Drie onderzoeksteams van hogeschool Saxion ontvangen HTSM-geld voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen
Onderzoek

Saxion-lectoren in de prijzen bij NWO-innovatiefestival

Saxion is tijdens het NWO-innovatiefestival ‘TEKNOWLOGY’ in de prijzen gevallen met drie relevante onderzoeksvoorstellen. Het gaat om de onderzoeksteams van Blockchain-lector Jan Veuger, NanoPhysics-lector Cas Damen en Advanced Forensic Technology-lector Jaap Knotter.

De lectoren ontvangen elk 25.000 euro ‘kiem-geld’ van Holland High Tech voor onderzoek dat bijdraagt aan de innovatie voor een klimaatbestendig, water robuust, duurzaam, gezond en veilig Nederland. Hoe die onderzoeken willen bijdragen lees je hieronder: 

Blockchain

Lectoraat Blockchain wil samen met partners Robert R.O. Hehakaya (Viggen Group) en Antony Chang (2local) binnen het project 'Blockchain voor een duurzame bouwsector’ onderzoeken of zij met blockchain een veilig en betrouwbaar gebouwenpaspoort kunnen ontwikkelen. Met een gebouwenpaspoort kunnen verschillende ketenpartners in de bouw informatie met elkaar delen. Dat zorgt voor minder materiaalverspilling, waardoor er uiteindelijk duurzamer gebouwd kan worden. 

We zagen dat er binnen de vastgoedsector nog niet grensoverschrijdend werd gewerkt met een gebouwenpaspoort. Door middel van Blockchain kunnen we integrale data die onweerlegbaar zijn, vastleggen en daardoor duurzamer gaan bouwen.

Jan Veuger
Jan Veuger, lector Blockchain

NanoPhysics

Lectoraat NanoPhysics wil samen met partners René Heideman (LioniX), Sissi de Beer (Universiteit Twente) en Berrian Lammers (AviVet B.V.) het kiem-geld investeren in onderzoek voor een sensor waarmee dierziektes eerder opgespoord kunnen worden. De sensor moet de specifieke geur, die gepaard gaat met de ziekte van een dier, kunnen opvangen en meten. 

Met deze technologie hopen we dierziektes bij vee eerder op te kunnen sporen en zodoende het dierenwelzijn te bevorderen

cas damen.jpg
Cas Damen, lector NanoPhysics

Advanced Forensic Technology

Lectoraat Advanced Forensic Technology (Politieacademie/hogeschool Saxion) wil samen met lectoraat NanoBio en microtechnologiebedrijf Micronit het kiem-geld besteden aan het ontwikkelen van een systeem waarmee lopende zaken en cold cases in rechercheonderzoek sneller kunnen worden opgelost. Zij passen bestaande microbiologische technieken als single cell amplificatie (vermeerdering) toe om de problemen van mengprofielen en ‘te weinig DNA’ weg te nemen. Door gebruik te maken van een lab-on-a-chip systeem wordt het proces minder arbeidsintensief en is de kans op contaminatie miniem. 

De sporen op een plaats delict leveren vaak te weinig DNA materiaal of een gemengd profiel op van bijvoorbeeld dader en slachtoffer. Met deze techniek kunnen wij met individuele cellen werken en deze opwaarderen naar een volledig DNA profiel. Wij verwachten hiermee in de toekomst bij te kunnen dragen aan de oplossing van meer zaken en ook cold cases.

Jaap Knotter.jpg
Jaap Knotter, lector Advanced Forensic Technology

Lees meer over de projecten, Holland High Tech en de uitreiking in het persbericht: 'Drie onderzoeksteams van hogeschool Saxion ontvangen HTSM-geld voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen'

Gerelateerde artikelen

Twente sociale diensten verbeteren werkwijze.jpeg Onderzoek

Niet meer graven in een schoenendoos: Twentse sociale diensten verbeteren werkwijze met Saxion-onderzoek

26 oktober 2021
Het team van Data Trainee Business

'We hebben hier in Twente een goudmijn aan data-talenten. Die moeten we vasthouden'

25 oktober 2021
Hellen en Geke Onderzoek

Slimme ademhalingstrainer voor kinderen genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs