Vrouw springt vrolijk omhoog met koffie en tas in haar hand.

De wereld verandert razendsnel. En je werkomgeving ook. Dus waarom jij niet? De droombaan van vroeger past misschien niet meer zo goed bij je ambities. Of je denkt al jaren aan een carrièreswitch, maar weet niet hoe je dit moet aanpakken. Het deeltijdonderwijs van Saxion biedt jou de kans om het roer om te gooien.

“Pak die kans, maak die keuze, durf!”

Volg je passie en ga ervoor! Maak een stap binnen je huidige carrière of verken de mogelijkheden van een totaal ander werkveld. Wil je bijvoorbeeld een verdiepingscursus volgen of korte modulen stapelen tot een volledig hbo-diploma? Of ga je direct voor een complete ad-, bachelor- en masteropleiding of post-hbo? Zoek waar jij blij van wordt en maak nu de switch. Pak die kans, maak die keuze, durf!

Van Bedrijfskundige naar Verpleegkundige: deeltijd-student Eline maakte de switch

Ze heeft een achtergrond in de Bedrijfskunde, maar toen Eline Peters op een avond naar het Journaal zat te kijken en daar opnieuw hoorde hoe schrijnend het tekort aan HBO-V’ers in Nederland is, viel er plotseling iets op z’n plek: “Ik dacht: wacht eens, ik zou óók zo’n zij-instromer kunnen zijn.” Eline ging op onderzoek uit, startte bij de Saxion Parttime School en studeert en werkt inmiddels in duale vorm.

Lees haar verhaal
Eline Peters

Hulp nodig? 5 tips om slim te switchen

Het ligt voor de hand, maar ga eerst op onderzoek uit voordat je een beslissing maakt. Zet je netwerk van vrienden, familie, kennissen en collega’s in. Waarschijnlijk ken je wel iemand die werkt in de branche of op de afdeling waar jij jezelf ziet werken. Stel vragen en probeer te achterhalen hoe die leuke baan nou echt is. Misschien kun je zelfs een keer meelopen! Schets voor jezelf een realistisch beeld en zet de voor- en nadelen op een rijtje.

Goed nieuws: je kan meer dan je denkt! Bekijk eens welke diploma’s en certificaten je hebt. Soms is er overlap met andere branches of kan je vrijstellingen krijgen bij een cursus of opleiding. Daarnaast neem je vaak al enige werkervaring mee, een voordeel van switchen! Inventariseer eens kritisch welke skills je bezit. Werk je bijvoorbeeld in de sales, dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden en ben je proactief. Dit zijn vaardigheden die ook in andere banen goed van pas komen!

Nu je in kaart hebt gebracht welke diploma’s, certificaten en skills je bezit, wordt het tijd om te onderzoeken wat je nodig hebt om te switchen naar die nieuwe uitdaging. Zoek uit welke opleidingen verreist zijn en welke skills men vraagt in vacatures. Bekijk of je de mogelijkheid hebt om via een interne opleiding vanuit jouw huidige functie door te groeien. Kan dit niet, kijk dan waar je de benodigde papieren kan halen door middel van een opleiding of cursus.

Gouden tip: bezoek een Open Avond. Hier kun je uitgebreid in gesprek gaan met mensen die al studeren. Je kunt vragen stellen aan docenten én proeven aan het ‘studeren’ in deeltijd. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding of cursus die jou helpt om je doel te bereiken.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want een carrièreswitch is niet niks. Maar met een goede voorbereiding en wat lef, kan je volgende stap naar jouw droombaan zetten. Het levert je zoveel op!

Nieuws over deeltijdonderwijs