Onderwijs

Deeltijdstudent Meritxell: 'Als je iets echt wilt, kun je het halen!'

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Na een flinke carrière in de reisbranche verlegt alleenstaande moeder Meritxell Gonzalez Perez (42) haar grenzen: ze start met de deeltijdstudie HRM bij Saxion. Dit gaat zo goed, dat ze haar propedeuse cum laude binnensleept. De tweedejaars deeltijdstudente HRM neemt ons mee in haar ervaring.

Merixtell, leuk om je te spreken! Kun je iets vertellen over je professionele achtergrond?  

"Ik heb 17 jaar lang in de reisbranche gewerkt. Daar ben ik ooit begonnen als Ticket Office Medewerkster en ben doorgegroeid naar Senior Travel Consultant. Daarna ben ik aan de slag gegaan als HR-consultant bij Unique Uitzendbureau, waar de focus vooral lag op recruitment. Dit was mijn eerste echt gerelateerde functie op het gebied van HR. Op dit moment ben ik werkzaam bij Hotel WICC als HR-medewerker. Mijn rol is heel breed en bevat alles op het gebied van human resource management."  

Je hebt een carrièreswitch gemaakt van de reisbranche naar human resource management. Kun je vertellen waarom je dat hebt gedaan? 

"De laatste jaren van mijn carrière in de reisbranche voelde ik dat ik wat anders wilde. Na een moeilijke fase in mijn privéleven heb ik besloten om een baan te zoeken waar ik voldoening en bevlogenheid in kon vinden. En dat was binnen het HR-vak. Maar helaas werd ik niet aangenomen door gebrek aan ervaring en opleiding. Toen heb ik de regie genomen over mijn eigen toekomst en ben gaan zoeken naar mogelijkheden. Een deeltijdopleiding paste bij mijn privé situatie, en zo kwam ik uit bij de bachelor Human Resource Management (deeltijd). Ik ben namelijk een alleenstaande moeder van twee kinderen, en de opleiding moest de ruimte bieden om een werk-gezin-studie balans te kunnen behouden."

Hoe is het om in deeltijd te studeren als alleenstaande moeder? 

"De combinatie van een deeltijdstudie, werk en het gezinsleven is heel pittig. Je moet altijd de keuzes waaraan je tijd gaat besteden, goed afwegen. Op dit moment werk ik 32 uur per week en dat maakt de combinatie een grote uitdaging. Ik blijf daarom op zoek naar praktische oplossingen. Zo worden boodschappen nu regelmatig online besteld en thuisbezorgd, dat scheelt al veel tijd. Ook heb ik een papieren agenda gekocht – ja een échte ouderwetse, haha! Hierin noteer ik alles. Mijn werktijden, sport, wanneer ik het huishouden doe, maar ook wanneer ik niks doe. Zo heb ik ook tijd heb om met mijn kinderen Netflix te kijken, of langs de voetballijn sta te staan om ze aan te moedigen."

Als je alles op een rij zet - waar zitten voor jou de grootste uitdagingen in? 

"Vooral in het behouden van een sociaal leven en contact met vrienden. Het gaat echt niet meer zo spontaan als vroeger, en ik zie ze veel minder. Dus de momenten dat ik ze zie, probeer ik ze alle aandacht te geven. Wat betreft mijn studie: tijd. Tijd maken en hebben om alle informatie goed te kunnen verwerken. Ik los dit op door goed te plannen (en gebruik te maken van de ‘ouderwetse’ agenda), en in de weekenden om 6 uur in de ochtend al aan de studie te zitten als de kinderen nog slapen.  

Als ik inhoudelijk kijk naar de deeltijdopleiding vond ik het uitdagend om processen te signaleren. Dat was ik niet gewend en had ik nog nooit gedaan. Ook het belang van doelstellingen en strategie vond ik eerst lastig. Door me te verdiepen wat voor invloed dit precies heeft op de HR-instrumenten en toepassing daarvan, heb ik ze zeker leren waarderen en begrijpen."

Het feit dat Saxion Parttime School me de mogelijkheid geeft om twee modules in plaats van drie per kwartiel te volgen, helpt enorm. Ik kan de druk van de studie beter verspreiden. Dat de opleiding daardoor een jaar langer duurt, maakt voor mij niet uit.

Meritxell Gonzalez Perez 2.jpg
Meritxell Gonzalez Perez

Krijg je vanuit Saxion voldoende support bij je deeltijdopleiding? 

"Het feit dat Saxion Parttime School me de mogelijkheid geeft om twee modules in plaats van drie per kwartiel te volgen, helpt enorm. Ik kan de druk van de studie beter verspreiden. Dat de opleiding daardoor een jaar langer duurt, maakt voor mij niet uit. Ik wil alles uit de deeltijdstudie halen wat er te halen valt en ik heb daar meer tijd voor nodig. Het studeren bij Saxion ervaar ik ook als erg prettig. Ik heb altijd begrip en ondersteuning gekregen vanuit mijn studiecoach en vanuit de docenten over de verschillende privé ‘belemmeringen’. Hierdoor kan ik altijd aan oplossingen werken."

Ondanks alles ben je erin geslaagd om cum laude je propedeuse te halen, gefeliciteerd! Hoe heb je dat voor elkaar kregen? 

"Dat vraag ik me ook af, haha! Mijn intentie is om zo veel mogelijk te leren tijdens deze opleiding. Het gaat mij niet om zo snel mogelijk de opleiding te halen, ik wil de kennis en vaardigheden ontwikkelen. Door een betere balans te hebben door twee modules te volgen in plaats van drie, kan ik meer aandacht besteden aan de opdrachten. Daarnaast wil ik mijn organisatie oprecht helpen, en doe dan ook extra mijn best om de opdrachten vanuit de behoefte van de organisatie te behandelen. Die intrinsieke motivatie is een krachtige drijfveer."  

Op welke manier pas jij de deeltijdopleiding toe in de praktijk? 

"Op dit moment zijn we bezig met de module duurzame inzetbaarheid. Hieruit heb ik het begrip employability en welke factoren deze beïnvloeden geleerd. Door de geleerde theorie en door het uitvoeren van de opdrachten van de opleiding, ben ik in staat om advies te geven over het belang van het voeren van een continue dialoog binnen de organisatie over het belang van de rol van de leidinggevende."

Wat spreekt je het meeste aan van de opleiding? 

"Het leukste vind ik het tactisch en strategisch gedeelte van human resource om daarna de vertaalslag te maken naar de mensen die hier werken. Werkprocessen bedenken, knelpunten analyseren en oplossingen bedenken vind ik het fantastisch. Mijn doelstelling is om een echt verschil te maken voor de medewerkers van mijn organisatie."

Laat je niet door de uitdagingen of belemmeringen uit het veld slaan. Als je echt iets wilt, kun je het halen. Het gaat om bedenken van mogelijkheden, een goede planning maken en je hieraan houden.

Meritxell Gonzalez Perez 2.jpg
Meritxell Gonzalez Perez

Heb je nog tips voor mensen die eenzelfde avontuur durven aan te gaan? 

"Laat je niet door de uitdagingen of belemmeringen uit het veld slaan. Als je iets echt wilt, kun je het halen. Het gaat om het bedenken van mogelijkheden, een goede planning maken en hieraan houden. Zoek hulp bij mensen die jou motiveren en inspireren om door te gaan. Breek je overkoepelende doel op in kleine haalbare doelen, deze zijn makkelijker te behalen en worden sneller een succes!"

Dank voor je tijd en heel veel succes gewenst! 

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

'Twijfel niet en informeer naar de mogelijkheden' Studentenleven

'Twijfel niet en informeer naar de mogelijkheden'

03 juni 2020
Onderwijs

Van docent tot schooldirecteur: Bas legt met deeltijdmaster Educational Leadership de basis voor zijn droom

02 mei 2024
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?