Danielle Selak van WOMEN INC (eigen foto)
Corporate

Danielle vertelt waarom International Women's Day ook in 2024 nog keihard nodig is

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Anno 2024 krijgen vrouwen nog steeds minder betaald dan mannen, al doen ze precies hetzelfde werk. Ook in de gezondheidszorg zijn onderzoeks- en behandelmethoden gericht op mannen en er zijn nog tal van andere onderwerpen waarin vrouwen achtergesteld zijn. De organisatie WOMEN Inc. komt op voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. Vrijdag 8 maart is het weer International Women's Day en in de aanloop naar deze dag spreken we met Danielle Selak, redacteur financiën bij WOMEN Inc. Wat is de stand van zaken en wat kun je zelf bijdragen aan International Women's Day?

Missie WOMEN Inc. 

“WOMEN Inc. is een belangenorganisatie. We zetten ons in om de emancipatie van vrouwen in Nederland te versnellen,” vertelt Danielle. “Het is onze missie om gelijke kansen voor iedereen te creëren, ongeacht gender of sekse. We werken aan verschillende thema’s, zoals geld, waar ik redacteur van ben, maar ook werk, gezondheid en media.” WOMEN Inc. bestaat sinds 2005. In 2003 verklaarde de toenmalige Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat de emancipatie van vrouwen voltooid was. Danielle zegt daar het volgende over: “Daar waren heel veel vrouwen het niet mee eens, onder wie onze oprichter Jannet Vaessen. Zij vonden juist dat er nog veel te winnen valt voor vrouwen.” 

Noodzaak  

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen lijkt in Nederland misschien geen relevant onderwerp meer. Volgens de wet zijn we namelijk al gelijk. Toch geeft Danielle aan dat het met de gelijkheid in Nederland helemaal niet zo goed gesteld is. “Als je Nederland vergelijkt met de landen om ons heen, doen we het veel slechter dan België, Duitsland, Spanje en Zweden.” Waar is dat in te zien? “Er is nog steeds een loonkloof van 13%. Bovendien leven vrouwen langer dan mannen, maar wel vaak in slechtere gezondheid. In de top 10 van meest gevraagde talkshowgasten staat maar één vrouw.” De gelijkheid tussen vrouwen en mannen is de afgelopen 100 jaar wel toegenomen, maar de emancipatie is nog niet voltooid, zegt Danielle. “Als we gewoon doorgaan met hoe we nu bezig zijn, is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland pas over 72 jaar opgeheven, volgens de Global Gender Index 2023. Dat duurt veel te lang.” 

Als we gewoon doorgaan met hoe we nu bezig zijn, is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland pas over 72 jaar opgeheven, volgens de Global Gender Index 2023. Dat duurt veel te lang.

Danielle Selak van WOMEN INC (eigen foto)
Danielle Selak over het belang van International Women's Day

Financieel (on)afhankelijk  

Volgens Danielle is het belangrijk om niet naar vrouwen zelf te kijken om dit op te lossen, maar naar het systeem. “Veel vrouwen in Nederland zijn niet financieel onafhankelijk. Zesenveertig procent van de vrouwen is financieel afhankelijk van een partner of van de overheid.” Dat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen afhankelijk is, heeft onder andere te maken met de werk-zorgverdeling. Vrouwen zorgen vaker voor de kinderen, familie en het huishouden. Het toegankelijk maken van de kinderopvang zou volgens Danielle dit verschil kleiner zouden maken. Momenteel is het voor sommige gezinnen goedkoper om voor de kinderen te zorgen in plaats van te werken en te betalen voor kinderopvang. Vaak zien we dat het de vrouw is die dan thuisblijft om voor de kinderen te zorgen. Een andere oplossing zit hem in partnerverlof. Dit zijn allemaal thema’s waar Danielle zich in verdiept en over schrijft om hier meer mensen bewust van te maken. “Het onderwerp werk heeft daarnaast te maken met de loonkloof. Mannen verdienen in Nederland 13% meer loon dan vrouwen, een deel daarvan is ongelijke beloning voor hetzelfde werk.” 

Aandacht voor vrouwen  

Naast financiële onderwerpen is er ook ongelijkheid in de gezondheidszorg tussen mannen en vrouwen. “Over veel vrouwspecifieke aandoeningen is erg weinig bekend. De geneeskunde heeft zich de afgelopen decennia vooral op het mannelijk lichaam gericht en daarom kunnen vrouwen soms minder goed geholpen worden.” Ook de representatie van vrouwen in de media blijft achter bij die van mannen. In talkshows zijn mannen vaak de experts die uitgenodigd worden om over onderwerpen te praten. “Doordat vrouwen en mannen op een bepaalde manier worden gerepresenteerd, ontstaan er stereotypes die gelijke kansen in de weg staan.” 

Internationale Vrouwendag 2024.jpg

Danielle Selak (WOMEN Inc.):  “Over veel vrouwspecifieke aandoeningen is erg weinig bekend. De geneeskunde heeft zich de afgelopen decennia vooral op het mannelijk lichaam gericht en daarom kunnen vrouwen soms minder goed geholpen worden.”

Acties  

WOMEN Inc. zet zich op verschillende manieren in voor gelijke kansen. “We lobbyen bij de overheid voor beleid dat helpt bij het creëren van kansengelijkheid tussen vrouwen en mannen. We werken ook samen met verschillende bedrijven. We kaarten dan aan: 'hier gaat iets mis'.” In hedendaagse discussies over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen worden vrouwen vaak gewezen op hun eigen aandeel. Ze komen minder goed voor zichzelf op, doen ander werk, enzovoort. Bij WOMEN Inc. zijn ze het hier niet mee eens: “Fix the system, not the women.” De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is alleen op te lossen door systemische verandering, bijvoorbeeld in regelgeving, door de overheid maar ook in het bedrijfsleven. “We geven trainingen bij bedrijven, bijvoorbeeld over inclusiviteit. Daarnaast voeren we campagnes in heel Nederland om verontwaardiging te creëren, want dit kan zo niet langer.” 

International Women's Day  

Vrijdag 8 maart is het International Women's Day. Deze dag is ontstaan toen vrouwen nog moesten strijden voor het kiesrecht. Dat hebben vrouwen ondertussen bereikt. Toch is deze dag volgens Danielle nog steeds belangrijk. “Het is veel breder. We strijden voor gelijke behandeling, gelijke salarissen en goede gezondheidszorg. Het is een goede dag om stil te staan bij de kloof tussen mannen en vrouwen. Wij zetten ons daar natuurlijk het hele jaar voor in, maar het is wel een geschikt moment om het weer even extra onder de aandacht te brengen. Ook bij bedrijven, de overheid en ook de Nederlandse bevolking.” Studenten kunnen ook iets bijdragen op deze dag, bijvoorbeeld door mee te lopen met de Feminist March, geeft Danielle aan. Verder kun je je volgens haar informeren over het onderwerp, door te luisteren naar podcasts of door social media-accounts te volgen die over gendergelijkheid gaan. Ook met je stem kun je verschil maken. “Het afgelopen jaar hebben we ook een stemwijzer voor gendergelijkheid uitgebracht. Je kunt dan zien van elk partijprogramma hoeveel zij zich inzetten voor gendergelijkheid.” 

Tot slot heeft Danielle nog een advies voor studenten die de arbeidsmarkt gaan betreden. “Laat je niet leiden door de verwachtingen van onze maatschappij en doe gewoon wat je zelf echt leuk en belangrijk vindt.” 

Hoe draag jij bij aan International Women’s Day?

  • Loop zondag 10 maart 2024 mee met de Feminist March 

  • Beluister de WOMEN Inc. Podcast 

  • Beluister de Podcast #ToenIkMijZag over representatie in de media

  • Lees het boek (of bekijk de TED Talk) We Should All Be Feminst van Chimamanda Ngozi Adichie 

  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief van WOMEN Inc.  

  • Bekijk de documentaire Sisterhood van Sophie Dros 

  • Lees het boek Nice Girls Don’t Get The Corner Office van Louis P. Frankel. 

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity

25 april 2024
Richard Wielinga benoemd tot lid College van Bestuur Saxion Corporate

Richard Wielinga benoemd tot lid College van Bestuur Saxion

23 april 2024
Dag van de Aarde 2024 Corporate

Dag van de Aarde 2024