Saxion-student maakt Virtual Reality toepassing voor revalidatiecentrum
Onderwijs

Saxion-student maakt Virtual Reality toepassing voor revalidatiecentrum

Leestijd Minuten

Stel je voor dat je zes weken moet worden opgenomen in een revalidatiekliniek. Vanwege een ongeluk of juist met onverklaarbare vermoeidheidsklachten. Je hebt al heel wat achter de rug en moet een tijdje, aan de andere kant van het land, herstellen. Heftig. Want hoe ziet het er daar uit? Heb je wel een slaapkamer voor jezelf? Je zit vol vragen. Colin Bosch (23, derdejaars student Social Work bij de Academie Mens en Maatschappij), zette Virtual Reality in om mensen een prettige start van hun herstelperiode te bezorgen. Dat deed hij voor revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede.

Colin: ‘Voor onze stage kregen we de opdracht om iets innovatiefs te ontwikkelen voor de organisatie waar we een jaar aan de slag gingen. Ik ben een creatief persoon, maar zelf niet zo heel technisch. Het leek me dus wel gaaf om juist wat met techniek te doen. Buiten mijn comfort zone! Ik wilde iets maken waar Het Roessingh echt iets aan heeft. Waar ik zelf over twee jaar van kan zeggen: ‘Kijk, dat heb ik voor jullie gemaakt.’ Bijvoorbeeld tijdens mijn sollicitatie, want ik zou er uiteindelijk best graag willen werken.’

Virtual Reality om kennis te maken met het gebouw

Colin zag mogelijkheden om de intake voor nieuwe cliënten van het centrum te verbeteren. De Enschedese kliniek biedt een vrij gespecialiseerd revalidatieprogramma. Een plek die uniek is voor Nederland. Dat trekt mensen uit alle delen van het land. Kom je in aanmerking voor een revalidatieplek, dan ontvang je een brief met hoe laat je je mag melden én een paar praktische aanwijzingen. Op zich prima, maar Colin bedacht dat daar wel méér van te maken was.

‘Mensen die gaan revalideren bij ’t Roessingh hebben vaak al heel wat achter de rug. Bijvoorbeeld een lang medisch traject waarbij hun pijn- of vermoeidheidsklachten niet opgelost kunnen worden. Of ze moeten één van hun ledematen missen en weer helemaal opnieuw leren functioneren. Het is heel spannend voor ze om in een andere omgeving te revalideren. Ik heb een introductiefilm ontwikkeld die nieuwe cliënten vooraf kennis laat maken met de kliniek. Met een VR-bril kunnen ze fictief door het gebouw lopen en overal om zich heen kijken. Bijvoorbeeld hoe de woon- en slaapkamers er uitzien. Of in wat voor soort behandelkamer ze terecht komen. Therapieruimtes, kantoren, alles komt in beeld en je kunt met de VR-bril overal om je heen kijken. In een rustig tempo.’. 

Extra geld om de film mogelijk te maken

Stichting Hulpfonds Het Roessingh stelde een bijdrage beschikbaar waarmee Colin, samen met de afdeling Marketing & Communicatie, de film kon laten maken. Hij was zelf verantwoordelijk voor het script, de regie en het regelen van de figuranten. Zelf speelt hij ook een rol. De film is specifiek bedoeld voor cliënten van de pijnkliniek van Het Roessingh, maar kan als basis dienen voor VR-toepassingen die andere afdelingen in beeld gaan brengen. Naast de VR-film komt er een aangepaste video op de website van Het Roessingh. Zo kunnen nieuwe cliënten ook voorafgaand aan hun komst naar Enschede al een indruk van de instelling krijgen.

Ik dacht altijd dat ik echt een sociaal werker zou worden die zich puur op de zorg richt, maar ik heb ontdekt hoe interessant het is om nieuwe ontwikkelingen te volgen en in te zetten.

Colin Bosch

De stage leverde Colin mooie inzichten op: ‘Ik dacht altijd dat ik echt een sociaal werker zou worden die zich puur op de zorg richt, maar ik heb ontdekt hoe interessant het is om nieuwe ontwikkelingen te volgen en in te zetten. Juist om het leven van cliënten aangenamer te maken. Ik denk dat ons werkveld ook erg verandert. Techniek en smart tools krijgen een belangrijkere rol om mensen te ondersteunen. Voor cliënten is Het Roessingh een laatste strohalm. Als ze daar door zo’n VR-toepassing op een ontspannen manier binnen kunnen komen, dan vind ik het geweldig dat ik daar mijn bijdrage aan heb kunnen leveren.’

Gerelateerde artikelen

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles Onderzoek

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles

22 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn