Bente Jansen (links) en Lysanne van der Wal (rechts) met de kampioensschaal
Studentenleven

Social Work-studenten Bente Jansen en Lysanne van der Wal kampioen met FC Twente Vrouwen

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Bente Jansen en Lysanne van der Wal zijn vorige week kampioen geworden met het vrouwenteam van FC Twente. De studenten van de opleiding Social Work versloegen, door een assist van Bente in de slotfase, ADO Den Haag met 1-0 en zagen concurrent PSV verliezen. “De ontlading was echt enorm.”

Foto: Bente Jansen (links) en Lysanne van der Wal (rechts) met de kampioensschaal

De dames van FC Twente speelden vorige week zondag in de voorlaatste speelronde tegen ADO Den Haag en konden bij winst kampioen worden, als concurrent PSV gelijk zou spelen of zou verliezen tegen Ajax. Die wedstrijd eindigde in een 3-2 overwinning voor de Amsterdammers en dus hadden de Tukkers aan een 1-0 zege voldoende. Dat doelpunt werd echter pas in blessuretijd gemaakt.

“Dat was dus nog wel even spannend”, vertelt Social Work-student Bente Jansen. “Maar we zijn hier superblij mee. We werden van tevoren toch een beetje omschreven als de underdog en we hebben dit seizoen veel tegenslagen gekend. Uiteindelijk hebben we er hard voor gewerkt en hebben we het gewoon geflikt. De ontlading was echt enorm.”

Belangrijke voorzet

Bente kwam 20 minuten voor tijd bij een stand van 0-0 als invaller in het veld, wetende dat PSV met 3-1 achterstond en één doelpunt dus genoeg zou zijn voor het kampioenschap. Twee minuten voor tijd gaf ze de assist op teamgenoot Anna-Lena Stolze en dus had ze een belangrijk aandeel in de overwinning. “Ik had maar één taak: ervoor zorgen dat we een doelpunt zouden maken, of dat nou met een assist was, een doelpunt of wat dan ook. Dan is het wel heel tof dat je een belangrijke voorzet geeft waaruit uiteindelijk gescoord wordt.”

Voor zowel Bente als Lysanne is dit het tweede kampioenschap op rij. “Maar het blijft iedere keer weer een kippenvelmoment. De vorige keer was al heel bijzonder, maar deze keer was het weer net even iets anders”, aldus Bente.

Het is af en toe wel lastig om de studie te combineren met onze voetbalcarrière, maar je moet gewoon goed plannen en ook Saxion helpt ons goed, door toetsen te verplaatsen en uitstel te verlenen voor verslagen. Zonder die Talentenregeling is het denk ik ook niet te doen.

Bente Jansen, speelster van de FC Twente Vrouwen én student van de opleiding Social Work

Knieblessure

Voor Lysanne was het kampioenschap zeker anders dan de vorige. Door een slepende knieblessure kwam zij de tweede seizoenshelft nauwelijks in actie en ook de wedstrijd tegen ADO Den Haag kwam voor haar te vroeg. “Ik ben acht weken geleden voor de derde keer aan die knie geopereerd”, vertelt ze. “Twee jaar geleden heb ik namelijk mijn binnenband gescheurd en daarmee gaat het op en af. Ik heb de kampioenswedstrijd tegen ADO meegemaakt vanaf de tribune en misschien ben je dan nog wel zenuwachtiger dan dat je op het veld staat, maar het feestje was er niet minder om.”

Ondanks haar blessure werd haar contract bij FC Twente, net als dat van Bente, onlangs met een jaar verlengd. “Ik vind dat een mooi compliment, waaruit vertrouwen spreekt vanuit de club. En daar ben ik heel blij mee”, aldus Lysanne.

Talentenregeling

De Twente-speelsters volgen allebei de opleiding Social Work bij Saxion en ondanks dat ze niet in hetzelfde studiejaar zitten – Lysanne zit in het derde jaar, Bente in het vierde – helpen ze elkaar waar mogelijk. Bente: “We helpen elkaar met verslagen en toetsen en ook mijn boeken schuif ik mooi door naar haar. Het is af en toe wel lastig om de studie te combineren met onze voetbalcarrière, maar je moet gewoon goed plannen en ook Saxion helpt ons goed, door toetsen te verplaatsen en uitstel te verlenen voor verslagen. Zonder die Talentenregeling is het denk ik ook niet te doen. Er is goed met ons meegedacht en dat heeft ons wel geholpen.”

Focus op voetbal

Lysanne specialiseert zich tijdens de opleiding in de studierichting jeugd. “Dat vind ik gewoon superleuk en ik krijg er heel veel energie van. Mocht het met het voetballen niet lukken, is dat zeker iets wat ik wil gaan doen.  Voor nu heb ik nog een contract voor een jaar en hoop ik dat ik zo snel mogelijk fit word en blijf. Ik focus me voorlopig dus op het voetbal.”

Bente, die koos voor de studierichting zorg, is als het goed is bijna klaar met haar studie. “Ik ben heel blij dat ik straks mijn diploma heb en het is zeker een doel om later werkzaam te zijn binnen het sociale domein, maar ik denk dat ook bij mij de voetbalcarrière nog wel even op de eerste plaats komt. Ik heb dus een jaar bijgetekend, maar wil er misschien wel een baan bij zoeken voor 10 of 12 uur in de week. En mocht dat niet lukken, focus ik me gewoon lekker op het voetbal”, lacht Bente. “Werken kan ik de komende 50 jaar nog wel.”

Benieuwd naar een andere link tussen Saxion en de FC Twente Vrouwen?

Lees hier meer!
Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding over fraude / phishing Event

Webinar: Aanpak zorgfraude, kwestie van samenwerken

28 oktober 2021 Start online webinar Webinar
Rochelle Business

Alumnus Rochelle is pleegzorgbegeleider: ‘Hoe prachtig is het als je belangrijke mensen in het leven van een kind kunt samenbrengen?’

23 september 2021
Saxion-student Büchli grijpt goud op EK baanwielrennen Studentenleven

Oud-student Matthijs Büchli pakt olympisch goud op de teamsprint