Saxion ondertekent Sustainable Development Goals
Corporate

De duurzame missie van Saxion: ‘We moeten er meer bewust van zijn dat we al veel doen’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Ruim vier jaar geleden gaf Saxion met het ondertekenen van de Sustainable Development Goals het startsein voor haar duurzame missie. Maar wat hebben we sindsdien eigenlijk allemaal bereikt? Volgens Ingrid Bles van het Saxion Green Office en regisseur duurzaamheid Wenda Hans gebeurt er inmiddels genoeg op het gebied van duurzaamheid. “Maar nu moeten we het écht gaan verankeren in onze besluitvorming.”

Het is maart 2018 als College van Bestuur-voorzitter Anka Mulder (zie foto) op het symposium ‘One World’ haar handtekening zet onder de zogeheten Sustainable Development Goals (SDG's), de duurzame ontwikkelingsdoelen die uiterlijk in 2030 een einde moeten maken aan de wereldwijde armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Gelijk wordt bij Saxion een werkgroep opgericht die inzichtelijk moet maken wat de hogeschool in het onderwijs, onderzoek en de bedrijfsvoering eigenlijk al doet op het gebied van duurzaamheid. En niet onbelangrijk: de werkgroep dient dit de komende jaren structureel uit te bouwen. “Dat is ook wat ik vanaf het begin geroepen heb: we moeten niet alleen iets ondertekenen, we moeten het ook gaan doen”, vertelt Ingrid Bles, ten tijde van de oprichting secretaris van de werkgroep SDG’s en inmiddels projectleider van het Saxion Green Office.

Met die instelling gaat de werkgroep aan de slag en al snel komt deze met drie scenario’s: Saxion gaat op dezelfde voet verder, duurzaamheid wordt van onderaf aangejaagd óf duurzaamheid wordt van bovenaf volledig in de strategie meegenomen. Ingrid: “Het College van Bestuur heeft nadrukkelijk gekozen voor het tweede scenario: het van onderaf aanjagen. En zodra er genoeg animo is, moet je actie ondernemen en het van bovenaf faciliteren. Anders kom je niet verder. Op dat kantelpunt zijn we nu beland.”

Prachtige initiatieven

Sinds het ondertekenen van de SDG’s is op het gebied van duurzaamheid bij Saxion het nodige gebeurt. Zo is in het najaar van 2020 het Saxion Green Office opgericht en de duurzame ambitie van Saxion vastgesteld. De voorbeelden aan initiatieven zijn ondertussen talrijk: Saxion ontvangt als eerste hogeschool een duurzaamheidscertificering voor zijn gebouwen, opent een Fieldlab Circulaire Innovaties en een Circulair Textiel Lab en wint daarmee een prijs voor duurzame onderwijsontwikkeling, ondertekent het VN-verdrag Handicap, zet de eerste stappen naar een volledig circulaire inventaris, opent een Diversity Office en ontwikkelt het Klimaatplein voor meer biodiversiteit rondom de gebouwen. Daarnaast behalen verschillende opleidingen keurmerken of beloven deze geen plastic meer te gebruiken, ontwikkelen de verschillende lectoraten allerlei duurzame innovaties, verduurzamen studenten hele woonwijken en vindt jaarlijks de SDG Action Day plaats.

College van Bestuur-voorzitter Anka Mulder is blij met wat er allemaal gebeurt bij Saxion. “Als hogeschool kunnen en moeten we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling naar een klimaatbestendige maatschappij", aldus Anka. "Dat is mijn stellige overtuiging. Via onze studenten, alumni, onderzoekers, medewerkers en vanuit onze organisatie. Daarin gebeurt al veel en ik vind het er belangrijk dat we dat blijven stimuleren en keuzes blijven maken en aanmoedigen die schelen in CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld de verwarming wat lager of via ons duurzame mobiliteitsplan, met een 100% OV-vergoeding en een uitstekende fietsregeling, maar dus ook minder vliegen of met de auto. Want we hebben na deze zomer opnieuw ervaren dat onze aarde vraagt om een andere manier van leven.”

Alles valt nu mooi op z’n plek, daar word ik blij van.

Wenda Hans.jpg
Wenda Hans, regisseur duurzaamheid bij Saxion

Een van de recente hoogtepunten is, zoals ook benoemd door Anka, het nieuwe mobiliteitsbeleid. “Dit nieuwe mobiliteitsbeleid heeft duurzaamheid als speerpunt”, aldus Ingrid, die honderduit kan praten over de verschillende duurzame initiatieven bij Saxion, ook over de kleinere. “Neem de Petman die studentenvereniging Syntaxis in het leven heeft geroepen of een docent Civiele Techniek die studenten leert dat je een bepaalde damwand kunt hergebruiken, maar ook de kleding- en boekenruil tijdens de Week van de Duurzaamheid en het aankomende initiatief rondom menstruatiearmoede. Dat zijn prachtige initiatieven en daar wordt niet eens altijd direct het label ‘duurzaamheid’ op geplakt, maar ook zij verdienen het om aandacht te krijgen. Dat is ook een van de redenen dat we het Green Ambassador Programma in het leven hebben geroepen: om mensen die dit soort initiatieven oppakken in het zonnetje te zetten.”

'Inspireren en enthousiasmeren werkt'

Waar we nu precies staan als hogeschool op het gebied van duurzaamheid? Dat is lastig te zeggen. Er valt in ieder geval nog genoeg te winnen, vindt Ingrid. “We moeten er vooral meer bewust van zijn dat we al veel doen. Dan wordt het vanzelf makkelijker om de volgende stap te zetten. Je ziet ook dat de samenwerking steeds meer gezocht wordt, bijvoorbeeld tijdens deze Week van de Duurzaamheid, waarin we samenwerken met Universiteit Twente en ROC van Twente.” 

“We zien dat inspireren en enthousiasmeren werkt”, zegt Wenda Hans. “Zo wordt nu elke aanbesteding die we doen benut om met de nieuwe leverancier afspraken te maken op het gebied van duurzaamheid. Zo’n veranderingstraject kost tijd, maar wat ik mooi vind om te zien is dat mensen enthousiast zijn geworden en nu zelf het stokje oppakken. Daar gaan we de komende tijd de vruchten van plukken.”

“Wat belangrijk is”, vervolgt Wenda, “is dat we duurzaamheid beter gaan verankeren in onze besluitvorming. Dat we bij elk besluit een integrale afweging gaan maken tussen de impact op people, planet en profit. Ik kijk met heel veel plezier naar de komende tijd, waarin we onder andere bezig gaan met het verduurzamen van ons vastgoed. Alles valt nu mooi op z’n plek, daar word ik blij van. De Opening Hogeschooljaar stond dit jaar bijvoorbeeld ook in het teken van duurzaamheid”, besluit Wenda glunderend. “Dat is toch top!”

Week van de Duurzaamheid

Van maandag 21 november tot en met vrijdag 25 november organiseren ROC van Twente, Universiteit Twente en Saxion samen de Week van de Duurzaamheid. De onderwijsinstellingen verzorgen die week een compleet programma:

  • Maandag 21/11: Opening Week van de Duurzaamheid (Saxion Apeldoorn, Deventer en Enschede)
  • Maandag 21/11: Clothing Swap (Saxion Apeldoorn)
  • Maandag 21/11: Workshop duurzaam ondernemen door ForkRanger (Saxion Enschede)
  • Maandag 21/11 t/m vrijdag 25/11: Kledingfabriek van de Toekomst (online)
  • Dinsdag 22/11: PubQuiz Sustainability (Saxion Deventer)
  • Woensdag 23/11: Clothing Swap (Saxion Deventer)
  • Woensdag 23/11: Green Ambassador Day (Saxion Deventer)
  • Donderdag 24/11: Clothing Swap (Saxion Enschede)
  • Donderdag 24/11: Student Party (Saxion Enschede)
  • Vrijdag 25/11: Slotevenement: Sustain our world, design your future (Universiteit Twente)

Meer weten over de inhoud van de events? Check de Saxion-eventpagina of de website van de Sustainability Week!

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Studenten bouwen zelf een circulaire Tiny Lodge in Diepenheim als onderdeel van Saxion Smart Solutions Semester Onderwijs

Studenten bouwen vakantiehuisje van gebruikte materialen in Diepenheim

25 juli 2022
Waterinfiltratie en een verhoogde biodiversiteit: dit is wat er met het Saxion-plein gaat gebeuren Corporate

Waterinfiltratie en een verhoogde biodiversiteit: dit is wat er met het Saxion-plein gaat gebeuren

13 juli 2022
Riverfashion samenwerkingspartners Onderzoek

Dát is nog eens recyclen: Saxion maakt eerste kledingstukken van rivierplastics