Het team van Data Trainee
Business

'We hebben hier in Twente een goudmijn aan data-talenten. Die moeten we vasthouden'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Met hun bedrijf Data Trainee slaan ze in Twente de brug tussen bedrijven met data-vraagstukken en (pas afgestudeerde) studenten. Fleur Bake, Saxion-alumni Rowin du Gardijn en Jan-Willem Lueksen hebben een missie om data-talent voor de regio te behouden en Twente daarmee een sterkere positie te geven. Fleur: “We hebben hier een goudmijn aan talent. Door onze maatwerkaanpak kunnen we dat talent ook echt in Twente vasthouden. Door studenten of pas afgestudeerden bij bedrijven aan de slag te laten gaan.”

Het klinkt als het Ei van Columbus. En misschien is het dat ook voor Twente. Al jaren worstelt het regionale bedrijfsleven met het vinden en vasthouden van technisch talent. Nu ook specifiek de behoefte aan dataprofessionals bij grote en middelgrote bedrijven sterk toeneemt, vraagt dat om een andere aanpak dan de huidige. Want die werkt onvoldoende, concludeerden ondernemers Fleur Bake (Techspread) en Rowin du Gardijn (Du Gardijn Groep). Ze bundelden hun krachten en richtten afgelopen zomer Data Trainee op.

Vacatures die nauwelijks te vervullen zijn

“Steeds meer bedrijven, vooral in mkb, ontdekken dat ze hun bedrijfsdata anders of beter in kunnen zetten om te bouwen aan hun bedrijfsdoelen,” vertelt Fleur over de ontwikkelingen in de regio. “Het applicatielandschap van bedrijven groeit en hun data zit steeds meer verspreid in al die verschillende applicaties. Er ligt bij bedrijven nog veel ongebruikt potentieel om hun data slim in te zetten en hun business gezond te houden. Dat besef groeit, maar bedrijven hebben meestal zelf geen professionals in huis die dit vak beheersen. Ik zie vacatures verschijnen, waarbij ik bij voorbaat al weet dat ze nauwelijks te vervullen zijn. Ook is het de vraag of bedrijven eigenlijk wel het juiste personeel werven voor het vraagstuk dat ze dénken te hebben.”

Studenten en bedrijven matchen

Vanuit haar data-achtergrond ging Fleur een samenwerking aan met Saxion-alumnus Rowin du Gardijn (Bedrijfskunde). Als ondernemer deed hij de nodige ervaring op met het HR-vak en het matchen van studenten en bedrijven. “Inmiddels ben ik ruim twee jaar actief betrokken bij Flowmundo HRM, waarmee we HR-talenten de ideale bijbaan in het bedrijfsleven bieden. Deze ervaring matchte met het idee van Fleur om fullservice traineeships te ontwikkelen op het gebied van data. Zo is Data Trainee ontstaan. Jan-Willem Lueksen is oud-Saxion-student International Human Resource Management en bij ons in dienst gekomen om samen te werken aan doorontwikkeling van de traineeships, het contact met bedrijven en partnerships, ook op het gebied van kennis, te stimuleren en onderhouden. Ook is hij het eerste aanspreekpunt voor de trainees.”

Ik zie vacatures verschijnen, waarbij ik bij voorbaat al weet dat ze nauwelijks te vervullen zijn. Ook is het de vraag of bedrijven eigenlijk wel het juiste personeel werven voor het vraagstuk dat ze dénken te hebben.

Fleur Bake
Fleur Bake over haar bedrijf Data Trainee, dat studenten en afgestudeerden koppelt aan data-vraagstukken uit het Twentse bedrijfsleven

Met bedrijven onderzoeken welke data-professional zij nodig hebben

Bedrijven die op zoek zijn naar een dataprofessional, die ondersteuning willen bij een specifiek datavraagstuk of zich afvragen hoe ze meerwaarde uit hun data kunnen halen, kunnen bij Data Trainee terecht. “In een strategiesessie onderzoeken we waar hun échte behoefte ligt. Afhankelijk van de vraag plaatsen wij een geschikte trainee. Dat kan een data-cleaner, een data-analist, een data-consultant of een data-engineer zijn. Is er geen goed overzicht van de data? Dan beginnen we met een data-consultant. Na bijvoorbeeld vijf maanden gaan we verder met het volgende vraagstuk. Dit kan worden gedaan door dezelfde trainee. Of door een trainee met een geschikter profiel, zoals een data-analist of engineer.”

Maandelijks een nieuwe trainee in het Twentse bedrijfsleven

Data Trainee heeft als doel om maandelijks een nieuwe trainee in het Twente bedrijfsleven te plaatsen. “We nodigen studenten of pas afgestudeerden dan ook uit om bij ons te solliciteren. Uit de kennismaking volgt een casus. Wanneer we een trainee toelaten tot onze pool, zorgen we voor een goede match tussen de datavraagstukken van een opdrachtgever en het persoonlijk ontwikkelingsplan van de trainee. We hebben het concept afgestemd op studenten en afstudeerders. Hierdoor kunnen Saxion-studenten hun traineeship opstarten als bijbaan. Het is mogelijk dat te combineren met hun stage- of afstudeeropdracht,” zegt Rowin. Er is volop samenwerking met de academie Financiën Economie & Management van Saxion. “Veel vraagstukken rond data in het bedrijfsleven beginnen vanuit de financiële cijfers. Niet alleen business controllers, maar ook studenten met een IT-profiel of Bedrijfskunde kunnen via ons voorsorteren op een mooie baan in het Twentse bedrijfsleven.”

We hebben het concept afgestemd op studenten en afstudeerders. Hierdoor kunnen Saxion-studenten hun traineeship opstarten als bijbaan. Het is mogelijk dat te combineren met hun stage- of afstudeeropdracht.

Rowin du Gardijn
Rowin du Gardijn over zijn bedrijf Data Trainee, dat studenten en afgestudeerden koppelt aan data-vraagstukken uit het Twentse bedrijfsleven

Bouwen aan een data-community voor Twente

Trainees gaan dan ook echt op locatie bij de bedrijven aan de slag. “Om te zien en te ervaren hoeveel gave bedrijven we in de regio hebben. Meestal hebben ze daar geen idee van. Zo ontdekken jonge talenten met passie voor data dat het gewoon mogelijk is om in je eigen regio aan een mooie carrière te bouwen,” zegt Fleur. “Wij bieden vanuit Data Trainee zorgvuldige inhoudelijk begeleiding via een Fieldcoach. Het hogere doel is dat we bouwen aan een data-community voor Twente. Samen met bedrijven en onze trainees houden we maandelijkse inspiratiesessies. Het liefst op locatie bij steeds wisselende bedrijven. We willen dat trainees en opdrachtgevers elkaar allemaal maximaal leren kennen. Als de trainees na afronding van hun traineeship in dienst treden bij een van onze opdrachtgevers, zijn zij weer een voorbeeld en een inspiratiebron voor een volgende lichting talenten.”

Positieve reacties van studenten en uit het bedrijfsleven

De kop is eraf voor Data Trainee. De eerste ervaringen zijn dan ook positief. “We krijgen veel positieve reacties vanuit studenten en het bedrijfsleven,” zegt Jan-Willem Lueksen die zich bezighoudt met business development. “Het is geweldig om te zien dat we de eerste lichting studenten aan ons hebben weten te binden. Ze zien de meerwaarde van het concept omdat ze via ons aan verschillende ‘echte’ data vraagstukken kunnen werken. Om zo voldoende ervaring op te doen en tegelijkertijd kennis te maken met veel verschillende type organisaties in de regio .”

Samenwerking met Saxion

Ambities zijn er volop. Ook om via het concept FastSwitch van de Saxion Parttime School traineeships en werkervaringsplekken in het bedrijfsleven te creëren voor professionals die zich laten omscholen tot data-analist. “Dit is één van de elementen op onze roadmap. We kunnen niet alles tegelijk opstarten, maar dat zou voor ons en Saxion een mooie vervolgstap zijn. Het draagt allemaal bij aan onze doelstelling om met bedrijfsleven en het onderwijs te bouwen aan die datacommunity Twente. Werk en talent genoeg.” aldus Fleur.

Foto boven vlnr: Rowin du Gardijn, Fleur Bake en Jan-Willem Lueksen

Saxion en Data Trainee starten samenwerking

vlnr: Sander Reinderink (Saxion, directeur academie Financiën Economie & Management), Fleur Bake en Rowin du Gardijn (Data Trainee) en Martijn Braber (manager Saxion Parttime School) starten hun samenwerking om data-talent voor de regio Twente te behouden.

Data Trainee tekent met Sander Reinderink en Martijn Braber van Saxion

Masterclass voor CFO’s en business controllers uit Twente

Business controlling voor de toekomst

Datum: 11-11-2021
Tijd: 12.00 - 17.15 uur
Locatie: Saxion Hoofdgebouw, Enschede

Programma:
12.00 - 12.15 > Inloop

12.15 - 13.00 > Lunch

13.00 - 13.15 > Voorwoord

13.15 - 13.45 > 1e sessie: Financieel dashboard van de toekomst

13.45 - 14.15 > 2e sessie: Kwalitatieve data voor bedrijfsgroei

14.15 - 14.45 > 3e sessie: Een landschap vol financiële technische databronnen

14.45 - 15.15 > Pauze

15.15 - 15.45 > 4e sessie: Financiele data in actie

15.45 - 16.15 > 5e sessie: Opleider van data-analist of business controller?

16.15 - 16.45 > Financial challenge...

16.45 - 17.15 > Afsluitende borrel

Inschrijven kan via de event-pagina van Data Trainee.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?

18 april 2024
Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’

18 maart 2024
HRM-praktijklab sociaal ondernemen (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

HRM-praktijklabs brengen theorie en praktijk succesvol samen: 'Studenten leren te denken vanuit de arbeidsmarkt’