Studie-inhoud

In vier jaar tijd word je opgeleid tot duurzame textielspecialist. Je maakt tijdens de opleiding al kennis met de praktijk, zodat je de theorie direct kunt toepassen.

Het eerste jaar Projectmatig werken

Het eerste jaar van hbo fashion & textile is opgedeeld in vier projecten. Het eerste project voer je zelf uit, de andere drie doe je in groepen. Zo krijg je een goed en realistisch beeld van het vak. Ook ga je op bezoek bij bedrijven, ontwikkel je een collectie, ga je bezig met textielinnovaties en ontdek je wat er bij het maken van kleding en textiel allemaal komt kijken. Elk kwartaal volg je ook enkele vakken die losstaan van de projecten.

Studiebelasting

  • 45% Theorie
  • 40% Praktijk- en groepsopdrachten
  • 15% Studieloopbaanbegeleiding

Tijdens de fashion opleiding staan de volgende thema's centraal

  • Into the Future
    Je gaat onderzoeken wat je interesses en kwaliteiten zijn, wat de opleiding te bieden heeft en hoe je toekomstige werkveld als F&TT professional eruitziet.
  • Collectie
    Hoe ontwikkel ik een collectie die commercieel, verkoopbaar, duurzaam en winstgevend is en past bij de doelgroep? Om dit te bereiken doe je onderzoek naar de doelgroep en de markt. Ook kijk je naar maatschappelijke en fashion trends, die je vervolgens vertaalt naar bruikbare ideeën, concepten en ontwerpen.
  • Inkoop
    Hoe ziet de supply chain van de mode- en textielindustrie eruit en waar moet je allemaal rekening mee houden als internationaal inkoper? En hoe zorg je voor balans tussen people, planet en profit? 
  • Materiaal
    Brainstormen, innoveren en duurzaamheid staan centraal. Als je een innovatief idee hebt bedacht, ga je de markt onderzoeken om te kijken of het idee haalbaar is. Vervolgens ga je samen het idee uitwerken: welk materiaal werkt het best, hoe onderzoek je dat en welke labtesten moet je dan doen? 

De meeste vakken vallen onder de projecten. Hierbij kun je denken aan lessen in het atelier, het laboratorium, het breilokaal en het computerlokaal voor de lessen Adobe en CLO3D. Daarnaast volg je vakken die losstaan van het project. Dit zijn ook de vakken waar je toetsen voor maakt. In het eerste jaar van de mode-opleiding krijg je les in de volgende vakken:

  • Textiele materialen 1-4
  • Commercie
  • Communicatie
  • Onderzoek
  • Engels

Daarnaast kun je workshops kiezen die gericht zijn op je persoonlijke ontwikkeling, waardoor je bijvoorbeeld je sterke kanten ontdekt of leert hoe je beter kunt plannen. Elk kwartiel heb je minimaal één gesprek met je slb’er om te bespreken waar je tegenaan loopt, waar je extra hulp bij nodig hebt en hoe de voortgang van je studie is.

Het onderwerp 'duurzaamheid' is een belangrijk onderwerp dat als rode draad door de opleiding loopt. Je behandelt daarbij thema's als ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo leer je kritisch te denken en ga je op zoek naar oplossingen en alternatieven voor het eerlijk produceren van kleding en textiel. Daar heeft de toekomstige generatie écht wat aan!

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Het tweede jaar

Verdieping

Het tweede jaar van hbo fashion is een verdieping op het eerste jaar. Je gaat aan het werk met dezelfde thema's: Inkoop, Collectie, Materiaal en Into the Future.

Tijdens deze projecten wordt er meer van je verwacht dan tijdens het eerste jaar van de opleiding. En het wordt nóg interessanter! Zo ga je daadwerkelijk producten inkopen bij onze partners in China en India, krijg je nog meer kennis van het maken van een collectie en ga je een onderzoek doen voor een mode- of textielbedrijf.

Het tweede jaar start je met de voorbereiding op je stage en minor. De gesprekken die je met je slb’er (studieloopbaanbegeleider) voert, komen daarbij goed van pas. Samen ontdek je welke mogelijkheden er zijn en welke optie het beste bij jou past.

Be Brave magazine, gemaakt door studenten van de hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies Saxion

Magazine gemaakt door tweedejaars studenten

Download het magazine

Het derde jaarGo international!

Het derde jaar van de opleiding staat in het teken van je minor en je stage. Je hebt de kans om bij een van onze partners in bijvoorbeeld China, Spanje, Engeland, Zweden, Indonesië of Canada een half jaar te studeren. Ook ga je stage lopen. Wil jij ervaring opdoen op de inkoopafdeling van Hünkemoller, Tommy Hilfiger of G-Star of ontwikkel je liever nieuwe materialen voor Rev’it, FEBRIK of Ten Cate? Aan jou de keuze!

Ik kan geen winkel door lopen zonder aan kledingstukken te voelen

Lees de ervaring Alle ervaringen

Het vierde jaar:Samenwerken en afstuderen

In het vierde jaar ga je eerst van start met het Smart Solutions Project. Je bedenkt samen met studenten van verschillende opleidingen een oplossing voor een probleem van een bedrijf. Je werkt dus samen met studenten van bijvoorbeeld Elektronica, Bedrijfskunde en Industrieel Ontwerpen. Dat levert verrassende ideeën op, dat garanderen we je! Het laatste halfjaar van de fashion opleiding studeer je af bij een bedrijf of voor jezelf.

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

Met je F&TT-diploma op zak kun je in de textiel- en modewereld aan de slag. Tijdens de opleiding proef je aan internationale mogelijkheden. Na je opleiding ken je daar dus al goed de weg en is het solliciteren op een baan in het buitenland een goede optie. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.

👩‍🎓 Zo ziet jouw onderwijs eruit!