Brian Gruppelaar student FastSwitch hbo-v Saxion
Onderwijs

Brian: ‘Wees niet bang dat iets niet kan, want er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt!’

Brian Gruppelaar volgt de opleiding hbo-v bij Saxion via het FastSwitch traject. Deze opleiding is speciaal voor hoogopgeleide mensen die een carrièreswitch willen maken naar de zorg én hun baan & studie willen combineren. We vroegen Brian naar zijn achtergrond en zijn ervaring met in deeltijd studeren.

Hoi Brian, kun je iets vertellen over je professionele achtergrond?

“Na de middelbare school heb ik op het mbo de opleiding tot juridisch medewerker gevolgd. Na het afronden van mijn opleiding heb ik een jaar gewerkt in het familiebedrijf, omdat ik niet zeker wist wat ik wilde gaan doen. Ik wist toen al wel dat ik nog graag wilde doorstuderen. Daarom heb ik mij in dat jaar georiënteerd op verschillende opleidingen. Ik ben naar meerdere open dagen geweest, ik heb meeloopdagen gehad en ook contact gezocht met studenten van de opleidingen waarin ik geïnteresseerd was. De keuze kwam te liggen tussen; toegepaste psychologie, verpleegkundige en commerciële technische textielkunde (nu Fashion & Textile technologies). Ik heb voor de laatste gekozen, omdat het een creatieve opleiding was en er waren daarnaast veel mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Ik heb o.a. een half jaar in Berlijn, China en Neurenberg gezeten. Na het afronden van mijn hbo-studie ben ik begonnen aan een masteropleiding in Zweden in dezelfde richting als mijn hbo-opleiding. Al snel kwam ik erachter dat mijn interesse in het vakgebied niet langer aanwezig was en ben ik daarom hiermee gestopt. Wederom heb ik toen besloten om een tussenjaar te nemen. Dit keer om te gaan backpacken (Azië, Australië) en vrijwilligerswerk te doen. Het vrijwilligerswerk heb ik gedaan in Israël, waar ik bij een organisatie heb gewerkt die de zorg draagt voor (jong)volwassenen met een ernstige- meervoudige handicap, zowel cognitief als fysiek (lichamelijk). Dit was tevens mijn eerste aanraking met de zorg en zo is het balletje gaan rollen om alsnog de keuze te maken om mij om te scholen naar de zorg. Voordat ik op dat punt kwam heb ik eerst nog twee jaar gewerkt in het familiebedrijf. Ik was hier onder andere verantwoordelijk voor de logistieke planning, verkoop en boekhouding.”


Waarom heb je de keuze gemaakt om het FastSwitch traject te gaan volgen?

“Na mijn buitenlandse ervaring als vrijwilliger bij de zorgorganisatie ADI, was ik opzoek naar een geschikte opleiding om mij te laten omscholen. Een leerwerk combinatie leek het beste voor mij, omdat ik liever niet meer fulltime in de schoolbanken wou zitten. Ik kwam bij het zoeken naar opties uiteindelijk terecht bij het FastSwitch initiatief en zodoende bij Saxion.”

Mijn tip voor mensen die een switch overwegen: lees je goed in, benader zoveel mogelijk mensen die je kunnen helpen, organiseer meeloopdagen en luister vooral goed naar je eigen gevoel. Een switch maken is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk.

Brian Gruppelaar - FastSwitch Verpleegkunde hbo-v Saxion
Brian Gruppelaar, student hbo-v

Hoe helpt het FastSwitch traject jou om je doelen te bereiken?

“Met het FastSwitch traject heb ik de mogelijkheid om de switch te maken naar de zorg.  Daarnaast kan ik direct aan de slag in het werkveld en tevens de basis leren tijdens mijn studie. Dit was één van mijn vereisten voordat ik de keuze maakte.”

Hoe ziet jouw werk- en studiedag eruit?

“Iedere maandagavond zijn de lesmomenten op het Saxion. Elk kwartiel volg ik 3 modules. Daarnaast heb ik een werkcontract van 32 uur, waarvan ik 4 uur krijg om aan school te werken. De eerste 3 maanden ben ik ingewerkt door mijn collega’s om straks op een zelfstandige en verantwoordelijke manier mee te draaien. Doordat ik al enige werkervaring heb merk ik dat ik veel taken al snel oppak en krijg ik hier ook het vertrouwen in vanuit de organisatie.”

Hoe combineer je dit met werk en wat is de belasting voor jou privé? Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen? 

“Het is fijn dat de organisatie waar ik werk rekening houdt met de studiebelasting. Hierdoor werk ik minder uren als dat ik in mijn vorige baan deed. Dat maakt al een heel verschil en op die manier kan ik werk en studie goed combineren. Wel vereist het een goede planning en is het niet verstandig om dingen uit te stellen. Ik ben nooit een agenda persoon geweest, maar sinds de start van dit traject ben ik daar maar eens mee begonnen. Aanrader!”

Hoe pas jij jouw opleiding in de praktijk toe? Waar heb je tot nu toe het meeste van geleerd?

“Een van de eerste modules die ik kreeg was ‘basiszorg’. Tijdens deze module leer je alle basisvaardigheden die voorkomen in de zorg. Zoals iemand ondersteunen bij het uit bed halen, bloeddruk opmeten of wassen. Omdat ik zelf werkzaam ben in de GGZ, zijn de meeste somatische werkzaamheden niet echt van toepassing bij mij. Toch was er laatst een cliënt op de afdeling die steunkousen heeft. Toevallig had ik in diezelfde week hier net uitleg over gekregen op school. Dit heb ik toen gelijk in de praktijk kunnen toepassen.”

Meer weten over deze deeltijdopleiding? Bezoek onze open avond!

Meer informatie

Wat vind jij tot nu toe het leukste aan het traject?

“Ik vind het vooral mooi hoe organisaties er open voor staan om mensen met een totaal andere werkachtergrond te helpen om het vak te leren. Ondanks dat er tekorten zijn in de zorg, vergt het alsnog een beleid en goede communicatie om iemand op te leiden die in principe geen tot weinig voorkennis heeft. Daarnaast is het leuk om dit traject in te gaan met lotgenoten die net als ik aan dit avontuur beginnen.”

Wat is (of was) voor jou de grootste uitdaging bij Saxion in het FastSwitch traject te studeren? 

“Voor mij was de grootste uitdaging om de stap te maken om aan iets nieuws te beginnen. Ik ben nog vrij recent afgestudeerd en mede hierom wist ik niet zeker of ik wel weer opnieuw wilde gaan studeren. Het FastSwitch traject ervaar ik heel anders dan een fulltime studie. Merendeels ben ik werkende en hierdoor kan ik de theorie sneller naar de praktijk brengen. Daarmee wetende waarvoor je het doet.”

Wat wil je graag bereiken of waar werk je naar toe?

“Voor nu wil ik graag alles leren rondom het verpleegkundige vak om goede basiskennis op te doen. Daarnaast is een toekomstdroom om dit beroep uit te oefenen in het buitenland. Een soort artsen zonder grenzen, maar dan als verpleegkundige. Het mooie aan dit vakgebied is dat je in zoveel verschillende gebieden kan specialiseren. Wie weet wat de toekomst brengt.”

Bedankt voor het delen van je ervaring, Brian!

Nieuwsgierig naar een FastSwitch hbo-v traject?

De zorg is op zoek naar mensen zoals jij. Collega’s met werkervaring, minimaal een hbo-diploma en behoefte aan een nieuwe uitdaging. Met het FastSwitch hbo-verpleegkunde (hbo-v) traject kun je tegelijkertijd werken en leren. Je volgt onderwijs bij Saxion en gaat tegelijkertijd aan de slag bij een zorgorganisatie. Afhankelijk van je ervaring en mogelijkheden kun je in drie jaar je diploma halen. Klik hier voor meer informatie of meld je direct aan.

Deeltijdstudent Bo over timemanagement

Bo Lamers

Bo Lamers studeert Commerciële Economie bij Saxion Parttime School en werkt bij Saxion als Student Content Creator. Nieuwe dingen creëren krijgt ze energie van. In het weekend wandelt ze graag in de natuur met haar vrienden en hondje Buffel. 

Gerelateerde artikelen

Twee deeltijd studenten in techniek lab Onderwijs

Wat is het verschil tussen deeltijd en voltijd?

08 november 2022
IMG_2144.jpg Onderwijs

‘Toen mijn kinderen gingen studeren, heb ik hun voorbeeld gevolgd’

18 januari 2023
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?