Blue Monday.jpg
Studentenleven

Blue Monday: vier Saxion-artikelen over je mentale gezondheid

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Donkere dagen, mislukte goede voornemens en vakanties die nog ver weg zijn.. Vandaag is het Blue Monday en volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is deze derde of laatste maandag van de maand januari de meest deprimerende dag van het jaar. Op Saxion.nl schreven we al vaak over mentale gezondheid en ondanks dat het een ontzettend complex onderwerp is, staan er ongetwijfeld enkele nuttige tips tussen.

Brainfood

Dat eten en drinken belangrijk is voor je fysieke gesteldheid, dat weet iedereen, maar wist je dat de juiste voeding ook een positieve invloed kan hebben op je hersenen en je mentale gezondheid? Eind 2019 gaven we je zeven tips die voor de nodige brainpower (dans maar!) moeten zorgen.

Leerzame burn-out

Hoge pieken en diepe dalen, dat is hoe voormalig Saxion-redacteur Fatma Yilmaz haar burn-out omschreef. In de lente van 2019 publiceerde zij haar driedelige column over hoe zij deze burn-out overwon. “Laat één ding duidelijk zijn: zo’n burn-out is géén pretje, maar wel ontzettend leerzaam.”

Sleutel tot een gelukkig leven

“It’s as good as it gets, zeg ik altijd. De mate waarin je dat kunt accepteren, draagt ook bij aan je geluk”, vertelde geluksonderzoeker Ad Bergsma van de Academie Gezondheidszorg twee jaar geleden. Volgens hem heeft je omgeving veel minder invloed op je geluk dan je denkt. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar we moeten de onmogelijkheden van het leven accepteren en van daaruit zoeken naar wat wél mogelijk is. Volgens Ad ligt daar de sleutel tot een gelukkig leven.

Zo overleef je een dipdag

Tot slot zal deze Blue Monday ongetwijfeld niet de enige dag zijn dat je in een dipje zit. Mediapsychologie-docent Kirsten Hofman vertelde ons daarom twee maanden geleden nog hoe je zo’n ‘dipdag’ overleefd. “Lach! Zoek, digitaal of op afstand, vrienden op. Kijk een leuke film. Zet letterlijk een lachend gezicht op. Op deze manier krijg je van andere mensen positieve reacties en je lichaam voelt zich beter.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Alumnus Jordy1.jpeg Business

Alumnus Jordy is docent op de opleiding die hij zelf ook heeft gevolgd

18 februari 2021
Stefan Völkers Onderwijs

Spelen, bewegen en revalideren met de Magische Muur van Stefan: 'Het geheim zit in de software'

18 februari 2021
Deventrade Onderzoek

Studenten en lectoraten ronden eerste fieldlab-project af: ‘Positieve ervaring’