Studie-inhoud

Word jij die beginnend assistent accountant die de uitdaging aan wil gaan om bedrijven te ondersteunen bij vraagstukken van de toekomst? Denk jij een goede adviseur of sparringpartner te kunnen zijn voor ondernemers? Dan past de opleiding goed bij jou: onze opleiding is praktijkgericht, waarbij opdrachten komen van bedrijven en organisaties die jouw kennis en vaardigheden goed kunnen gebruiken.

Aansluiting vooropleiding met hbo

De overstap naar het hbo kan even wennen zijn. Je studieloopbaanbegeleider helpt je graag op weg. Ook houden we bij sommige vakken rekening met je vooropleiding. Je krijgt dus de begeleiding die bij jouw situatie past!

Het eerste jaar

Het eerste studiejaar is een gemeenschappelijk jaar van drie  opleidingen: Accountancy, Finance, Tax and Advice (voorheen Fiscaal Recht en Economie) en Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie). Aan het eind van dit jaar kies je welke van opleidingen het best bij je past. Daarvoor schrijf je je in het tweede jaar in. Je volgt bij ons geen afzonderlijke vakken, maar werk je vanaf jaar 1 aan casussen die ontleend zijn uit de praktijk. Kennis en vaardigheden worden geïntegreerd aangeboden en getoetst. Daarnaast is ook ruim tijd en aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling als student.

Accountancy is opgebouwd rondom drie vakgebieden:

 • ​Controlewerkzaamheden
  Je leert hoe je alle uitgaven en inkomsten van een organisatie controleert. Zijn de afschrijvingen en de bezittingen goed verwerkt in de administratie? Je checkt of de jaarrekening een juist beeld geeft van de financiën.
 • Externe verslaggeving
  Een onderneming is verplicht om te laten zien hoe het jaar financieel is gegaan. Dat gebeurt via een jaarrekening. Je leert welke informatie daarin moet staan en aan welke regels je je moet houden.
 • Administratie
  Een organisatie heeft informatie nodig om beslissingen te kunnen nemen. Deze informatie (zowel financieel als niet-financieel) moet goed vastgelegd worden in verschillende systemen. Als accountant heb je een belangrijke rol bij het inrichten en vastleggen hiervan, zodat een onderneming altijd beschikt over de juiste informatie.
 • Advisering
  Als accountant ben je de adviseur van een onderneming op het gebied van financiering, wetgeving, de ontwikkeling van een onderneming, maar ook op het gebied van waardering en overnames van ondernemingen. Bij advisering bereiden we je voor op jouw rol als sparringpartner van de ondernemer.

Ruim aanbod vakken!
Naast voorgaande vakgebieden leer je nog veel meer! Wat dacht je van data-analyse, duurzaamheid en fiscale en juridische vakgebieden? Accountancy is een veelzijdige opleiding waarmee je veel breder inzetbaar bent dan alleen op een accountantskantoor.

Stage
Je legt een goede basis voor de stage die je in het tweede en derde jaar gaat lopen bij een accountantskantoor.

Het eerste jaar is verdeeld in vier kwartielen met een eigen thema

In het eerste kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie grote opdrachten die allemaal te maken hebben met het starten van een onderneming, namelijk:

 1. Een ondernemingsplan
 2. Een financieringsplan voor de onderneming en
 3. Een boekhouding.

Daarnaast zijn er bijeenkomsten (werkcolleges, coachingsuren, vragenuren en zelfstudie) waarin je onderliggende kennis en vaardigheden eigen maakt.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie beroepsproducten die te maken hebben met een grotere onderneming, namelijk:

 1. Een Administratieve organisatie-beschrijving;
 2. Een aangifte Inkomstenbelasting en omzetbelasting en
 3. Een kosten- en opbrengstenmodel.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan drie beroepsproducten die te maken hebben met de afsluiting van een jaar binnen een onderneming, namelijk:

 1. Een aangifte vennootschapsbelasting
 2. Het opstellen van een jaarrekening en
 3. Het samenstellen van een klantdossier.

In dit kwartiel werk je in groepen en individueel aan twee beroepsproducten die te maken hebben met de besluitvormingsprocessen binnen een onderneming, namelijk:

 1. Een dashboard maken voor stuurinformatie en
 2. Een fiscaal-juridische advies uitbrengen.

Je legt een goede basis voor de stage die je in het tweede en derde jaar gaat lopen bij een accountantskantoor.

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Het tweede jaarVerdieping en verbreding van kennis en vaardigheden

De colleges blijven ook in het tweede jaar praktijkgericht.
In het eerste deel van het 2e jaar leg je een goede basis voor de stage die je in het tweede deel van het 2e jaar gaat lopen bij een accountantskantoor.

Stage op de samenstelafdeling van een accountantskantoor

De tweede helft van het tweede jaar volg je een stage op de samenstelafdeling van een accountantskantoor. Je krijgt dan de kans om jouw kennis en vaardigheden in de praktijk te laten zien.

Top Talent Programma

Vanaf het tweede studiejaar kun je in aanmerking komen voor het Saxion Top Talent Programma. Je krijgt dan de kans om jouw talent verder te ontwikkelen, zodat je makkelijker overstapt van hbo naar wo. Meer weten? Lees alle info: Top Talent Programma.

 • Fabricageboekhouding
 • Corporate finance – analyse & advies
 • Impact analyse
 • Sollicitatietraining
 • Geconsolideerde jaarrekening
 • Aangiftepracticum IB/OB
 • Beginselen AO
 • Beginselen Controle
 • Engels
 • Samenstellen in de praktijk (stage)

Het derde jaarStage op de controleafdeling van een accountantskantoor

In het derde jaar volg je wederom een stage. Deze keer op de controle afdeling van een accountantskantoor. Je krijgt inzicht in zowel de interim- als eindejaarscontroles. Je bent regisseur over jouw eigen studieloopbaan. Daarom beslis je zelf of je bij deze stage een nieuw kantoor gaat ontdekken of kiest voor een stage bij hetzelfde kantoor van de samenstelstage in het 2e jaar. Ook ga je tijdens je stage nog colleges en workshops volgen bij Saxion.

Werken achter de laptop

Het controleren van jaarrekeningen is net een grote puzzel, erg leuk om te doen.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Het vierde jaar Afronding van je studie: opdracht en landelijk examen

In het vierde jaar leg je een landelijk examen af: de Overall-toets. Na afronding van jouw adviesopdracht sluit je jouw opleiding af.

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

Met je Accountancy-diploma op zak kun je bij organisaties, bedrijven of accountantskantoren aan de slag. Je mag de titel Bachelor of Science voeren.