Kimberley Kooi (fotografie Tessa Wiegerinck)
Studentenleven

Kimberley is actief bij QUEER! ‘Laat mij maar helpen om van Saxion een nog fijnere en inclusievere school te maken’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Toen haar eigen moeder als drag queen tijdens de Pride in Nijverdal per verrassing uit een busje stapte, moest Kimberley Kooi (20) wel even slikken van zo’n lief gebaar. Ze had vanwege haar geaardheid een pittige middelbare schooltijd achter de rug. Als eerstejaars student Toegepaste Psychologie besloot Kimberley dan ook om direct actief te worden bij Saxion-studievereniging QUEER! “Ik dacht: ja, laat mij maar helpen om van Saxion een nog fijnere en inclusievere school te maken.”

Dat moment tijdens de Pride in haar woonplaats zal Kimberley nooit vergeten. Afgelopen zomer organiseerde ze het evenement zelf. Omdat ze vond dat Nijverdal wel een event kon gebruiken dat ook de LHBTIQ+ inwoners representeerde. 3FM-DJ Timur Perlin hielp haar daarbij en maakte er zelfs een mini-documentaire over. “Dat de optocht werd stilgelegd en mijn moeder mij als drag queen verraste, betekent nog steeds veel voor me,” vertelt Kimberley. “Ook mijn vader was best geëmotioneerd. Voor mij was het een belangrijk moment, als ik terugdenk aan een aantal moeilijke periodes die ik heb doorgemaakt op het Vmbo-tl. Mijn ouders had ik rond mijn twaalfde al verteld dat ik op vrouwen val. Ook had ik een paar schoolvriendinnen in vertrouwen genomen. Maar zij vertelden dat door. Zonder dat ik het wilde, wist binnen een week de hele school het. Ik heb het daar lang lastig mee gehad. Ook omdat mijn mentor me niet steunde. Hier kan ik niets mee, zei hij. Dat voelde best eenzaam.” Op de Havo ging het beter, maar juist dat maakte Kimberley opstandig. “Ineens was er zoiets als Paarse Vrijdag en hoorde ik aan alle kanten hoe oké het was om gewoon jezelf te zijn. Ik zette me daar een beetje tegen af, want het gaf me een ongemakkelijk en raar gevoel dat er binnen één scholengemeenschap zoveel uitersten kunnen zijn.”

Direct vertrouwd

Toen ze na haar propedeusejaar op Windesheim besloot haar studie Social Work te verruilen voor de opleiding Toegepaste Psychologie bij Saxion, liep Kimberley op de eerste dag van de intro in Deventer tegen de stand van studievereniging QUEER! aan. “Dat was eigenlijk heel toevallig. Ze stonden naast Toegepaste Psychologie, waar ik me moest melden. Ik vroeg me af wat al die regenboogvlaggen met mijn nieuwe studie te maken hadden, haha. Maar toen ik een praatje maakte, had ik al snel in de gaten hoe het zat. Ik dacht direct: 'Oh, hier kan ik mezelf zijn. Ik ben niet de enige bij Saxion.' Het is altijd lastig als je start op een nieuwe school, bij een nieuwe opleiding, in een nieuwe klas. Ik zeg het tegenwoordig maar direct, dat ik lesbisch ben. Dan heb ik dat maar gehad. En het gesprek met de studenten van QUEER! voelde direct vertrouwd. Dus ik besloot me aan te melden.”

Toen ik een praatje maakte, had ik al snel in de gaten hoe het zat. Ik dacht direct: oh, hier kan ik mezelf zijn. Ik ben niet de enige bij Saxion.

Kimberley Kooi over haar eerste contact met studievereniging QUEER! tijdens de INTRO
KimberleyKooi-TessaWiegerinckDSCF6043-web-min.jpg

Eigen werkruimte

Al loopt ze nog maar een paar weken rond bij Saxion, Kimberley heeft inmiddels ook een aantal PR-taken voor QUEER! opgepakt, vertelt ze. “Ik houd me nu bezig met de opening van ons nieuwe lokaal, op de derde verdieping van Saxion in Deventer. We krijgen daar een werkruimte, om sollicitatiegesprekken te voeren en activiteiten te bedenken en te houden. Ook is het een plek waar iedereen gewoon langs kan komen of de sleutel van mag vragen. Bijvoorbeeld als je een veilige omgeving zoekt om een gesprek te voeren. Het wordt dus letterlijk en figuurlijk een safe space. Daar staan we voor.”

Diversity Week

Hoewel de leden van QUEER! nog druk zijn met de inrichting van hun ruimte, kijken ze uit naar de opening en de officiële oprichting van hun vereniging, met een feestelijke bijeenkomst voor iedereen op donderdagmiddag 13 oktober in lokaal A3.10 bij Saxion Deventer (14.30-17.00 uur). Het event is onderdeel van de Diversity Week die in Deventer, Apeldoorn en Enschede plaatsvindt. Saxion werkt daarvoor samen met diverse andere instellingen, zoals de Politieacademie, Universiteit Twente, ROC Aventus en het Etty Hillesum Centrum. Meer informatie daarover vind je bij dit artikel.

Lid worden

Hoe gaat het inmiddels met studievereniging QUEER! die in juni werd opgericht? Kimberley: “Goed! Ik ben er natuurlijk nog maar nét zelf bij, maar volgens mij hebben we al rond de vijftig leden. Dat is veel meer dan ik gedacht had.” Gaat QUEER! ook activiteiten organiseren voor Saxion-studenten in Apeldoorn en Enschede? “Bij mijn weten heeft Apeldoorn nog geen eigen studievereniging, maar Apeldoornse studenten kunnen natuurlijk altijd lid worden van onze club. Enschede heeft Exaltio. Maar wie weet kunnen we ook eens samenwerken.”

Zichtbaarheid

Het voelt goed, om er in Deventer de schouders onder te zetten, zegt Kimberley. “Zichtbaarheid is goed. Ik heb in Nijverdal ervaren hoe belangrijk het is dat iedereen zich in een community gerepresenteerd voelt. Dat is afgelopen zomer met die Pride gelukt. Ik heb in Nijverdal een bijbaan bij de Zeeman. Regelmatig had ik mensen bij de kassa die me vertelden hoe gaaf ze het vonden dat ik de Pride georganiseerd had. En dat het hoog tijd was, dat er zoiets in ons dorp gebeurde. Dat gaf me een goed gevoel.”

Ik ben niet per se voor mezelf actief bij QUEER!, omdat ik een lastige middelbare schooltijd achter de rug heb. Ik wil het juist voor anderen doen. Jongeren beschermen dat hen niet hetzelfde overkomt.

Kimberley Kooi over haar motivatie om zich bij Saxion in te zetten voor studievereniging QUEER!
KimberleyKooi-TessaWiegerinckDSCF6061-web-min.jpg

Er voor anderen zijn

Dat gevoel neemt Kimberley mee naar Saxion. “Ik ben niet per se voor mezelf actief bij QUEER!, omdat ik een lastige middelbare schooltijd achter de rug heb. Ik wil het juist voor anderen doen. Jongeren beschermen dat hen niet hetzelfde overkomt.” Vanuit QUEER! wil Kimberley ook meedenken over het inclusiever maken van de Saxion community. Een vinger aan de pols houden. “We zijn bijvoorbeeld betrokken bij de genderneutrale toiletten. En je kunt ook denken aan bewustwording rond diploma-uitreikingen. Dat een student bijvoorbeeld bij zijn, haar of hun goede, nieuwe naam genoemd wordt, als transgender.”

Emotioneel

Zelf had Kimberley uiteindelijk op haar middelbare school veel aan een docent Duits. “Hoewel mijn ouders wisten van mijn geaardheid en die ook accepteerden, wilde ik hen destijds niet belasten met alle problemen die ik op school had. Ik hield ze lang voor hen geheim. Mijn docent Duits was voor dat stukje echt een steunpilaar voor me. Ze zit ook in de korte documentaire van 3FM. Haar zal ik nooit vergeten. Het laat zien hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn.” Toen de 3FM-docu over Kimberley dit jaar naar buiten kwam, realiseerden haar ouders zich pas  hoe een deel van haar middelbare schooltijd geweest was, vertelt ze. “Het was best emotioneel voor ze. Nu wil ik zelf iets doen voor anderen. Dus als QUEER! dan om leden vraagt, denk ik: Ja, laat mij maar helpen om van Saxion een nog fijnere en inclusievere school te maken.”

Volg SV QUEER! op Instagram

Fotografie: Tessa Wiegerinck

Diversity Week: lees hier het programma

Saxion organiseert met verschillende partners de Diversity Week ’22, van 4 tot 13 oktober. De week vindt nu voor de tweede keer plaats en keert jaarlijks terug. World Diversity Day op 4 oktober markeert het startpunt van de activiteiten. Het landelijke thema dit jaar is Verschil Verrijkt! Zo organiseren deelnemende bedrijven en kennisinstellingen door heel Nederland activiteiten, in het teken van diversiteit en inclusie.

Saxion, Universiteit Twente en Roc van Twente willen met de Diversity Week laten zien dat er aandacht is voor een inclusief onderwijsklimaat in de regio. De Sociaal Economische Raad (SER) heeft een programma Diversiteit in Bedrijf waar Saxion lid van is. SER nodigt al haar partners uit om op deze dag een activiteit te organiseren.

Lees verder voor het programma:

Programma 
 

3 oktober         
Diversiteit in bedrijf  die de regio dient. Locatie: ROC Twente
Tijd:  12.00 – 14.00 uur

4 oktober  
Diversity lunch met studenten
Locatie: Saxion Enschede
Tijd: 12.00 – 14.00 uur

First 6 week program: Workshops Ranking and Power (Saxion Enschede / Deventer)

Workshop Inclusief online vergaderen (Mijke Hartendorp, Saxion Deventer)

5 oktober         
Student Charity Gala
Plaats: Saxion Enschede (Grand Café) 

6 oktober
Gastles Diversiteit en omgaan met je vooroordelen
Plaats: Etty Hillesum Centrum Deventer
Tijd: 10.00 -12.00 uur

Th!nk with Pride Twente Event (UT & Saxion) Plaats: Saxion Enschede, kantine
Tijd: 11.00 -18 uur

 • 11:00 Doors open
 • 11:30 Opening by Chairman of the day Tom Boogerd (he/him)
 • 11:45 SOGIGE (research) Anne van Dongen (they/she)
 • 12:15 The road towards an inclusive study environment Juliana Peerboom (she/her)
 • 12:45 Lunch
 • 13:45 Inclusive use of language Linda Pasqual (she/her) & Aurelius Ambachtsheer (they/them)
 • 14:30 Trans Memes
 • 15:15 Break
 • 15:30 Stories of inspiration Random
 • 16:00 History of LGBTIQ+ & quiz Anna Schul (they/them)
 • 16:30 Pridemars naar Stonewall
 • 17:00 Speech alderman of the city of Enschede Arjan Kampman (he/him)
 • 17:30 Performance of an upcoming artist Maeve (they/them)

11 oktober
Regenboogontbijt (op uitnodiging door Gemeente Enschede)

Ondertekening convenant ROC Aventus, Politieacademie, Saxion        
Plaats: Apeldoorn
Tijd: 15.00 – 17.00 uur

13 oktober
Launch/oprichtingsfeest studievereniging Queer!
Plaats: Saxion Deventer, A3.10
Tijd: 14.30-17.00 uur

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Tijmen Sissing Ondernemerschap

Tijmen ging viral als Trashpacker: ‘Ik probeer met alles wat ik doe mensen te inspireren’

06 mei 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn