Boekje voorlezen aan kinderen als een pedagogisch educatief professional
Deeltijd

Haal méér uit werken met jonge kinderen!

 • Graad

  Associate degree

 • Studiebelasting

  40 uren

 • Plaats

  Enschede

 • Lesdagen

  Woensdag, 9.15 tot 16.30 uur

Ben jij werkzaam in de voor- en/of vroegschoolse educatie of als onderwijsassistent in de onderbouw van het basisonderwijs? En wil jij je graag verder ontwikkelen in het werken met jonge kinderen van 0 tot 6 jaar? En daarnaast, vanuit de extra pedagogische en didactische kwaliteiten die jij opdoet, collega’s coachen en bijdragen aan de innovatie van jouw organisatie?

Goed nieuws: per 1 september 2018 mag Saxion starten met een verdiepende, korte deeltijd hbo-opleiding, specifiek op jouw terrein! De accreditatiecommissie van het NVAO (onafhankelijk beoordelingsinstituut voor opleidingen in het hoger onderwijs) gaf 16 mei groen licht voor de associate degree Pedagogisch Educatief Professional (ad PEP).

Een associate degree is een nieuw type opleiding in het hoger beroepsonderwijs. Naast de hbo-bachelor en de hbo-master kent het hoger beroepsonderwijs nu dus ook de hbo-associate degree. Het kenmerk van de associate degree is de beperkte duur van slechts twee jaar. Deze korte opleiding op niveau 5 maakt de stap naar het hbo, voor jou als mbo’er of werkende in de kinderopvang, een stuk aantrekkelijker!

Wat kun je straks?

 • Werken als educatief expert in de kinderopvang, een peuterspeelzaal, BSO, IKC, onderbouw van het basis- en speciaal onderwijs
 • Werken als leraar ondersteuner in de onderbouw (groep 1/2) van het (speciaal)basisonderwijs
 • Je collega’s coachen en begeleiden
 • Kinderen begeleiden bij activiteiten en het partnerschap met ouders versterken
 • Jonge kinderen met specifieke ontwikkelings- of onderwijsbehoeften begeleiden
 • Een rijke speel-leeromgeving creëren en samenwerken met zorgpartners

Deze Associate Degree start in september

Schrijf je in vóór 15 augustus!

Direct aanmelden

Vragen over studeren bij Saxion?

Tijdens je studie

De opleiding duurt twee jaar en is verdeeld in vier semesters. Je volgt een dag per week onderwijs op de hogeschool, je studeert thuis en bent zestien uur per week op je leer-/werkplek. Elk semester (half jaar) staat een beroepsthema centraal. Gekoppeld aan dat thema ga je aan de slag met werkplekleren, kennisvakken, eigen vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

Studie-inhoud
AdPEP-kinderleesboekje_1023x681.jpg

Toelatingseisen

Voorwaarde voor toelating tot Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) is een mbo-niveau 4 diploma zoals onderwijsassistent of (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker, een havo of vwo diploma. Daarnaast beschik je over een relevante leerwerkplek (een leer-/werkplek in de voor- of vroegschool voor minimaal 16 uur per week).

Meer over de toelatingseisen

Kosten

Voor een opleiding in het hoger onderwijs betaal je jaarlijks het wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld, afhankelijk van je persoonlijke situatie en studieverleden. Start je voor het eerst met een Associate degree en kom je in aanmerking voor het wettelijke collegegeld, dan geldt een halvering voor de eerste twee studiejaren. Dit geldt alleen voor deze Ad PEP.

Meer over (eventuele extra) kosten

Nieuws over deeltijdonderwijs

Carrièrekansen

Een Associate degree is een relatief nieuwe graad in het hoger beroepsonderwijs en perfect voor de ambitieuze mbo’er die wel verder wilt studeren, maar vier jaar net iets te lang vindt. Het is een zelfstandige hbo-opleiding met een eigen graad en praktisch van aard en opzet. Met een Ad-diploma op zak stroom je eenvoudig door naar de pabo voor je hbo-bachelordiploma leraar basisonderwijs. Je volgt in dat geval een schakelprogramma van 30 ects en stroomt in een verkort, tweejarig traject in.

Liever direct aan de slag na je Ad PEP? Als afgestudeerde kun je als pedagogisch educatief professional op hbo-niveau aan de slag in de kinderopvang, de voor- of vroegschoolse educatie of een IKC, of de onderbouw van het primair onderwijs als leraar ondersteuner.

boeken opgestapelt.jpg