Boekje voorlezen aan kinderen als een pedagogisch educatief professional
Deeltijd

Haal méér uit werken met jonge kinderen!

 • Graad

  Associate degree

 • Studiebelasting

  40 uren

 • Plaats

  Enschede

 • Lesdagen

  Woensdag, 8.30 tot 16.30 uur

Ben je werkzaam als pedagogisch medewerker in de voor- en/of vroegschoolse educatie of als onderwijsassistent in de onderbouw van het basisonderwijs? Wil je je graag verder willen ontwikkelen in het werken met jonge kinderen van 0 tot 6 jaar? En daarnaast, vanuit de extra pedagogische en didactische kwaliteiten die je opdoet, collega’s coachen en bijdragen aan de innovatie van jouw organisatie? Dan is de associate degree Pedagogisch Educatief Professionals (ad PEP) echt iets voor jou. Met dit diploma kun je een kwaliteitsimpuls leveren aan voor- en vroegschoolse instellingen, zoals kinderopvangcentra, peuterspeelzalen en de onderbouw in het onderwijs. Je leert collega’s enthousiasmeren, coachen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de educatie van jonge kinderen. De associate degree is een praktijkgerichte opleiding van twee jaar op niveau 5. Dit maakt de stap naar het hbo voor jou als mbo’er of werkende in de kinderopvang een stuk aantrekkelijker!

Wat kun je straks?

 • Ingezet worden als hbo’er binnen een IKC, bijvoorbeeld als pedagogisch coach
 • Werken als leraarondersteuner in de onderbouw (groep 1/2) van het (speciaal)basisonderwijs
 • Je collega’s coachen, enthousiasmeren, begeleiden en adviseren
 • (Kleine groepjes) kinderen begeleiden bij (educatieve) activiteiten
 • Het partnerschap met ouders versterken
 • Jonge kinderen met specifieke ontwikkelings- of onderwijsbehoeften begeleiden
 • Een rijke speel-leeromgeving creëren en samenwerken met zorgpartners
 • Werken aan de doorgaande lijn tussen voor- en vroegschool

Startersinformatie

Wat je allemaal moet weten voordat je start met je opleiding.

Deze Associate degree start in september

Schrijf je in vóór 15 augustus!

Direct aanmelden Download factsheet

Vragen over studeren bij Saxion?

Tijdens je studie

De opleiding duurt twee jaar en is verdeeld in vier semesters. Je volgt een dag per week onderwijs op de hogeschool, je studeert thuis en bent zestien uur per week op je (onbetaalde) werkervaringsplek in het pedagogisch educatief werkveld. Elk semester (half jaar) staat een beroepsthema centraal, te weten ontwikkelings- en opbrengstgericht werken, Pedagogische en educatieve kwaliteit in de begeleiding, Samenwerken met het IKC en Profilering en afstuderen. Gekoppeld aan dat thema ga je aan de slag op Saxion en in de praktijk met werkplekleren, kennisvakken, eigen vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

Studie-inhoud
AdPEP-kinderleesboekje_1023x681.jpg

Toelatingseisen

Voorwaarde voor toelating tot associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad PEP) is een mbo-niveau 4 diploma zoals onderwijsassistent of (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker, een havo of vwo diploma. Daarnaast beschik je over een relevante leerwerkplek (een leer-/werkplek in de voor- of vroegschool voor minimaal 16 uur per week).

Meer over de toelatingseisen

Kosten

Voor een opleiding in het hoger onderwijs betaal je jaarlijks het wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld, afhankelijk van je persoonlijke situatie en studieverleden. Start je voor het eerst met een studie in het hbo en kom je in aanmerking voor het wettelijke collegegeld, dan geldt een halvering voor de eerste twee studiejaren bij een associate degree.

Meer over (eventuele extra) kosten

Nieuws over deeltijdonderwijs

Carrièrekansen

Een Associate degree is een zelfstandige hbo-opleiding met een eigen graad en praktisch van aard en opzet. Met een Ad-diploma op zak stroom je eenvoudig door naar de pabo voor je hbo-bachelordiploma leraar basisonderwijs. Je volgt dan een studieprogramma van minimaal 150 ECTS. Voordat je kunt starten moet je aan de toelatingseisen voldoen voor de pabo.

boeken opgestapelt.jpg