Deeltijdstudie deeltijd studeren deeltijdopleiding
Onderwijs

Deeltijdstudent Nina (20) wil inspireren: ‘Ik geniet enorm van de opleiding, mijn werk en van wat ik leer’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

In deeltijd studeren alleen voor dertigplussers? Dacht het niet! Nina Peeters (20) werkt in de horeca, volgt een leerwerktraject bij Universiteit Twente én begon afgelopen februari met de deeltijdopleiding Toegepaste Psychologie. Ze wil andere twintigers inspireren om in deeltijd te studeren, maar heeft ook nog een groter doel: kinderpsycholoog worden. “Een kind is nog zó kwetsbaar en moet nog zóveel leren.”

Hoi Nina, kun je iets vertellen over je carrière tot nu toe?

“Ik ben in januari afgestudeerd als gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 en heb ook een certificaat behaald in peercoaching. Ik heb een jaar in de kinderopvang gewerkt en de jaren daarvoor heb ik gewerkt in de horeca, met veel liefde en plezier. Nu ben ik serieus bezig om mij te verdiepen in het zorgveld en vooral met betrekking tot vluchtelingen. Ik zoek daar nog een geschikte praktijkplek voor.

Op dit moment heb ik mijn eerste half jaar achter de rug van het Pre-University-programma van Universiteit Twente en dat ga ik nog een half jaar doen tot februari. Het eerste half jaar heb ik het Pre-U Junior-programma gevolgd en dat ging vooral over wetenschappelijke en technologische activiteiten organiseren voor basisschoolleerlingen. Het komende half jaar wil ik mij meer gaan focussen op het voortgezet onderwijs. Ik werk binnen dit programma twee dagen in de week. Ik zoek daarnaast nu iets in het leren ontwikkelen of peercoaching.”

En waarom heb je dan de keuze gemaakt om ook nog de deeltijdopleiding Toegepaste Psychologie op te pakken?

“Ik was in januari afgestudeerd aan het mbo en ik wilde graag direct doorstuderen. Ik wil mensen inspireren en laten zien dat je, ook als je 20 jaar bent, in deeltijd kan studeren. Ik kon altijd al goed plannen en had doorzettingsvermogen, dus voor mij is het tot nu toe alleen maar goed geweest. Voor de mensen die denken dat deeltijdmensen saai zijn en alles alleen doen: dat is niet waar! Wij hebben ook leuke uitjes en gaan ook samen het terras op.”

Hoeveel tijd kost het voor jou om in deeltijd te studeren?

“Ik ben meestal twee dagen in de week kwijt aan mijn studie. Als je een goede planning hebt en je daaraan houdt, is het prima vol te houden.”

Hoe combineer je je opleiding met je werk en je privéleven?

“Ik werk 36 uur in de week, ga een dag in de week naar school en woon op mezelf. Dat is soms best een uitdaging, om alle ballen hoog te houden. Ik merk vooral dat ik privé ook veel plan: twee keer in de week sporten, een paar avonden met vrienden. Het is de ene week drukker dan de andere. Ik doe het allemaal met veel passie. Het helpt vooral als je het ook leuk vindt. Ik geniet enorm van de opleiding, mijn werk en van wat ik leer.”

Psychologie is vooral de kracht om je eigen grenzen aan te geven, weten wie je bent en wat je wilt worden. Je leert tijdens de opleiding enorm veel over jezelf en hoe je anderen verder kan helpen.

Deeltijdstudie deeltijd studeren deeltijdopleiding
Nina Peeters (20), deeltijdstudent Toegepaste Psychologie, legt uit wat psychologie voor haar is

Hoe pas je alles wat je leert toe in de praktijk?

“Ik pas de opleiding echt direct in de praktijk toe. Ik kijk meestal welke modules ik heb en hoe ik die kan toepassen op mijn werk. Ik voer coachingsgesprekken en bespreek met mijn leidinggevende welke problemen of verbeterpunten er zijn, om daar dan een plan voor te maken en onderzoek naar te doen."

Wat vind jij tot nu toe het leukst aan je studie en waarom?

“Ik vind de deeltijdstudie Toegepaste Psychologie erg leuk, omdat je het direct kan toepassen in je dagelijks leven. We leren bijvoorbeeld waarom mensen bepaald gedrag vertonen en hoe je dat kan bepalen. Het is erg leuk dat je telkens met andere mensen in een groep zit en veel van elkaar kan leren. Je eet samen op dinsdagavond en leert elkaar steeds beter kennen. Er ontstaan echt vriendschappen. Elk vak biedt weer iets anders en heeft iets unieks. Je kan zoveel kanten op met de vakken en studie. Ik heb geen moment getwijfeld aan de studie of aan Saxion: het is echt een geweldige plek. Binnen Saxion kun je ook nog van alles doen, zoals meehelpen met de open avonden, buddy worden of helpen met de introweek.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging tijdens je deeltijdstudie?

“De grootste uitdaging binnen de studie is voor mij om niet te veel doen. Er zijn zóveel toffe projecten binnen Saxion (het ambassadeurschap, de opleidingscommissie) en ook op mijn werk. Ik vind alles leuk en doe voor iedereen het liefst alles, maar soms moet je ook een momentje nemen voor jezelf. Ik probeer dat op te lossen door goed op mezelf te letten en momenten te plannen, zoals een rondje lopen of een weekendje weg.”

De tips van Nina

We vroegen Nina naar tips om succesvol een deeltijdstudie af te ronden. Zij geeft toekomstige én huidige deeltijdstudenten graag de volgende adviezen mee:

  • Vraag hulp, iedereen wil je namelijk helpen
  • Neem genoeg pauze
  • Geniet ervan en doe wat je leuk vindt
  • Plannen en doorzettingsvermogen zijn key

Hoe ervaar jij het verder om in deeltijd te studeren?

“Ik ervaar het als goed en leerzaam. Ik merk dat, hoe langer je op de studie zit, hoe meer je kan doen en hoe beter je weet welke mogelijkheden er zijn. Je krijgt een loopbaancoach en die kan je bereiken voor je vragen, maar je klasgenoten helpen je ook graag. Als je de modules volgt, zit je met de instroom van september en februari door elkaar. Je hebt daarom mensen in de klas die net begonnen zijn, maar ook mensen die al een half jaar onderweg zijn. Het moment dat je start heb je al hulp én word je warm ontvangen.”

Tot slot, wat gaan we in de toekomst nog van je zien? 

“Ik wil graag Toegepaste Psychologie afmaken, dan tijdens mijn minor een pre-master klinische kinder- en jeugdpsychologie oppakken en dan een master doen in kinderpsychologie op de open universiteit. Ik wil me nog zo lang mogelijk blijven ontwikkelen en ik geniet daar nog enorm van. Deeltijdstuderen biedt gewoon veel mogelijkheden, omdat je ook al werkt en het daarom goed kan combineren met een thuissituatie.

Ik hoop uiteindelijk kinderpsycholoog te worden, zodat ik kinderen handvatten en steunpilaren kan bieden. Een kind is nog zó kwetsbaar en moet nog zóveel leren. Ik zou graag wat voor de maatschappij doen en mijn steentje bijdragen, zeker als je kijkt naar wat voor een klap jonge kinderen gehad hebben na de coronaperiode. Iets anders dat mij erg leuk lijkt, is als loopbaancoach aan de slag gaan en meer met leren en ontwikkelen te doen, zoals coachen op scholen.”

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Laura Onderwijs

Voormalig dierenartsassistente Laura vond de baasjes ook erg interessant en werd daarom toegepast psycholoog

06 oktober 2022
Liselotte (23) studeerde als een van de eerste deeltijdstudenten af in Toegepaste Psychologie Studentenleven

Liselotte (23) studeerde als een van de eerste deeltijdstudenten af in Toegepaste Psychologie

24 maart 2021
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?