Lectoraat Lichtgewicht Construeren

Lichtgewicht construeren

Lichtgewicht construeren is tegenwoordig van belang voor verschillende toepassingen, omdat deze lichtheid helpt om energiebesparingen te behalen. In het verleden was met name de luchtvaartindustrie op zoek naar lichtgewichte materialen. In het licht van klimaatverandering en schaarste van grondstoffen worden efficiente en lichte structuren ook gebruikt in de auto-, sport-, verpakkings- en andere industrieën.

Read the English text

Lightweight Structures

Doel

De onderzoeksgroep dient als ontmoetingspunt voor studenten, onderzoekers en industrie. Samen met regionale bedrijven en Saxion studenten wil het lectoraat Lichtgewicht Construeren de brug tussen fundamenteel (wetenschappelijk) onderzoek en toepasbaar, praktisch onderzoek bouwen. Het lectoraat streeft naar de toepassing van kosteneffectieve, innovatieve, lichtgewichte structuren door bedrijven. Studenten uit verschillende vakgebieden bij Saxion (Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Industrieel Product Ontwerp of Textile Technologies) kunnen vakken kiezen die door het lectoraat worden gegeven, bijvoorbeeld het minorvak Lichtgewicht Construeren.

Samen met regionale bedrijven en Saxion studenten wil het lectoraat de brug bouwen tussen fundamenteel (wetenschappelijk) onderzoek en toepasbaar, praktisch onderzoek.

Samenwerking

De onderzoeksgroep werkt nauw met meer dan 60 kleine en middelgrote bedrijven en diverse onderzoekscentra samen. Sterke partners zijn TPAC, het ThermoPlastic composites Application Center, en TPRC, het ThermoPlastic composites Research Center, in Enschede. TPAC en TPRC zijn onafhankelijke onderzoeks- en ontwikkelingscentra die het doel hebben thermoplastische composieten en hun productieprocessen op een toegepast en fundamenteel niveau voor een breed scala van eindgebruikers te onderzoeken. TPRC is opgericht door BoeingFokkerTenCate en de University of Twente. De meeste onderzoeksprojecten van het lectoraat Lichtgewicht Construeren worden uitgevoerd binnen het TPAC.  Samen met TPAC, de University of Twente en TPRC heeft  het lectoraat de status van een Smart industry fieldlab, het TPC NL, ontvangen van het ministerie van Economische Zaken.

Het lectoraat is verantwoordelijk voor het onderzoek op het gebied van Lichtgewicht Construeren, waarbij de onderliggende drievoudigheid van ontwerp, materialen en processen wordt bestudeerd. Bijzondere aandacht wordt gegeven aan composietmaterialen, vooral aan toepassingen van vezelversterkte thermoplastische composieten. Het grootste voordeel van composietmaterialen is dat deze zowel sterk als ook licht kunnen worden geconstrueerd, terwijl er grote ontwerpvrijheid is. Hun lichtheid is bijzonder belangrijk voor de luchtvaart- en automobielindustrie. Andere voordelen zijn duurzaamheid, onderhoudskosten en grote mogelijkheden van kleur en transparantie.

De belangrijkste onderzoeksgebieden van het lectoraat Lichtgewicht Construeren zijn:

 • Vezelversterkte thermoplastische composieten inserts
 • Recycling
 • Automatisering van de productie

De meeste onderzoeksprojecten van het lectoraat Lichtgewicht Construeren worden uitgevoerd binnen het TPAC. Meer informatie vind je op de TPAC website. Studenten uit verschillende studiegebieden nemen deel aan projecten in het kader van een stage, een Living Technology project of een afstudeeropdracht van een half jaar. 

De laatste studentenprojecten zijn:

 • Recycling of fibres into thermoplastic composites
 • Design of access door panel for aerospace made of recycled thermoplastic composite material
 • 3D Robot Composite Printing
 • Optimized bond strength of tape placement process on fabric surface
 • Integration of continuous glass fibres in extruded profiles
 • Composite sandwich for civil engineering applications
 • Lightweight composite bridges
 • Composite solutions for digital textile printer

Nieuws van dit lectoraat

Events van dit lectoraat

Het team 

Het lectoraat Lichtgewicht Construeren is onderdeel van de Academie for Life Science, Engineering & Design van Saxion.