Een jonge man zit in een lab, omringd door fasecontrastmicroscopen. Hij typt op een toetsenbord en kijkt naar een scherm dat zich achter een microscoop bevindt.
Deeltijd

Leer slimme constructies te ontwerpen voor de industrie

 • Graad

  Bachelor

 • Studiebelasting

  21 uren

 • Plaats

  Enschede

 • Lesdagen

  Maandag van 15.45 - 21.45 uur

Wanneer je start met de opleiding Werktuigbouwkunde bij Saxion bevind je je direct in het hart van de maakindustrie in Nederland. De regio Twente is één van de twee grote centra in deze industrie. Ook heeft de opleiding een nauwe aansluiting bij de regionale maakindustrie die internationaal opereert in de hightech machinebouw. Ten slotte werkt de opleiding nauw samen de Saxion-lectoraten Lichtgewicht Construeren, Duurzame Energievoorziening en Mechatronica. Het afronden van deze opleiding leidt tot een hbo-getuigschrift (Bachelor of Science).

Deze studie is ook in Voltijd te volgen

Wat kun je straks?

 • Je ontwerpt werktuigbouwkundige constructies. Dit doe je door de wensen en eisen van de verschillende betrokkenen in kaart te brengen en de oplossingen hierop af te stemmen.
 • Je bent in projecten de verbindende schakel tussen de deskundigen van de onderliggende disciplines.
 • Je kunt werktuigbouwkundige problemen analyseren, opdelen in deelproblemen en vervolgens oplossen.
 • Je kunt werken met werktuigbouwkundige programma’s zoals SolidWorks, C++ en Mathlab.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Schrijf in je voor 15 januari als je start in februari of voor 15 augustus als je start in september!

Direct aanmelden

Vragen over studeren bij Saxion?

Tijdens je studie

Het curriculum dat we diverse modulen aanbieden sluit nauw aan bij de praktijk van het bedrijfsleven en de huidige stand van de techniek. In de opleiding Werktuigbouwkunde (WB) krijg je modules over het ontwerpen en produceren en technisch verbeteren van producten, machines en constructies. Daarnaast krijg je ook vakken op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, projectmanagement en onderzoek.Op basis van concepten kom je uiteindelijk tot een definitief ontwerp van je product. Hiervoor maak je onder andere gebruik van 3D-teken- en simulatiepakketten.

Studie-inhoud
Een jonge man met groen jack buigt zich over een werktuigbouwkundige machine in het FabLab in Enschede. In zijn handen houdt hij een dunne plaat hout, waaruit figuren zijn gesneden doorde machine.

Toelatingseisen

Om te kunnen beginnen met de opleiding Werktuigbouwkunde Parttime School, moet je aan de toelatingseisen van de betreffende opleiding voldoen. Bekijk welke vooropleiding, profiel en vakken je nodig hebt om toegelaten te worden tot de opleiding.

Meer over de toelatingseisen

Kosten

Voor een opleiding bij Saxion kun je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld voldoen. Hoeveel collegegeld je moet voldoen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het standaard wettelijke collegegeld voor 2018-2019 voor de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde bedraagt € 2.060.

Meer over (eventuele extra) kosten

Bekijk al het nieuws

Carrièrekansen

Als je de opleiding Werktuigbouwkunde succesvol afrondt mag je de titel Bachelor of Science voeren. Een scala aan functies ligt voor je open. Werktuigbouwkundigen kom je immers overal tegen in de maakindustrie. In machinefabrieken, ingenieurs- en adviesbureaus, sector duurzame energie, off-shore, bedrijven met betrekking tot medische productontwikkeling en lichtgewicht constructies. Je ontwerpt en construeert bijvoorbeeld lucht- en ruimtevaarttoepassingen, windturbines, maar ook rolstoelen, prothesen, landbouwmachines, een vullijn voor bijvoorbeeld frisdranken of verzorgingsproducten.  Je werkt in functies zoals constructeur, projectleider of hoofd meetkamer.

Studieadvies op maat
een jonge man in een rood shirt zit op een stoel en kijkt lachen in de camera. Hij zti achter een werktuigbouwkundige machine, die hij kan bedienen met muis en toetsenbord.

Gerelateerde opleidingen