Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera

Open dagen: Social Work

Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Social Work. Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!

Online en op locatie: hoe werkt het?

Open dagen bezoeken doe je in twee stappen:

Stap 1. Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen. Dit doe je tijdens de online open dagen. Stel hier al jouw vragen aan onze docenten en studenten. 

Stap 2. Kom sfeerproeven tijdens de open dagen op locatie. Hier vind je hier algemene informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Check de data en kies jouw open dag!

Aanmelden
saxion-deventer-hires-36.jpg

Theorie en praktijk wisselen elkaar goed af tijdens de opleiding.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Veelgestelde vragen over Social Work

Afhankelijk van je specialisatie (zorg, jeugd of welzijn en samenleving) kun je na de opleiding Social Work in allerlei omgevingen en op verschillende functies terecht komen. Denk hierbij aan social worker, jeugdhulp, jongerenwerker of buurtwerker binnen de verslavingszorg, pleegzorg, reclassering, de overheid of het onderwijs.

Social workers werken met mensen die problemen ervaren in het dagelijks leven. Dat vraagt in ieder geval dat je benieuwd bent naar mensen en hun verhaal en dat je mensen niet veroordeelt op hoe ze zijn of doen. Je gaat zoek naar wat maakt dat het is zoals het is. Er zijn verder een heleboel andere eigenschappen of vaardigheden te noemen, zoals het aanvoelen hoe het met iemand is, communiceren, het zien van mogelijkheden, daadkracht, een overstijgende blik en reflecterend vermogen.

Vanaf het eerste jaar loop je stage. Hierdoor doe je al aan het begin van je opleiding ervaringen op in de praktijk. Omdat iedereen een andere achtergrond heeft, is het van belang dat je zelf vaststelt waar je staat in je ontwikkelingstraject. Daardoor ga je zelfstandig keuzes maken die van invloed zijn op jouw professionele groei. Hierdoor zien de stageplekken er in de eerste twee jaar voor studenten verschillend uit. In ieder jaar is het zo dat je zelf solliciteert naar een stageplek. Daarvoor kun je wel gebruik maken van de contacten die we als opleiding hebben met het werkveld.

Er is een deeltijdopleiding Social Work. Hier ga je een dag in de week naar school, heb je zelfstudie nodig en moet je minimaal 20 uur (betaald of onbetaald) werk verrichten. Bij de voltijdopleiding heb je het voordeel dat je in studieritme komt en blijft en meer contact met studenten en docenten hebt. Na de propedeuse is overstap van voltijd naar deeltijd mogelijk.

Bij Social Work werk je direct met mensen. Dit kan individueel, in groepsverband, in de wijk of in een instelling zijn. Je helpt mensen weer grip te krijgen op hun leven en streeft naar het bevorderen van het sociaal functioneren van mensen. Binnen de opleiding leer je enerzijds hoe je het directe clientcontact vorm kan geven en anderzijds hoe je beleid kan ontwikkelen voor een hele doelgroep.

Social Work richt zicht bovendien meer op problemen uit het algemeen dagelijkse leven, zoals huisvestiging, opvoedkundige vragen, schuldhulpverlening en jeugdzorg. Bij Toegepaste Psychologie zien we dat er een deel overlap is en eveneens aandacht is voor coachen en het voeren van gesprekken. Social Work is echter meer therapeutisch en meer op hulpverlening gericht. Voor het werken in de GGZ en in de jeugdhulpverlening heb je voor registratie de opleiding Social Work nodig.

Stockfoto DAS.jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.