Studie-inhoud

Word jij die beginnend assistent accountant die de uitdaging aan wil gaan om bedrijven te ondersteunen bij vraagstukken van de toekomst? Denk jij een goede adviseur of sparringpartner te kunnen zijn voor ondernemers? Dan past de opleiding goed bij jou: onze opleiding is praktijkgericht, waarbij opdrachten komen van bedrijven en organisaties die jouw kennis en vaardigheden goed kunnen gebruiken.

​Aansluiting vooropleiding met hbo

De overstap naar het hbo kan even wennen zijn. Je studieloopbaanbegeleider helpt je graag op weg. Ook houden we bij sommige vakken rekening met je vooropleiding. Je krijgt dus de begeleiding die bij jouw situatie past!

 

Het eerste jaar

Het eerste studiejaar is een gemeenschappelijk jaar van de 3 bovengenoemde opleidingen, namelijk Accountancy, Finance, Tax and Advice (voorheen Fiscaal Recht en Economie) en Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie). Aan het eind van dit jaar kies je welke van opleidingen het best bij je past en daarvoor schrijf je je in het tweede jaar. Je volgt bij ons geen afzonderlijke vakken, maar werk je vanaf jaar 1 aan casussen ontleend uit de praktijk. Kennis en vaardigheden worden geïntegreerd aangeboden en getoetst. Daarnaast is ook ruim tijd en aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling als student.

Studiebelasting

 • 75% Praktijkgericht onderwijs
 • 15% Professionele ontwikkeling
 • 10% Toegepaste theorie

Accountancy is opgebouwd rondom drie vakgebieden:

 • ​Controlewerkzaamheden
  Je leert hoe je alle uitgaven en inkomsten van een organisatie controleert. Zijn de afschrijvingen en de bezittingen goed verwerkt in de administratie? Je checkt of de jaarrekening een juist beeld geeft van de financiën.
 • Externe verslaggeving
  Een directeur is verplicht om te laten zien hoe het jaar financieel is gegaan. Dat gebeurt via een jaarrekening. Je leert welke informatie daarin moet staan en aan welke regels je je moet houden.
 • Administratieve organisatie
  Een organisatie loopt allerlei risico’s. Denk bijvoorbeeld aan fraude door diefstal of ziekte van personeel. Hoe voorkom je nou deze risico’s? Als accountant heb je een belangrijke adviserende rol​.

Ruim aanbod vakken!
Naast voorgaande vakgebieden leer je nog veel meer! Wat dacht je van fiscale en juridische vakken? Of specialistische kennis over de gezondheidszorg, ICT of het boerenbedrijf? Een veelzijdige opleiding dus.
 

HET EERSTE JAAR IS VERDEELD IN VIER KWARTIELEN MET EEN EIGEN THEMA:

In het eerste kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie grote opdrachten die allemaal te maken hebben met het starten van een onderneming, namelijk:

 1. Een ondernemingsplan
 2. Een financieringsplan voor de onderneming en
 3. Een boekhouding.

Daarnaast zijn er bijeenkomsten (werkcolleges, coachingsuren, vragenuren en zelfstudie) waarin je onderliggende kennis en vaardigheden eigen maakt.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie beroepsproducten die te maken hebben met een grotere onderneming, namelijk:

 1. Een Administratieve organisatie-beschrijving;
 2. Een aangifte Inkomstenbelasting en omzetbelasting en
 3. Een kosten- en opbrengstenmodel.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie beroepsproducten die te maken hebben met de afsluiting van een jaar binnen een onderneming, namelijk:

 1. Een aangifte vennootschapsbelasting
 2. Het opstellen van een jaarrekening en
 3. Het samenstellen van een klantdossier.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan twee beroepsproducten die te maken hebben met de besluitvormingsprocessen binnen een onderneming, namelijk:

 1. Een dashboard maken voor stuurinformatie en
 2. Een fiscaal-juridische advies uitbrengen.

Je legt een goede basis voor de stage die je in het tweede en derde jaar gaat lopen bij een accountantskantoor.

Het tweede jaarVerdieping en verbreding van kennis en vaardigheden

De colleges blijven ook in het tweede jaar praktijkgericht. Je legt een goede basis voor de stage die je in het derde jaar gaat lopen bij een accountantskantoor.

Stage in het binnen- of buitenland

De tweede helft van het tweede jaar volg je een stage bij een accountantskantoor vanaf februari. Je krijgt dan de kans om je kennis en vaardigheden in de praktijk te laten zien. Deze stage is voornamelijk gericht op de samenstelpraktijk.

Top Talent Programma

Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt dan de kans om jouw talent verder te ontwikkelen, zodat je makkelijker overstapt van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle info: Top Talent Programma.

 • Project/praktijkopdracht
 • Bestuurlijke informatievoorziening
 • Jaarrekening
 • Ondernemingsrecht
 • Bedrijfsadministratie
 • Engels
 • Professionele communicatie
 • PC vaardigheden
 • Bedrijfsanalyse
 • Omzetbelasting
 • Kosten-batenanalyse
 • Loonbelasting/sociaal arbeidsrecht
 • Actualiteit en ethiek
 • Controlewerkzaamheden
 • Investeren/financieren

Het derde jaar​Stage in het binnen- of buitenland

In het derde jaar volg je wederom een stage. Deze keer bij een accountantskantoor en gericht op controle. Je krijgt opnieuw de kans om je kennis en vaardigheden in de praktijk te laten zien. Ook zul je gelijktijdig nog colleges en workshops volgen bij Saxion.

Werken achter de laptop

Het controleren van jaarrekeningen is net een grote puzzel, erg leuk om te doen.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Het vierde jaar Afronding van je studie: opdracht en landelijk examen

In het vierde jaar leg je een landelijk examen af: de Overall-toets. Hiermee sluit je je opleiding af.

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

Met je Accountancy-diploma op zak kun je bij organisaties, bedrijven of accountantskantoren aan de slag. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.