Een jonge man zit in een lab, omringd door fasecontrastmicroscopen. Hij typt op een toetsenbord en kijkt naar een scherm dat zich achter een microscoop bevindt.
Deeltijd

Leer slimme constructies te ontwerpen voor de industrie

 • Graad

  Bachelor

 • Studiebelasting

  25 uren

 • Plaats

  Enschede

 • Lesdagen

  Maandag van 15.45 - 21.15 uur

Wanneer je start met de opleiding Werktuigbouwkunde bij Saxion bevind je je direct in het hart van de maakindustrie in Nederland. De regio Twente is één van de twee grote centra in deze industrie. De opleiding heeft een nauwe aansluiting bij de regionale maakindustrie die internationaal opereert in de hightech machinebouw. Met de Saxion-lectoraten Lichtgewicht Construeren, Duurzame Energievoorziening en Mechatronica werkt de opleiding samen. 
Deze studie is ook in Voltijd te volgen

Wat kun je straks?

 • Je ontwerpt werktuigbouwkundige constructies, op basis van wensen en eisen van de verschillende betrokkenen.
 • Je bent in projecten de verbindende schakel tussen de deskundigen van de onderliggende disciplines.
 • Je analyseert werktuigbouwkundige problemen, deelt deze op in deelproblemen en lost ze vervolgens op.
 • Je werkt met werktuigbouwkundige programma’s zoals SolidWorks, C++ en Matlab.

Startersinformatie

Wat je allemaal moet weten voordat je start met je opleiding.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Schrijf je in voor 15 augustus als je start in september of voor 15 januari als je start in februari!

Direct aanmelden Bezoek de open avond

Vragen over studeren bij Saxion?

Tijdens je studie

De opleiding Werktuigbouwkunde richt zich op drie disciplines. De eerste richt zich op construeren, produceren en materiaalkunde. De tweede gaat in op werktuigbouwkundige automatisering. De derde discipline gaat over thermische werktuigbouwkunde. Alle opdrachten van de opleiding komen uit de branche of jouw eigen beroepspraktijk. 

Studie-inhoud
Een jonge man met groen jack buigt zich over een werktuigbouwkundige machine in het FabLab in Enschede. In zijn handen houdt hij een dunne plaat hout, waaruit figuren zijn gesneden doorde machine.

Toelatingseisen

Om te kunnen beginnen met de opleiding Werktuigbouwkunde, moet je aan de toelatingseisen van de betreffende opleiding voldoen. Bekijk welke vooropleiding, profiel en vakken je nodig hebt om toegelaten te worden tot de opleiding.

Meer over de toelatingseisen

Kosten

Voor een opleiding bij Saxion kun je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld voldoen. Hoeveel collegegeld je moet voldoen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het standaard wettelijke collegegeld voor 2022-2023 voor de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde bedraagt € 2.209. Eerstejaars betalen € 1.105.

Meer over (eventuele extra) kosten

Bekijk al het nieuws

Carrièrekansen

Als je de opleiding Werktuigbouwkunde succesvol afrondt mag je de titel Bachelor of Science voeren. Je kunt dan verschillende functies krijgen in de maakindustrie: machinefabrieken, ingenieurs- en adviesbureaus, sector duurzame energie, off-shore, bedrijven met betrekking tot medische productontwikkeling en lichtgewicht constructies. Je werkt in functies zoals constructeur of projectleider. 

Studieadvies op maat
een jonge man in een rood shirt zit op een stoel en kijkt lachen in de camera. Hij zti achter een werktuigbouwkundige machine, die hij kan bedienen met muis en toetsenbord.

Gerelateerde opleidingen