Kosten

Voor een opleiding in het hoger onderwijs betaal je jaarlijks het wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld, afhankelijk van je persoonlijke situatie en studieverleden. Start je voor het eerst met een studie in het hbo en kom je in aanmerking voor het wettelijke collegegeld, dan geldt een halvering voor de eerste twee studiejaren.

Halvering collegegeld 

Het kabinet heeft vanaf studiejaar 2018-2019 het wettelijk collegegeld tijdelijk gehalveerd. Dit geldt alleen voor studenten die in aanmerking komen voor het wettelijk collegegeld en voor het eerst starten met een associate degree, bachelor of master aan een hogeschool of universiteit (teruggekeken naar 1991). De halvering geldt voor de eerste twee studiejaren.

  • Studenten die vanaf 2018-2019 voor het eerst beginnen met studeren in het hoger onderwijs hebben recht op halvering collegegeld.
  • Studenten die beginnen in studiejaar 2019-2020 betalen € 1.041 in plaats van € 2.083.
  • Studenten die beginnen in het studiejaar 2020-2021 betalen € 1.071 in plaats van € 2.143.

Voor het boekenpakket van de ad PEP betaal je ongeveer € 330. Deze boeken gebruik je tijdens de hele opleiding.

De halvering geldt alleen voor het wettelijk collegegeld, niet voor het instellingscollegegeld.

Studeren in deeltijd: hoe betaal je dat?

Je wilt je verder ontwikkelen en je carrière een nieuwe impuls geven. Goed idee! Maar wat kost dat en wie betaalt dat? Er zijn tal van mogelijkheden om jouw deeltijdstudie (deels) te bekostigen. Vaak zijn er ook belastingvoordelen en misschien betaalt je werkgever wel (mee). Kijk ook eens bij DUO, naar het levenslang leren krediet.