt. Binnen Toegepaste Psychologie leer je veel gespreksvaardigheden, wat eigenlijk overal toepasbaar is. Ik merk zelf dat ik die vaardigheden heel veel gebruik. Ik denk ook dat ik veel heb gehad aan alle zelfreflectie in de opleiding. Als jonge starter is het zo belangrijk om in jouw ontwikkeling te leren van je eigen fouten, maar ook om terug te kijken op jezelf. Ik kan nu goed overbrengen wat ik voel en dat heb ik echt op de opleiding geleerd.” 

Heb je nog iets bijzonders ontdekt tijdens je werk bij Defensie? 

“Ik heb me verwonderd over hoe groot de rol van psychologie is in het werkveld van militairen en politieagenten. Zij worden vaak gezien als ‘stoer’ of ‘hard’ en zijn niet altijd gewend om over hun emoties of gevoel te praten. Terwijl dit wel enorm belangrijk is om alle heftige dingen die zij mee maken te verwerken. Daarom is het mijn doel om te laten zien wat de meerwaarde is van psychologie. Ik hoop echt dat ik kan laten zien dat je gevoel en emoties uiten juist heel belangrijk is om je functie goed en gelukkig te kunnen voldoen.” 

Hoe is het om bij Defensie te werken? 

“Ik vind werken bij Defensie echt heel prettig; je wordt goed ondersteund in ontwikkeling en daarnaast kan ik ook vier dagen in de week werken in plaats van vijf. De overheid wordt snel gezien als stroperig of hiërarchisch, maar Defensie is echt een hele leuke organisatie. Ik hoop echt dat, als mensen dit lezen, ze enthousiast worden over een organisatie binnen de overheid, omdat het echt heel leuk en fijn is om iets te kunnen doen voor de maatschappij.” 

Heb je nog tips voor afgestudeerden?  

“Het belangrijkste is om er bewust van te zijn dat je veel meer kan met je opleiding dan dat je zelf misschien denkt. Veel mensen denken: ‘ik ga dit studeren, dus ik word dat.’ Maar als jij jezelf goed kan presenteren en verkopen, zeker nu, dan kan je bijna alles doen wat jij maar wilt. Ga echt je hart achterna. Ook als jij twee verschillende interesses hebt: vind voor jezelf een middenweg om dat te combineren tot een functie.” 

Maya ter Steege

Maya ter Steege

Maya studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze houdt niet van stilzitten en heeft daarom altijd wel iets te doen, maar probeert toch ook de ruimte te nemen om te ontspannen. Ze maakt in haar vrije tijd daarom graag een wandeling of pakt eens in de zoveel tijd weer een oude creatieve hobby op.

 

 

Gerelateerde artikelen

IMG_3656.JPG Studentenleven

Blije afgestudeerden ontvangen diploma tijdens walkthrough

10 juli 2020
Denise Brands Ondernemerschap

Denise studeerde Fysiotherapie en is dierenfysiotherapeut: ‘Het voelt als een samenwerking tussen mij en het dier’

25 april 2024
BeidenVerschil.jpg Onderwijs

Wat is het verschil tussen Social Work en Toegepaste Psychologie? Studenten Irem en Nina praten je bij!