Een carrièreswitch maken: waar begin je?
Onderwijs

Een carrièreswitch maken: waar begin je?

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

De wereld verandert razendsnel. En je werkomgeving ook. Dus waarom jij niet? De droombaan van vroeger past misschien niet meer zo goed bij je ambities. Of je denkt al jaren aan een carrièreswitch, maar weet niet hoe je dit moet aanpakken. Volg je passie en ga ervoor! Maak een stap binnen je huidige carrière of verken de mogelijkheden van een totaal ander werkveld. Zoek waar jij blij van wordt en maak nu de carrièreswitch!

Maar waar begin je nu als je een carrièreswitch wil gaan maken? Best een lastige vraag natuurlijk. Maar met onderstaand stappenplan is switchen een stuk gemakkelijker. Durf jij ervoor te gaan?

 

In 5 stappen klaar om te switchen

 

1. Ga op onderzoek uit

Het klinkt heel simpel en logisch, maar de eerste stap die je moet nemen om een carrièreswitch te maken, is op onderzoek uit gaan. Zet bijvoorbeeld je netwerk in. Want jouw vrienden, familie, kennissen en collega’s kennen vast wel iemand die werkt in de branche of op de afdeling waar jij jezelf ziet werken. Ben je eenmaal in contact met die persoon, vraag hem of haar dan het hemd van het lijf en probeer te achterhalen hoe die leuke baan nou echt is. Misschien kun je zelfs een keer meelopen? Schets voor jezelf een realistisch beeld en zet de voor- en nadelen op een rijtje.

2. Wat zijn jouw kwaliteiten?

Denk goed na over wat jouw kwaliteiten zijn. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: je kunt meer dan jezelf denkt! Bekijk eens welke diploma’s en certificaten je hebt. Soms is er overlap met andere branches of kan je vrijstellingen krijgen bij een cursus of opleiding. Daarnaast neem je vaak al enige werkervaring mee, een voordeel van switchen! Inventariseer eens kritisch welke skills je bezit. Werk je bijvoorbeeld in de sales, dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden en ben je proactief. Dit zijn vaardigheden die ook in andere banen goed van pas komen!

3. Wat heb ik nodig?

Nu je in kaart hebt gebracht welke diploma’s, certificaten en vaardigheden je bezit, wordt het tijd om te onderzoeken wat je nodig hebt om te switchen naar die nieuwe uitdaging. Zoek uit welke opleidingen vereist zijn en welke skills gevraagd worden in vacatures. Bekijk of je de mogelijkheid hebt om via een interne opleiding vanuit jouw huidige functie door te groeien. Kan dit niet, kijk dan waar je de benodigde papieren kan halen door middel van een opleiding of cursus.

4. Bezoek onze (online) open avond voor deeltijdonderwijs

Gouden tip: bezoek onze (online) open avond en ontdek jouw favoriete opleiding(en)! Je hebt tijdens deze avond de mogelijkheid om vragen aan docenten/studenten te stellen en je kunt deelnemen aan onze algemene livestreams waarin wij jou meer vertellen over studeren in deeltijd bij Saxion. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding of cursus die jou helpt om je doel te bereiken.

5. Wees zeker van je keuze

Makkelijker gezegd dan gedaan - dat weten we. Een carrièreswitch maken is natuurlijk niet niks. Wat je nog kunt doen alvorens je aan een deeltijdopleiding begint, is een gericht studieadvies op maat gesprek. Zodat jij met meer zekerheid aan je uiteindelijke switch kunt beginnen.

Met een goede voorbereiding en wat lef kun jij de volgende stap naar jouw droombaan zetten. Zie het grotere geheel en verleg jouw grens! 

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?

18 april 2024
Onderwijs

Studeren in deeltijd: ‘ben ik te oud?’

01 maart 2024
Twee deeltijd studenten in techniek lab Onderwijs

Wat is het verschil tussen deeltijd en voltijd?