Onderwijs

Studeren in deeltijd: ‘ben ik te oud?’

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

De vraag: 'Ben ik te oud om te studeren?' horen we met enige regelmaat. We kunnen hier kort en krachtig over zijn: nee! Er zijn namelijk ontzettend veel opties om je ook op latere leeftijd te ontwikkelen. We hebben verschillende deeltijdstudies die passen bij jouw leven.

Dat studeren op oudere leeftijd een stuk anders is dan toen je jonger was staat wel vast, want je leven is nu vaak anders. Je hebt de afgelopen jaren gewerkt, hebt misschien wel een gezin en het is waarschijnlijk al jaren geleden dat je voor het laatst in de schoolbanken het gezeten.

In deeltijd studeren, hoe pak je dat aan?

Het zal waarschijnlijk wel weer even wennen worden om weer te starten met een deeltijdstudie. Alvorens je dat doet, is het verstandig om je goed te oriënteren. Daar helpen we je graag mee op weg, lees hier onze tips

Onderzoek de financiering van je deeltijdopleiding

Waar je vroeger dankzij je studiefinanciering enigszins zonder (geld)zorgen aan een opleiding kon beginnen, is dat op oudere leeftijd niet meer het geval. Je wilt je dus verder ontwikkelen en je carrière een nieuwe impuls geven. Goed idee! Maar wat kost dat en wie betaalt dat? Er zijn tal van mogelijkheden om jouw deeltijdstudie (deels) te bekostigen, zoals het levenlanglerenkrediet en de scholingsvoucher. Vaak zijn er ook belastingvoordelen en misschien betaalt je werkgever wel (mee). Welke mogelijkheden er zijn en welke het beste bij jouw situatie past, lees je hier: 'Financiering voor je deeltijdstudie'.

Of ben jij toe aan een carrièreswitch?

Maak een stap binnen je huidige carrière of verken de mogelijkheden van een totaal ander werkveld. Bij Saxion kun je kiezen uit verschillende opties.

Leeftijd is maar een getal

Tijdens je deeltijdopleiding is de kans aanwezig dat jouw medestudenten een stukje jonger zijn of in een andere levensfase zitten. Jij woont misschien al op jezelf, bent getrouwd of hebt wellicht zelfs al kinderen. Dan kan het samenwerken met jouw medestudenten wel eens een omschakeling zijn. Maar laat je er niet te veel door leiden, want leeftijd is aan het einde van de dag uiteindelijk maar een getal. Tijdens de samenwerking kun je juist van elkaar leren. 

Gun jezelf de tijd

Leg jezelf niet te veel druk op en gun jezelf de tijd om weer aan het studeren te wennen. Want een privéleven combineren met werk en studie, dat vergt best wel veel tijd en energie. Wanneer je gaat studeren in deeltijd zal je moeten plannen. Dus blok in je agenda studie-uren, dit maakt het studeren een stuk makkelijker.

Dat studeren in deeltijd een pittige uitdaging is, staat vast. Maar je bent nooit te oud om je toekomst in eigen handen te nemen! Er zullen ongetwijfeld momenten zijn dat het allemaal teveel lijkt maar daar helpen je studiegenoten, docenten en je studiecoach je doorheen. Geniet van je nieuwe omgeving, connecties en van wat het je uiteindelijk oplevert.

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

voorbereiden-online-open-avond-saxion.jpeg Open avond

Hoe kan je je het beste voorbereiden op een (online) open avond?

05 januari 2024
Hoe vind ik een deeltijdopleiding die bij me past? Onderwijs

Hoe vind ik een deeltijdopleiding die bij me past? 

01 februari 2022
Studeren in deeltijd: hoe vind ik een relevante praktijkomgeving? Open avond

Studeren in deeltijd: hoe vind ik een relevante praktijkomgeving?