Bayan
Corporate

Saxion rondt als eerste Nederlandse hogeschool BREEAM-NL-certificering af

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Saxion heeft als eerste hogeschool van Nederland de BREEAM-NL-In-Use-certificering behaald. Voor alle dertien gebouwen en gebouwonderdelen ontving de Facilitaire Service Organisatie een certificaat waarop de duurzaamheidsprestaties zijn af te lezen en daarop waren enkele mooie scores te zien. “We zijn heel blij en trots”, vertelt projectleider Bayan Alasawdeh. “Met deze certificering laten we zien dat we duurzaamheid serieus nemen.”

Foto: Projectleider Bayan Alasawdeh met het digitale BREEAM-certificaat

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Saxion. Daarom ondertekende bestuursvoorzitter Anka Mulder in 2018 al de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en heeft het College van Bestuur eind 2020 de duurzame ambitie voor haar eigen organisatie vastgesteld. Bij die duurzame ambitie horen ook duurzame gebouwen en dus ging de Facilitaire Service Organisatie (FSO) met dit omvangrijke project aan de slag. “Iedereen wil op het gebied van duurzaamheid natuurlijk een steentje bijdragen”, vertelt Dennis Zwepink, teamleider Bouw & Techniek. “We hebben best veel nieuwe gebouwen, maar hebben we dat wel goed aangepakt? Zijn we destijds wel met de goede dingen bezig geweest? Met de BREEAM-NL-methode kun je onderzoeken hoe duurzaam je gebouwen nou écht zijn, maar ook hoe duurzaam je bent als gebruiker en beheerder.”

Certificeringsmethode BREEAM-NL

Wat is dat nou precies, zo’n BREEAM-NL-certificering?

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en wordt sinds 2009 in meer dan 80 landen wereldwijd gebruikt als certificeringsmethode om gebouwen te boordelen op integrale duurzaamheid. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE), waarna de Dutch Green Building Council (DGBC) de methode geschikt heeft gemaakt voor Nederland. Saxion ontving het In-Use-certificaat voor bestaande gebouwen en heeft daarvoor zo’n twee jaar lang allerlei bewijslast moeten verzamelen, die eerst getoetst is door een onafhankelijke deskundige (een BREEAM-NL Assesor) en vervolgens is beoordeeld door de DGBC.

Bayan Alasawdeh

Al in 2016 verdiepte Dennis zich, samen met Stella van den Bosch, teamleider Gebouwbeheer, in deze certificeringsmethode, maar uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat dit gedaan moet worden door iemand die daar volledig de tijd voor krijgt. Die persoon vinden ze, eind 2018, in Bayan Alasawdeh. De in 2015 naar Nederland gekomen Syriër rondde in de zomer van 2018 cum laude de master Facility and Real Estate Management af en bemachtigde daarna een werkervaringsplek bij de FSO. En daar maakte hij indruk. “Hij was al veel bezig geweest met vastgoed en duurzaamheidsprojecten en we zagen veel potentie in hem. Daarom hebben we hem benaderd en zodoende is hij hier fulltime mee aan de slag gegaan. Na vijftien jaar bij Saxion ken ik alle panden inmiddels redelijk en dus heb ik als een soort van side kick gefungeerd. Het is uiteindelijk echt een samenwerking geworden van ons tweeën”, aldus Dennis.

Bayan, die voordat hij bij Saxion terechtkwam al jarenlange ervaring opdeed in de facility management in Syrië, Dubai en Saudi-Arabië en een master afrondde aan de University of Greenwich in Londen, was blij met die kans. “Het was mijn eerste echte baan in Nederland en daar was ik heel trots op, want mijn Nederlands was nog niet van een heel hoog niveau”, vertelt hij. “Dus ik nam de opdracht met veel plezier aan. Zo kon ik werken aan mijn taalvaardigheid en relevante werkervaring opdoen. Bovendien had ik al langer de wens me meer in duurzaamheid te verdiepen. Dat speelt nu overal. Deze mogelijkheid betekende dus veel voor mij. Ik heb door Saxion ook de training gehaald om Expert Breeam In-Use te worden. Daarna kon ik aan de slag met het certificeringsproces."

Nulmeting

En dus gaat Bayan vanaf januari 2019, samen met Dennis, flink aan de bak. Om Saxion een In-Use-certificaat van BREEAM-NL te bezorgen, dienen ze de antwoorden te vinden op 156 vraagstukken per gebouw(deel) én hier bewijslast voor aan te leveren, zoals een factuur, foto of plattegrond. Zowel de gebouwen, als het gebruik en beheer hiervan worden namelijk getoetst op negen categorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Dennis: “En dan was het ook nog zo dat verschillende gebouwonderdelen allemaal hun eigen certificaat kregen. In het Ko Wierenga-gebouw zit bouwdeel Wolvecamp bijvoorbeeld heel anders in elkaar dan het Forum-gedeelte. En ook de tulp kreeg per steel een ander certificaat.” In een later stadium doen studenten, met behulp van de certificering, onderzoek naar hoe het Ko Wierenga-gebouw verder verduurzaamd kan worden.

We zijn de eerste hogeschool van Nederland die dit heeft behaald en er is nog genoeg ruimte om ons op dit gebied te ontwikkelen, maar dit certificaat is het bewijs dat we duurzaamheid serieus nemen.

Projectleider Bayan Alasawdeh over het behalen van het BREEAM-certificaat

In het eindrapport wordt (op een schaal van acceptable-pass-good-very good-excellent-outstanding) de algemene gebouw-score van 42% uiteindelijk beoordeeld met een good en de algemene beheer-score van 37% met een pass. Elk gebouwgedeelte heeft daarnaast ook nog een eigen score. Ook is te zien hoe Saxion scoort ten opzichte van andere BREEAM-NL-gecertificeerde gebouwen in Nederland en vooral op het gebied van afval steekt Saxion er met kop en schouders bovenuit. Bayan: “Het zijn mooie scores en ik vind het echt een heel goede prestatie dat we, ondanks de coronacrisis, deze certificering met alle collega’s hebben weten af te ronden. Maar dit was nog maar een nulmeting, om te kijken wat de huidige situatie is. Nu gaan we kijken welke stappen we willen nemen om nog verder te verduurzamen. Dat is ook het hoofddoel van dit certificaat: hoe kunnen we beter worden?”

Blij en trots

Bayan is dan ook blij met de wijze waarop Saxion naar duurzaamheid kijkt. “Het is niet alleen een kwestie van praten, maar we zijn echt heel concreet bezig met het realiseren van onze duurzame ambities. Met behulp van deze methodiek weten we waar we staan en wat de mogelijkheden zijn voor verbetering. Ik zie deze BREEAM-tool als een soort roadmap, waaraan we kunnen zien welke kant we op moeten met ons beleid.” En dus kijkt hij tevreden terug op het project. “We zijn heel blij en trots. We zijn de eerste hogeschool van Nederland die dit heeft behaald en er is nog genoeg ruimte om ons op dit gebied te ontwikkelen, maar dit certificaat is het bewijs dat we duurzaamheid serieus nemen.”

Aan zijn twee jaar lange dienstverband bij de FSO kwam overigens eind 2020 een einde, maar ook nu hoefde Bayan zich geen zorgen te maken over een baan. “Ik ben aangenomen als onderzoeker bij het lectoraat Sustainable Building Technology,” vertelt hij. “Die waren op zoek en het managementteam van de FSO heeft gezegd: wij hebben een mooie kandidaat voor jullie. Daar ben ik heel erg trots op”, sluit Bayan af. “En ik ben blij dat ik me nog meer met duurzaamheid bezig kan houden.”

Bekijk hier het BREEAM-project van Saxion.

Saxion en duurzaamheid

Saxion onderschrijft de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Wij zetten ons in voor deze zeventien doelen. Dat doen wij met ons onderwijs en onderzoek, zowel voor onze eigen regio als voor andere plekken in de wereld. Ook als organisatie werken we aan onze duurzame ambities. Samen aan de slag is het motto!

Wil je meer weten over de manier waarop wij als Saxion omgaan met de SDG’s en duurzaamheid? Kijk dan eens op saxion.nl/duurzaamheid.

#saxionsustainable | samen aan de slag

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Mieke van der Gulik en Anka Mulder (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Op je speed pedelec naar het werk? Saxion stimuleert duurzamere vervoerskeuzes medewerkers

28 september 2022
Jan Jukema (foto Thomas Busschers) Onderzoek

‘We hebben dit alleen kunnen bereiken door als hbo-instellingen écht samen te werken’

31 januari 2023
Keklik Yücel - fotografie Thomas Busschers Corporate

‘Saxion doorbreekt bubbels, dat past precies bij wie ik ben’