Bestuurskunde in deeltijd: ‘Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op’
Open avond

Bestuurskunde in deeltijd: ‘Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op’

“Twijfel je nog? Doen!” zegt Kirsten Dijksman (30) tegen iedereen die een hbo-deeltijdstudie overweegt. Zelf startte ze, als secretaresse met een mbo-diploma en enkele jaren werkervaring op zak, aan de opleiding Bestuurskunde van de Saxion Parttime School. Inmiddels zit haar tweede jaar er op en vertelt Kirsten wat deze vervolgstudie nu al voor haar betekend heeft.

“Ik werkte sinds 2014 als secretaresse bij de Gemeente Apeldoorn. Je ziet in zo’n grote organisatie zoveel gebeuren en er zijn veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. De toekomst zette mij aan het denken: wat kan ik zélf eigenlijk nog veel leren, aansluitend op mijn eigen opleiding. Ik ging met mijn leidinggevende in gesprek over een aanvullende opleiding en kort daarna startte ik bij Saxion. Daar had ik erg veel zin in,” vertelt Kirsten, die met haar man en zoons van 7 en 3 in Apeldoorn woont.

Ik ontdekte dat ik Bestuurskunde bij Saxion in deeltijd kon volgen: één dag in de week, in de avonduren, en ook nog eens in mijn eigen regio.

Bestuurskunde in deeltijd: ‘Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op’
Kirsten Dijksman

“Ik heb affiniteit met het openbaar bestuur en hoe het er in de gemeente aan toegaat. Dat is zo anders dan bij een willekeurig bedrijf. Je werkt aan maatschappelijke vraagstukken in een politiek-bestuurlijke omgeving. Vanuit mijn interesse kwam ik daarom uit op de opleiding Bestuurskunde. Het leek me bovendien een mooie brede studie, waar ik alle kanten mee op kon. Ik oriënteerde me, keek bij allerlei particuliere opleidingen, tot ik op een voorlichtingsvideo van de Saxion Parttime School stuitte. Ik ontdekte dat ik Bestuurskunde bij Saxion in deeltijd kon volgen: één dag in de week, in de avonduren, en ook nog eens in mijn eigen regio. Het grappige is dat je met een bepaald beeld en verwachtingspatroon aan zo’n opleiding begint, maar dat je er nog zoveel meer uithaalt dan je vooraf kunt bedenken. Ik heb het erg naar mijn zin,” vertelt ze.

Zelfstandig deelprojecten oppakken

Terwijl Kirsten in september 2019 aan haar tweede jaar Bestuurskunde begon, kreeg ze de kans om vanuit de Gemeente Apeldoorn gedetacheerd als projectsecretaris aan de slag te gaan voor de Cleantech Regio: een regionaal samenwerkingsverband waarin overheid en ondernemers samen met onderwijs en onderzoekers werken aan een duurzame en schone toekomst. “Ik wilde nog meer ervaring opdoen in een politiek-bestuurlijke omgeving en op het gebied van participatie. Nu ben ik onder andere betrokken bij de Regionale Energie Strategie, een onderzoek om de energietransitie te bevorderen. We hebben veel overleg met burgemeesters en wethouders van de betrokken gemeenten en voeren gesprekken met allerlei participanten. Wanneer ik verslagen zit uit te werken of deelneem aan een programmabijeenkomst, gaan er dankzij mijn opleiding allerlei belletjes in mijn achterhoofd rinkelen en denk ik nu: ‘Oh, dit wordt er bedoeld.’ Je voelt ineens welk idee er onder een bepaalde opmerking zit. Ik leer nu tijdens mijn opleiding veel beter hoe de praktijk in elkaar zit. In de functie van projectsecretaris kan ik ook al zelfstandig deelprojecten oppakken en uitwerken. Daarmee heb ik zelf ook weer een stap gezet.”

Kirsten vertelt dat ze haar werk en opleiding inhoudelijk goed op elkaar af kan stemmen. Bijvoorbeeld voor het project Swipocratie, dat onderdeel is van de regionale energiestrategie: “Om jongeren mee te laten denken, hebben we ze online vragen over klimaat en duurzame energie gesteld. Al swipend konden ze op hun device ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Dat sloot aan op de opdracht die ik voor het vak Governance in de Stad kon doen. Voor mijn beroepsproduct moest ik een procesontwerp maken over hoe je de samenleving kunt betrekken bij je werk. Bij dit bestuurskundige vak leer je dat je mensen, in dit geval jongeren, op allerlei manieren kunt betrekken. Je hebt een soort participatieladder waarmee je jouw insteek kunt bepalen. Het stuk dat ik schreef, heeft bijgedragen aan het project in de praktijk. Het was mooi hoe dat in elkaar overliep. Begin dit jaar heb ik in de hal van het Saxiongebouw in Apeldoorn gestaan om jongeren te vragen mee te doen en hun mening te geven.”

Elk vak heeft zijn eye openers

Het schrijven van beroepsproducten en beleidsstukken gaat Kirsten inmiddels goed af. Ook dat was wennen, vertelt ze: “Op mijn eerste beleidsplan, over zwerfafval, heb ik wel zitten worstelen. Ik leerde op de opleiding dat ik breder moest kijken. De docent daagde me echt uit om analytischer te werk te gaan. Zo heeft elk vak zijn eye openers. Momenteel ben ik bezig met een module Economie en Publiek Belang. Het is erg interessant om te leren welk effect het heeft wanneer je als overheid wel of niet reageert op een bepaalde situatie. Ik ben me er ook steeds bewuster van hoe belangrijk communicatie en de inzet van social media is. Elke keer gaat er een nieuw lampje branden.”

Combinatie studie-werk-privé

De combinatie van studie, werk en privé gaat Kirsten goed af. “Natuurlijk zitten we nu, met het coronavirus, in een bijzondere tijd. Ik werk en studeer vanuit huis en daarbij realiseerde ik me hoe veel uren ik dagelijks eigenlijk weg was. Nu combineer ik alles in een nieuwe vorm. Het is goed te doen. Ik weet nog wel dat ik destijds een keer wakker lag, voordat ik met de opleiding zou beginnen: waar begon ik aan? Zou ik het allemaal wel kunnen combineren? Dat is eigenlijk alleen maar meegevallen. In het begin moet je even wennen aan wat hbo-onderwijs inhoudt, maar de conclusie was al snel: als je gemotiveerd bent,  goed in beeld hebt wat je wekelijks wilt doen en gestaag doorwerkt aan je opdrachten, dan is een deeltijdopleiding goed met je werk te combineren. Je rolt er zo in. Die aansporing wil ik mensen ook echt geven. Als je voelt dat je verder wilt, doe het dan vooral wél.”

We weten met elkaar ook niet hoe de arbeidsmarkt er over twee jaar uitziet. Alles is nu sterk aan het veranderen. Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op.

Bestuurskunde in deeltijd: ‘Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op’
Kirsten Dijksman

Nu ze er bijna twee jaar op heeft zitten, denkt Kirsten wel eens na over de toekomst. Toch houdt ze alle opties open en wil ze zich vooral niet vastleggen. “Bij de Gemeente Apeldoorn had ik het destijds heel fijn, onder andere bij de afdeling Beheer en Onderhoud. Ik moest ook wel een traantje laten toen ik daar wegging. Maar ik bedacht ook dat ik me verder wilde ontwikkelen en dat het nodig was een nieuwe stap te zetten. Dat was naar de Cleantech Regio, een plek waar de nodige bestuurskundige competenties bij elkaar komen. Ik ben iemand met veel interesses en kijk graag met een open blik kijkt naar wat er op mijn pad komt. Misschien kan ik straks vanuit een junior-functie doorgroeien in het management of projectmanagement. We weten met elkaar ook niet hoe de arbeidsmarkt er over twee jaar uitziet. Alles is nu sterk aan het veranderen. Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op. Er doen zich vast mooie kansen voor. Mijn insteek? Go with the flow en als het kriebelt, dan stap ik er op af.”

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan dit najaar naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan

Gerelateerde artikelen

Hester Wolter-Mons Onderwijs

Hester heeft een carrièreswitch gemaakt en is afgestudeerd als hbo-verpleegkundige: 'Ik wil graag meer betekenen voor de medemens.'

08 juni 2022
Brian Gruppelaar student FastSwitch hbo-v Saxion Onderwijs

Brian: ‘Wees niet bang dat iets niet kan, want er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt!’

16 mei 2022
Amber Onderwijs

Amber loopt stage tijdens haar deeltijdstudie: “Werken en studeren motiveert mij om meer te leren”