Guus Hesselink
Business

Duurzaamheid, natuur en rust staan centraal bij de ondernemingen van Guus

Guus Hesselink is Commerciële Economie-student en een jonge ondernemer met een passie voor pipowagens en duurzame zonnepanelen. Hij vertelt over zijn studentenleven en hoe hij dit combineert met zijn twee ondernemingen. Maar hoe slaagt hij erin om zijn studie, zijn ondernemingen en zijn passies allemaal in balans te houden?

Eén van Guus' meest opvallende projecten is Pipowagen Twente. Met zijn onderneming tovert hij traditionele pipowagens om tot moderne kampeervoertuigen voor een unieke ervaring. “Het draait allemaal om de vrijheid om van camping naar camping te trekken met je eigen comfortabele pipowagen,” vertelt Guus. “Bij Pipowagen Twente staat rust en natuur centraal. Als iemand vanuit het westen van Nederland een specifieke camping op het oog heeft, zorg ik ervoor dat zijn pipowagen op die locatie wordt geplaatst. En als reizigers besluiten verder te trekken naar een andere camping, regel ik het ophalen en verplaatsen van de pipowagen. Terwijl ik druk ben met het faciliteren van deze unieke ervaring, kunnen vakantiegangers in alle rust van de natuur genieten en hun eigen dingen doen.” 

Ontmoeting

Het idee voor Pipowagen Twente ontstond tijdens een ontmoeting met de eigenaar van TrekkerritTwente, een bedrijf dat oldtimer trekkers verhuurt. Guus en zijn compagnon kwamen op het idee om meer toeristen naar Twente te trekken. Zo werd het concept van Pipowagen Twente geboren. Hoewel ze oorspronkelijk begonnen met het idee van trekkers, evolueerde het al snel naar iets geheel nieuws. Met hulp van handige kennissen hebben ze twee oude, vervallen pipowagens aangeschaft, volledig gestript en opnieuw opgebouwd. 

Wat Pipowagen Twente onderscheidt van andere kampeerervaringen is de flexibiliteit. Klanten kunnen kiezen waar ze willen verblijven, en Guus zorgt ervoor dat de pipowagen op die locatie wordt geplaatst. Het draait allemaal om vrijheid en avontuur. Het uiteindelijke doel van Pipowagen Twente is om het bedrijf volledig uit handen te kunnen geven, zodat Guus zich kan concentreren op nieuwe avonturen en ondernemingen. 

Laat je niet ontmoedigen door de uitdagingen die op je pad komen. Denk op de lange termijn en blijf gefocust op je doelen.

Guus Hesselink
Saxion-student Guus Hesselink over het ondernemerschap

Van pipowagen naar zonservice 

Naast zijn avonturen met pipowagens heeft Guus een eigen bedrijf in zonnepanelen. Hij komt bij mensen thuis, maakt offertes en installeert zonnepanelen zodra de klant akkoord gaat. “Het idee voor dit bedrijf ontstond tijdens mijn stage bij een groothandel in zonnepanelen, zo'n zes jaar geleden. Gedurende mijn stageperiode deed ik waardevolle ervaring op, van het beklimmen van daken tot het verkennen van magazijnen en het opdoen van kennis over zonnepanelen. Nadat ik alle ins en outs over zonnepanelen had geleerd, besloot ik voor mezelf te beginnen.” 

Guus had ontdekt dat zijn twee bedrijven goed samengingen. Het seizoensgebonden karakter van Pipowagen Twente, dat voornamelijk actief was van april tot oktober, maakte het mogelijk om zijn aandacht te richten op zijn zonnepanelenbedrijf wanneer de campingactiviteiten wat rustiger waren. Bovendien waren de campings waar zijn pipowagens stonden vaak uitgerust met zonnepanelen, wat zorgde voor groene stroomvoorziening. 

Natuurlijk zijn er veel uitdagingen verbonden aan het runnen van twee ondernemingen. “Ik moet mij bezighouden met btw-aangiften, inkoop, verzekeringen en het vinden van een boekhouder. Ook was in de beginfase het opknappen van de pipowagen een moeilijke periode met veel werk. Ondanks deze moeilijkheden vind ik dat het allemaal de moeite waard is geweest,” aldus Guus. 

Saxion Centrum van Ondernemerschap 

Guus heeft ook geprofiteerd van het LevelUP! programma van Saxion Centrum voor Ondernemerschap, waar hij wekelijks bijeenkomt met andere ondernemers om verschillende onderwerpen te bespreken, te luisteren naar gastsprekers en zelfs 'battle-sessies' te houden. Reflectie en het delen van ideeën staan centraal in dit programma, en Guus beschrijft het als een waardevolle ervaring. 

Tips voor toekomstige student-ondernemers 

Guus heeft enkele wijze adviezen voor studenten en jonge ondernemers die hun eigen bedrijf willen starten: “Laat je niet ontmoedigen door de uitdagingen die op je pad komen. Denk op de lange termijn en blijf gefocust op je doelen. Omring jezelf met goede mensen, bouw sterke zakelijke contacten op en blijf openstaan voor samenwerkingen. Sparren met anderen kan nieuwe inzichten bieden.” 

Het verhaal van Guus laat zien dat passie en ondernemerschap samen een krachtige combinatie vormen. Zijn avonturen met pipowagens en in de wereld van zonnepanelen is het bewijs dat er altijd ruimte is voor creativiteit en innovatie, zelfs in traditionele sectoren. Voor Guus ligt de toekomst vol met mogelijkheden en nieuwe ondernemingen om te verkennen. 

Wil jij ook studeren als professional én ondernemer?

Maak het waar binnen het LevelUP! Programma van Saxion Centrum van Ondernemerschap. Binnen LevelUP! volg je jouw eigen persoonlijke route in het ondernemerschap. Tijdens een periode van 19 weken ga je aan de slag met je eigen vraagstuk of probleem binnen de onderneming én breng je je onderneming naar een hoger niveau. Meld je hier aan! 

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

StenWietse2.jpg Ondernemerschap

Marketeers Sten en Wietse willen het reizen verduurzamen: 'We willen iets goeds betekenen voor de wereld'

08 september 2022
Roy leeft zijn droom: yoghurtfeestjes organiseren door heel Europa Ondernemerschap

Roy leeft zijn droom: yoghurtfeestjes organiseren door heel Europa

08 mei 2019
Noa Lohuis en Babet Jansen Ondernemerschap

Hoe Noa en Babet hun passie voor hospitality bundelden: ‘We dachten: dit kunnen wij ook!’