Studie-inhoud

De opleiding is modulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat je de mogelijkheid hebt om het programma flexibel en in eigen tempo te volgen. De opleiding tot verpleegkundige wordt zowel in voltijd, deeltijd als duaal aangeboden.

 • Plaats

  Deventer, Enschede

Studieopbouw

De opleiding kent een modulaire opbouw. Elke module sluit je af met een beroepsproduct of toepassingsgerichte toets. Naast de modulen loop je stage. Wanneer je de duale opleiding volgt loop je geen stage, maar behaal je de competenties binnen je eigen werksituatie. Je sluit je opleiding af met een praktijkgericht onderzoek. Je ontvangt je bachelordiploma wanneer je 240 EC hebt behaald. Heb je een verpleegkundige vooropleiding gevolgd op mbo-niveau? Dan kun je in aanraking komen voor een vrijstelling van 60 EC. Dit betekent dat je de opleiding in drie jaar kunt afronden.

Studieprogramma

Het studieprogramma gaat uit van de standaardroute. In het eerste jaar volg je modulen met onderwerpen als preventie, klinisch redeneren, geneeskunde, onderzoek, coachen en communiceren, kwaliteitszorg en professionalisering. Een aantal modulen volg je samen met studenten van de opleiding Social Work of Toegepaste Psychologie. Het programma is flexibel te volgen door de modulaire opbouw. Je kunt de modulen in eigen tempo en in een zelfgekozen volgorde volgen. In overleg met je studiecoach bepaal je zelf of je de standaardroute volgt of dat je daar naar eigen behoefte in wijzigt.

 

     De werkelijke duur van de opleiding tot hbo-verpleegkundige in deeltijd is afhankelijk van je vooropleiding en je werkervaring. De ervaring leert dat deelnemers met een mbo-v diploma een jaar vrijstelling krijgen. De opleiding duurt dan dus drie jaar. Als je door de selectie bent gekomen dien je een aanvraag voor verkorting van de opleidingsduur in bij de examencommissie. Op basis van vooropleiding, werkervaring en begeleiding op hbo-niveau binnen de zorginstelling waar je werkt, wordt een opleidingstraject afgesproken.

     Het verschil

     Wij bieden de opleiding tot Verpleegkundige zowel in deeltijd als duaal aan via de Saxion Parttime School.  Deeltijdstudenten hebben vaak een niet-verpleegkundige achtergrond of hebben geen betaalde opleidingsplaats. Duale studenten hebben een opleidingsplaats bij een zorgwerkgever als verpleegkundige er of als anders opgeleide (zij instromer of omscholer).

     Hetzelfde onderwijs

     Duale en deeltijdstudenten volgen hetzelfde onderwijs. In het eerste en tweede jaar zijn dit modulen en een stage. Deze stage is alleen relevant voor deeltijdstudenten die geen opleidingsplaats hebben, aangezien duale studenten en deeltijdstudenten met een baan in de zorg de stagecompetenties binnen hun werkcontext behalen.

     In het derde en vierde jaar heb je een half jaar vrije keuze ruimte, een praktijkgericht onderzoek, twee stages en een aantal verdiepende verpleegkundige modulen.

     Wil je graag de opleiding tot verpleegkundige doen, maar heb je geen zorgachtergrond? Met de duale variant voor zij-instromers is dat mogelijk. Om te kunnen starten heb je een werkgever in de zorg nodig, waarmee je een leer/werk-overeenkomst afsluit. Hiervoor kun je zelf instellingen in jouw regio benaderen met de vraag of zij mogelijkheden hebben voor duale zij-instromers in hun organisatie.

     Dit gebeurt al bij een aantal instellingen, te weten CarintreggelandLivioTrivium Meulenbelt Zorg (TMZ)Dimence en Trimenzo. In samenwerking met deze instellingen hebben we een bijzonder opleidingstraject. Hier worden werken en leren gecombineerd: de kandidaten krijgen een leer-werkovereenkomst bij de betreffende instelling die hiervoor opleidingsplaatsen hebben gecreëerd.  

     Heb je een werk-/leerplek gevonden? 

     Vraag dan een Studie-advies op maat aan om af te stemmen wat er nog meer nodig is om te kunnen starten. Starten kan twee keer per jaar; in februari en september. Het je vragen over, of wil je een studieadvies op maat inplannen neem dan contact op via spsstudieadvies@saxion of 06 - 12 08 7068 

     Meer informatie over de introductie, het lesrooster en de boekenlijst vind je t.z.t. op saxion.nl/startersinfo (klik op tab 'startersinfo deeltijd'). Bij uitval door feestdagen of calamiteiten worden de lessen soms op een ander moment gepland. Verder geldt dat herkansingen doorgaans op de woensdag gepland worden (eind middag en ’s avonds). 

     Wil je alvast weten hoe het jaar ingedeeld is? Bekijk het Saxion Jaarrooster

     Relevante praktijkomgeving

     Naast de wettelijke toelatingseisen moet je ook beschikken over een relevante praktijkomgeving. Dat is een organisatie in de zorg waar je al jouw opdrachten en beroepsproducten voor de modulen van je opleiding succesvol kunt uitvoeren en afronden. Dit geldt ook als je losse modulen volgt.

     Toelatingsinformatie

     Deeltijd studeren: hoe betaal ik dat?

     Bekijk je mogelijkheden

     Bijspijkeren taal

     Als je studeert in het hoger onderwijs is een goede taalvaardigheid van groot belang. Je schrijft veel teksten en presenteert jezelf regelmatig tijdens je studie. Ook in je werk heb je er dagelijks profijt van als je taalvaardigheid goed ontwikkeld is, bijvoorbeeld bij het schrijven van (beleids)notities, rapporten of nieuwsbrieven. Kan jouw taalvaardigheid wel wat opgefrist worden? Bekijk dan de tips om je taal bij te spijkeren!

     Jouw studiecoach helpt je!

     Als deeltijdstudent krijg je je persoonlijke studiecoach. Hij of zij helpt jou om je talenten optimaal te ontwikkelen en je studietraject succesvol te doorlopen. Jouw studiecoach adviseert je ook over de keuzes in je studieprogramma, studieroute en studietempo. Verder bespreek je samen jouw studieresultaten, je persoonlijke doelen en je loopbaanontwikkeling.