Studeren in deeltijd: hoe vind ik een relevante praktijkomgeving?
Open avond

Studeren in deeltijd: hoe vind ik een relevante praktijkomgeving?

Maikel Boelema
Maikel Boelema Leestijd Minuten

Om te kunnen starten met een deeltijdopleiding heb je een relevante praktijkomgeving nodig. Dit is een werkomgeving waarin jij kunt werken aan opdrachten en beroepsproducten die jij voor jouw studie moet doen. Maar hoe vind jij nou zo’n omgeving? In dit artikel geven wij jou handige handvatten die helpen bij jouw zoektocht!

Je huidige baan als jouw relevante praktijkomgeving

Heb jij al een baan en ben jij op zoek naar een relevante praktijkomgeving? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en vraag jouw werkgever of jij daar aan jouw opdrachten en beroepsproducten mag werken. Een groot voordeel is dat jij het bedrijf al kent en daardoor makkelijker aan informatie kunt komen die jij kunt gebruiken voor jouw opdrachten.

Daarnaast kun jij ook jouw collega’s ‘gebruiken’ als relevante praktijkomgeving. Deze moeten wel minimaal hbo-werk- en denkniveau bezitten en te consulteren zijn op onderwerpen/ thema’s die relevant zijn voor jouw studie. Jouw eigen werkgever gebruiken als relevante praktijkomgeving is dus eigenlijk zo’n gek idee nog niet. En het maakt het maken van opdrachten ook een stukje minder spannend, want je blijft in je eigen bekende omgeving!

Een relevante praktijkomgeving vinden zonder baan

Ook als je nog geen baan hebt, maar wel wilt starten met een deeltijdopleiding, heb je een relevante praktijkomgeving nodig. Dit maakt het vinden van zo’n omgeving een stukje lastiger, maar geen stress! Wij geven je enkele tips.

Denk goed na of er bij jou in de buurt bedrijven zijn waar jij graag zou willen werken. Kijk op de website of er vacatures zijn die aansluiten bij jouw opleiding. Mochten die er zijn, neem dan contact op met het bedrijf en leg uit dat jij een relevante praktijkomgeving zoekt om te kunnen starten met jouw deeltijdstudie. Je kunt voorstellen om te beginnen als trainee, zo stap je op een lager niveau in en groei je gedurende jouw opleiding langzaam toe naar het niveau van de functie waartoe jij wordt opgeleid.

Gebruik je netwerk

Wil jij liever niet bij je eigen werkgever jouw opdrachten uitvoeren of vind jij het spannend om uit jezelf bedrijven te benaderen? Gebruik dan je netwerk bij het vinden van een relevante praktijkomgeving. Jouw familie, vrienden en kennissen kunnen je in contact brengen met diverse bedrijven. Het is altijd handig om een kruiwagen te hebben die jou kan helpen. 

Laat Saxion je helpen

Saxion kan jou ook helpen met het vinden van een relevante praktijkervaring. Saxion Parttime School werkt samen met verschillende partners die jou kunnen helpen met het vinden van een relevante praktijkervaring. Dit zijn bedrijven die bemiddelen in vacatures en traineeships bij diverse organisaties in de verschillende sectoren. 

Is mijn gevonden relevante praktijkomgeving voldoende relevant?

Als je een relevante praktijkomgeving gevonden hebt wil je natuurlijk weten of deze relevant genoeg is voor jouw studie. Of als je er nog geen gevonden hebt, hoe je dan alsnog de opdrachten voor jouw opleiding kunt doen. Daarover krijg je advies tijdens het ‘ Studieadvies op maat’. In dit persoonlijke gesprek over je studie, bespreken we o.a. je studiekeuze en de omstandigheden voor het goed kunnen volgen en afronden van je studie. 

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan dit najaar naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Maikel Boelema

Maikel Boelema

Maikel is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion en schrijft artikelen voor de Saxion-kanalen. Het creëren van inspirerende content is zijn passie. Naast zijn werk vind je hem op het voetbalveld of op reis ergens ter wereld. Zijn motto? Pluk de dag: live today, dream about tomorrow.

Gerelateerde artikelen

Een carrièreswitch maken: waar begin je? Onderwijs

Een carrièreswitch maken: waar begin je?

27 november 2020
Vijf studenten bij Saxion Organisatie

Deelname Saxion in landelijke pilot microcredentials

20 september 2022
saxionbibliotheek.nl Studentenleven

7 dingen die je als student moet weten over Saxion Bibliotheek